Afgelopen maandag stond ik voor de rechter. Ik werd verdacht van huisvredebreuk bij @PFZWnieuws.
En ja... wat zeg je dan?
Dit was mijn verklaring:
Geachte mevrouw de rechter,
Als christen probeer ik te leven zoals God dat van mij vraagt. Om mijn naaste lief te hebben als mijzelf. Om te houden van zowel mijn letterlijke buurman als van mijn naasten in Nigeria wiens drinkwater wordt verwoest door de praktijken van @Shell. amnesty.nl/wat-we-doen/th…
Het houden van die naasten ver weg zet mij een spiegel voor. Wat moet ik doen? Ik, die op allerlei manieren verstrengeld ben in de kant van de destructie? Wat betekent het om me solidair te verklaren met mijn broeders en zusters, met de slachtoffers?
Ik zal u een lange verhandeling over #klimaatverandering besparen, want eigenlijk is alleen het volgende van belang: Als we de kans op een nog enigszins leefbare aarde willen behouden kunnen we het ons niet meer permitteren om nieuwe gas- en olievelden te ontwikkelen.
Gaan we daar wel mee door, dan komen volgens het Internationaal Energie Agentschap de klimaatdoelen definitief buiten bereik. nu.nl/economie/61339…
De jaren, maanden, dagen en seconden dat we het tij nog kunnen keren tikken weg. Beheerders van grote geldstromen, zoals @PFZWnieuws houden de sleutels in handen. En via mijn persoonlijke verbinding met deze instanties, maken ze mij medeplichtig aan hun nalatigheid.
Mijn pensioenfonds geeft immers een deel van mijn loon aan @Shell, @Chevron en @TotalEnergies, zodat zij die nieuwe olievelden kunnen ontwikkelen. @PFZWnieuws blokkeert hiermee een leefbare toekomst. Ik blokkeer ongewild mee.
Mijn pensioenfonds subsidieert de verwoesting van de voedselvoorzieningen en het drinkwater in Nigeria. Ik verwoest ongewild mee. Dit verscheurt me.
Zeker is dat er druk nodig is, stevige druk. Om @PFZWnieuws te helpen om hun verantwoordelijkheid te doorvoelen is het blijkbaar nodig dat er actiegroepen zijn die de noodklok luiden, niet alleen in woorden, maar ook in daden.
PFZW heeft het belang van deze druk onlangs ook zelf bevestigd: in een artikel op nu.nl zegt @PFZWnieuws dat ze ons soort luizen in de pels nodig hebben om hen scherp te houden. nu.nl/nu-klimaat/618…
Ja, ik kan beslissen om niet mee te doen aan deze acties. Om mijn eigen gezondheid en mijn eigen baan niet op het spel te zetten. Maar dan betaal ik een nog hogere prijs. Als ik thuis blijf, blijf ik medeplichtig aan de verwoesting van de aarde, de verwoesting van de toekomst.
Dus ik ga. Uit morele noodweer. En uit hoop dat ik een verschil kan maken. En uit de overtuiging dat ik geroepen ben om dat te proberen.
Ik kan er niet bij dat ik vanwege mijn geweldloze protest vandaag mogelijk zal worden veroordeeld. De wereld voelt verknipt.
Als de wet bepaalt dat ik me niet uit alle geweldloze macht mag verzetten tegen de massamoord die plaatsvindt op het leven op aarde, dan vraag ik me af hoe we over enkele decennia, als het definitief te laat is, zullen terugkijken op deze wet.
Dit zal niet de laatste keer zijn dat ik het risico moet nemen om gearresteerd te worden voor vreedzaam protest. Ik beloof u dat ik zal doorgaan met geweldloos strijden. Dit tijdsgewricht smeekt om mensen die zich inzetten voor de wereld zoals die kan en hoort te zijn.
Ik hoop dat u in uw oordeel een van die mensen wilt zijn.
RT als je vindt dat de @politie dit opnieuw moet schrijven waarbij ze 1) daadwerkelijk antwoord geven op de vraag 2) recht doen aan de feiten (zoals dat klimaatactivisten geweldloos zijn en na arrestatie meestal dan ook niet worden vervolgd)
🧵Voor meer context ->
Afgelopen 1,5 jaar...
👮♀️...ben ik 15x gearresteerd bij vreedzame klimaatdemonstraties.
📬...ontving ik 4 boetes, tegen elk maakte ik bezwaar, toen niets meer gehoord.
👩⚖️...moest ik 1x voor de rechter verschijnen en ben ontslagen van alle rechtsvervolging.
En bij veel van deze onterechte arrestaties wordt door de @politie disproportioneel geweld gebruikt. Hier hebben we al diverse keren klachten over ingediend die gegrond verklaard zijn.
Zelf maakte ik onderstaande mee, waardoor ik een trauma opliep.
Ha @Politie, goed dat jullie hier een stuk over schrijven, maar jullie vergeten antwoord te geven op jullie eigen vraag.
Laten we eens kijken of er sprake was van (levens)gevaarlijke situatie in onderstaande gevallen waarbij jullie mij hebben gearresteerd:
Tijdens deze bezetting van @abppensioen konden medewerkers gewoon doorwerken en het verkeer werd niet gehinderd. We hielden toespraken, deelden eten met elkaar en klooiden op onze telefoon terwijl we wachtten tot @abppensioen zou stoppen met investeren in aardeverwoesting.
Hier hadden we ons vastgelijmd aan de stoep voor het kantoor van @cdavandaag en een aantal andere politieke partijen en onszelf met nepbloed overgoten. Hoe was dit een levensgevaarlijke situatie buiten de situatie dat @cdavandaag de klimaatcrisis escaleert?
Voor elke emmer water, gooit de Rijksoverheid vier emmers olie op het vuur van de klimaatcrisis. Daar weiger ik nog langer aan mee te betalen. Daarom ben ik in belastingstaking gegaan. #ikbetaalnietmee
Elk jaar geeft de overheid €17,5 miljard aan belastingvoordelen en overige subsidies aan de fossiele industrie(1). Dat is ruim €46 miljoen per dag, meer dan vier keer zoveel als het budget voor groene energie en 5% van de totale overheidsuitgaven. mejudice.nl/artikelen/deta…
Op deze manier houdt de overheid vervuilende brandstoffen kunstmatig goedkoop, waarmee de cruciale verduurzaming wordt tegengehouden.