Laitetaas köyhät niitä oikeasti toimivia säästövinkkejä kehiin, ku ei keskiluokka osaa. Vinkkejä, jotka ootte ite todennu toimiviksi. Alotan.
1. Selvitä, mihin kaikkiin tukiin oot oikeutettu ja mitä liikkumavaraa sulla on: tulorajat, mitkä vaikuttaa tukiin, miten tulot muuttuu jos tilanteesi muuttuu... Tukien alikäyttö on ongelma.
2. Kun saat rahaa, maksa eka vuokra ja muut laskut, joitten eräpäivä on ennen seuraavaa rahapäivää. Jos rahat ei riitä kaikkiin, selvitä saatko maksuaikaa. Soitto tulee halvemmaksi kuin myöhästymismaksut.
3. Pidä ikuista ostoslistaa, jonne lisäät hankinnat, jotka on joskus pakko tehdä. Jos rahaa jäi laskujen jälkeen muuhunkin kuin ruokaan, kaiva lista esiin ja priorisoi.
4. Jos jostakin on pakko säästää, säästä ruuasta. On parempi käydä ajoissa hammaslääkärissä ja elää loppukuu kaurapuurolla ku yrittää pärjätä kivun kanssa. Ruokaa saa aina jostain: ruokajonot, dyykkaus, naapuriapu... Eikä aikunen ihan heti nälkään kuole.
5. Heti jos saat edes lyhyen työpätkän muulla kuin kitupalkalla, hae luottokorttia, jossa ei oo kuluja jos et käytä sitä. Jos paska osuu tuulettimeen, se on usein nopein apu.
6. Monesti luottokortilta ei mee kuluja, jos maksat käyttämäsi luoton pois saman kuun aikana. Eli jos jouduit ostamaan ruuat osin luotolla kun laskit väärin, myy jotain (esim. dyykattua) ja maksa summa heti pois.
7. Tarkista tilin saldo kaupan tuulikaapissa ja kulje ruokakaupassa laskin kädessä. Lisää tuotteen hinta laskimeen ennen kuin pistät sen ostoskoriin. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kassalla.
8. Älä osta kuin tarpeeseen ja vasta kun tarvitset. Eli jos tarvitset tavaraa kesällä, osta se kesällä, älä jo "valmiiksi", ellei hinta muutu huomattavasti sesongin mukaan. Säästyy ne rahat kiireellisempiin, et hukkaa/unohda ostaneesi tavaraa, laps ei kasva siitä ulos.
9. Älä sorru "osta 3 maksa 2" tai "osta monta, saat halvemmalla"-tarjouksiin, jos et ollut jo valmiiksi ostamassa sitä niin monta. Monesti se halvempi versio tulee silti halvemmaksi.
10. Älä osta omaksi, jos voit lainata. Kirjastot on loistavia paikkoja. Kannattaa selvittää, mitä kaikkia palveluita niillä on. Myös erilaiset paikalliset kierrätysringit ja lahjoitusryhmät kannattaa etsiä.
11. Älä hävitä kirjastokorttiasi, jos muutat paikkakunnalta. Voit yhä lainata e-aineistoja, ja eri kirjastojen valikoimat vaihtelee.
12. Pidä listaa kaikista tilauksistasi ja milloin niistä tulee lasku. Laita e-laskuihin asetus, että hyväksyt ne aina manuaalisesti, niin suoravelotus ei nielaise viimeisiä ruokarahoja.
13. Jos saat ilmaisen kokeilujakson, selvitä ensin, miten tilaus peruutetaan ennen kuin annat mitään tietojasi mihinkään. Jotkut velottavat tilauksen perumisesta kokeilun aikana. Laita kännykän kalenteriin muistutus, milloin tilaus pitää viimeistään perua, ettei tule maksuja.
15. Tavara ei ole sijoitus. Todella harvan esineen hinta nousee ihmisiän aikana enemmän kuin sama raha säästötilillä ois tuottanut. Keräily vie myös aikaa ja sillä rikastuminen on tuuripeliä.
16. Älä osta mitään kertakäyttöistä, jos ei ole pakko. Kangasnenäliinat, -servetit, -talous"paperit" on käteviä. Pesee tiski- ja siivousrättien kanssa 90-asteessa, niin palvelevat pitkään.
17. Lopeta veden raahaaminen kotiin. Nestesaippua on vedellä jatkettua palasaippuaa, samoin shampoot ym. Vihreä marseille-saippua pesee ihon ja hiukset. Mäntysuopapalaa kun raastaa sumupulloon ja vettä perään, hoituu siivous.
18. Käytä pesujauheita. Tabletit on liian isoja, joten maksat turhasta. 1tl astianpesujauhetta/koneellinen ja 1rkl pesujauhetta/koneellinen pyykkiä riittää. Jos kaipaat huuhteluainetta, vaihda pyykkietikkaan.
19. Huolehdi niistä tavaroista, jotka jo omistat, niin kestävät pidempään. Opettele parsimaan, lankkaamaan, huoltamaan. Netti on opetusvideoita täynnä.
20. Jos omistat pyörän, suojaa se varkailta. U-lukko, rungosta/takarenkaasta kiinni aitaan tms. kiinteään. Yöksi nosta sisälle, jos vaan mahdollista. Jos et pyöräile talvella, parveke on turvallisempi kuin pyörävarasto.
21. Kilpailuta tilauksesi aina, kun hinta meinaa nousta tai muutenkin. Monesti vaihtamalla uhkailu saa aikaan halvemman tarjouksen ja tervetulobonuksena saa joskus etuja.
22. Jos vaan on mahdollista, osta kunnon ompelukone, joka toimii vuosia ilman huoltoja. Vaikka opintolainalla. Saat ommeltua kierrätyskeskuksen jämäkankaista, pöytäliinoista jne. keittiöpyyhkeet, servetit, pefletit jne. Ei vaadi hirveitä taitoja. Samoin hoituu auenneet saumat ym.
23. Hinta ei aina kerro laadusta. Katso, mistä tuote on tehty, äläkä mainospuheita. Halpakin voi olla hyvä, mutta esim. ompelulangan pitää olla sileää tai se on rahan tuhlausta. Vaatteissa kankaan paksuus, materiaali ja ompelujälki merkitsee enemmän kuin merkki.
24. Vaatteissa vältä: elastaani (heikentää), akryyli (neuleissa nukkaantuu helposti). Puuvillavaatteissa pieni määrä polyesteriä/polyamidia voi lisätä kestävyyttä käytössä. Kirpputoreilla usein näkee, mitkä vaatteet ovat kestäneet käyttöä.
25. Suosi kauden kasviksia. Satokausikalenteri auttaa. Kilohinta on halvempi ja tulee syötyä monipuolisemmin.
26. Opettele idättämään. Savinen, lasittamaton idätysastia on helpoin, mutta sitä ei saa päästää homehtumaan. Mungpavut, herneet, linssit on helppoja ja säilyvät itämiskykyisinä pitkään. Saa tuoretta kasvista myös silloin kun tili on tyhjä.
27. Polkupyörällä saa kuljetettua yllättävän paljon kaikkea, varsinkin jos siihen hommaa etukorin lisäksi takakorit/kassit ja peräkärryn. Kärryjä saa joskus halvalla Torista, mutta satasella saa jo ihan hyvän made in China -version. Tuplajalka auttaa lastatessa.
28. Pidä aina pari muovipussia laukunpohjalla. Ei tarvitse kaupassa ostaa ostoskassia ja jos matkalla löytyy panttipulloja, saa mukaan.
29. Lopeta meikkaus, ellei työpaikka sitä vaadi. Poistuu monta rahareikää. Moser-hiustenleikkuukoneella siistii myös säärikarvat ja kavereiden kesken voi tehdä hiustenleikkuu-vaihtareita. Hiusten värjäämisen lopettaminen säästää rahan lisäksi luontoa.
30. Rahareikien priorisoinnissa auttaa, kun pohtii mikä on itselle tärkeää. Kun tietää omat arvonsa, ajatustyö vähenee. Jos tavara/palvelu ei paranna elämänlaatuasi kuin hetkellisesti, älä osta sitä.
31. Panosta ihmissuhteisiin. Köyhällä ei ole rahaa, mutta aikaa voi olla. Anna sitä kavereillesi. Pidä kiinni erityisesti kavereista, jotka toimivat vastavuoroisesti.
32. Aina ei voi kituuttaa. Jos mielenterveytesi sitä vaatii, osta se karkkipussi/luomiväri/pöhlö esine. Kukaan muu ei tiedä, mitä tarvitset jaksaaksesi jatkaa, kuin sinä itse.
33. Mikään ei ole niin turhaa kuin stressata rahasta. Jos sitä ei ole, siihen ei kuole. Kartoita tilanne tarvittaessa tukihenkilön kanssa, tee mitä voit ja anna muun hoitaa itsensä. Apua monesti saa, kun on tilanteestaan avoin.
34. Jos pitää valita, jää mieluummin asunnottomaksi kuin menetä luottotietosi. Mutta menetä mieluummin luottotietosi kuin terveytesi/henkesi.
35. Pidä tavarasi järjestyksessä. Kaikki teipit samassa paikassa, kaikki tiskirätit samassa jne. Kun muistat, mitä on, et osta sitä turhaan. Eikä kannata ostaa tukkupakkausta tavaraa, jota menee yksi/vuosi.
36. Säilytä ruuat ym. niin, etteivät pilaannu. Vanhimmat tavarat (jää)kaapissa eteen, uudet taakse. Kuiva-aineet ötökkävarmoihin purkkeihin. Tarkista säilytyslämpötila. Moni kasvis pilaantuu jääkaapissa nopeammin kuin vesilasissa pöydällä.
37. Köyhyys on jo itsessään stressaavaa. Huolehdi itsestäsi se minkä voit. Esim. Jalkakylpy ei paljoa maksa, hengitysharjoitukset on ilmasia. Stressinhallintakeinojen opettelu + turhien asioiden ja raskaiden ihmisten karsiminen elämästä kannattaa.
38. Selvitä, mitä ilmaisia palveluita/tapahtumia alueellasi järjestetään. Kirjaston leffaillat, MLL:n kahvilat, vertaisryhmät, järjestöjen tapahtumat... Korona-aika tietysti haittaa.
39. Älä häpeile köyhyyttäsi. Sano suoraan, jos sinulla ei ole nyt varaa johonkin. Koulun/työpaikan tapahtumissa pitää ottaa huomioon että kaikilla ei ole edes sitä kymppiä. Usein keinoja löytyy, kun tarve on tiedossa ja auttamisen halua on.
40. Jos et tartte mitään, älä mene kauppaan, kirpputorille tms. Älä edes netissä. Ja ei niin, et "aina sitä jotakin tarttee!" tai "katotaan mitä löytyy".
Mutta se paras vinkki ois muuttaa pelin sääntöjä niin, et kenenkään ei tarttis stressata saako pidettyä katon päänsä päällä tai saako ruokaa lautaselle, jos vaikka ite tai perheenjäsen sairastuu. Siksi #perustulo ensihätään ja pidemmässä juoksussa kaadetaan kapitalismi.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Vitun Köyhä, otti rokotteet.

Vitun Köyhä, otti rokotteet. Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @VitunKoyha

Feb 23
Ihanan keskiluokkaisia nää "Näin säästät satasia!"-vinkkilistat netissä:
1. Älä osta kahvia mukaan.

En juo kahvia.
2. Vähennä lentämistä.

Niin mitä?
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(