Toryum santrali sayesinde Uranyum'a ihtiyaç kalmayacak
FİGES ve TÜBİTAK MAM 3000 MW termal gücündeki Toryum yakıtlı Ergimiş Tuz Reaktörü’nün Isı değiştiricilerinin analiz ve tasarımlarını, yoğun bir çalışmadan sonra başarıyla tamamladı.
Eritilmiş Tuz Reaktörleri, erimiş haldeki sıvı tuzu reaktördeki tepkimeyi başlatmak için kullanıyor. Araştırma ekibi Tuzlu Sulama Deneyi'nin (SALIENT) bir parçası olarak örnek bir parça toryumu nötronları çarpıştırarak füzyonlanabilir uranyuma dönüştürmeyi planlıyor.
Toryum uranyumdan 35 kat verimli bir yakıttır. Doğada üç kat bol bulunur; taşıması ve işlemesi kolay olduğundan uranyumdan 4 kat ucuzdur. uranyumun binde 6’sı kadar atık üretir! Öyle ki dünyada 80 yıldır salt toryum reaktörleri olsa sadece 40 bin ton radyoaktif atık üretirdik!
TÜRKİYE'NİN BİN YILLIK İHTİYACINA YETİYOR
Türkiye dünyada 2.sırada bulunuyor
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı raporuna göre dünya genelindeki 6,7 milyon tonluk toryum rezervinin yüzde 11'i Türkiye'de bulunuyor.
5 eksenli CNC Kontrol ünitelerine uygulanan ambargo sonucu 2020 yılında kurulan MİLTEKSAN, CNC kontrol ünitesi üretimine başladı. #YerliveMilliSanayi
MİLTEKSAN A.Ş. Genel Müdürü Prof. Onur Tunçer "Yaklaşık bin 500 dolar/kg ihracat değerine sahip büyük oranda yazılım içeren yüksek teknoloji ürünü 5 Eksen CNC Kontrol Üniteleri ile ülkemiz için ciddi bir katma değer sağlayacak olmanın da heyecanını yaşıyoruz.”
Projeyle, Türkiye'nin CNC makine ve robot sektöründe ihtiyaç duyulan yerli servo sistemler, yüksek hassasiyetli tahrik sistemleri, yataklama elemanları, spindle ve sürücüleri, robot kontrol üniteleri gibi birçok alanda da gelişmelere kapı açılacak. @milteksan@sahaistanbul