Για τις εικόνες στην #Πατρα :

1/ Τα εγκλήματα είναι εξ ορισμού αποτρόπαια. Το Ποινικό Δίκαιο είναι το δίκαιο των εξαιρετικών περιστάσεων που κάθε κοινωνία θεωρεί τις πιο αποδοκιμαστέες. Γι' αυτό και έχει βαριές ποινές. Αλλιώς, οι υπαίτιοι θα πλήρωναν διοικητικό πρόστιμο.
2/ Τη βαρύτητα κάθε εγκλήματος την ορίζει πρώτον ο Ποινικός Κώδικας με τις διαβαθμίσεις ποινών που προβλέπει και δεύτερον το δικαστήριο που εξειδικεύει τον νόμο επιβάλλοντας συγκεκριμένη ποινή που κρίνει ότι αρμόζει στον συγκεκριμένο δράστη με βάση τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
3/ Το τι θεωρεί ο καθένας μας ως "το πιο αποτρόπαιο" έγκλημα, που δεν αρκεί να τιμωρηθεί κατά τον ΠΚ, αλλά αρμόζει λιντσάρισμα, κρεμάλα, ψόφος και ό,τι άλλο, είναι ζήτημα υποκειμενικών ιεραρχήσεων, σεβαστών αλλά εν προκειμένω αδιάφορων. Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.
4/ Στην οργανωμένη (ούτε καν δημοκρατική) κοινωνία, δίκαιο δεν αποδίδει ο όχλος ή τα τηλεπαράθυρα. Όλοι παρακολουθούμε, κρίνουμε, συμπάσχουμε, οργιζόμαστε. Το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" είναι παρόν, όχι όμως κυρίαρχο. Από τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης πέρασαν χιλιετίες.
5/ Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, όταν από πολίτες γινόμαστε όχλος, δεν είμαστε πολύ καλύτεροι από τον χειρότερο δράστη. Το δίκαιο έχει ήδη ηττηθεί.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Danai Koltsida

Danai Koltsida Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DanaiKoltsida

Apr 6, 2021
"Διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου εργασίας - και μάλιστα με ατομικές συμβάσεις.
Γιατί, για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη φράση του τελευταίου χρόνου, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος.
1. Όταν μιλάμε για εργαζόμενους, μιλάμε για ανθρώπους. Με πόδια, μέση, μάτια, αυχένα, μυαλό, που κουράζεται & πρέπει να ξεκουράζεται μέσα στη μέρα, άντε μέσα στη βδομάδα. Δεν μπορεί να περιμένει 6 μήνες ο ανθρώπινος οργανισμός για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.
2. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων κυριολεκτικά κλείνει σπίτια και καταστρέφει ζωές. Πώς θα βρεθεί κανείς με φίλους & οικογένεια, όταν ο ένας έχει ρεπό τη Δευτέρα, ο άλλος την Πέμπτη και ο τρίτος το Σάββατο; Τι χώρος απομένει για την υπόλοιπη κοινωνική δραστηριότητα;
Read 9 tweets
Feb 27, 2021
Με αφορμή την απεργία πείνας του ΔΚ έχουν ακουστεί πολλά που ελάχιστη σχέση έχουν όχι μόνο με ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, αλλά & με την κοινή λογική.
Δέκα σημεία για να τα βάλουμε σε σειρά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο:
#koufontinas_hunger_strike
1. Η βαρύτητα ενός εγκλήματος κρίνεται από την ποινή που προβλέπει γι' αυτό ο Ποινικός Κώδικας. Οι προσωπικές αξιολογήσεις του καθενός μας για το ποιο έγκλημα θεωρεί χειρότερο και περισσότερο μεμπτό είναι ηθικά σεβαστές, αλλά νομικά αδιάφορες.
2. Η ελληνική έννομη τάξη περιλαμβάνει μόνο ποινές στερητικές της ελευθερίας. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, ενώ κάθε άλλου είδους σωματική ή ψυχολογική τιμωρία είναι βασανιστήριο και ως τέτοιο απαγορεύεται, όπως και κάθε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Read 11 tweets
Jan 22, 2021
Τρεις ήταν συνήθως οι κατηγορίες ανθρώπων, η παρουσία των οποίων εμπόδιζε κατά κανόνα την αστυνομία να αυθαιρετήσει και να βιαιοπραγήσει κατά συγκεντρωμένων : δικηγόροι, δημοσιογράφοι και βουλευτές.
Για την πρώτη κατηγορία, τους δικηγόρους, στις 6/12 συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη που βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, για να να διευκολύνουν πολίτες που ήθελαν να αποδώσουν τιμή.
Για τη δεύτερη κατηγορία, τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, μάθαμε χθες τι σχεδιάζεται από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη : Περιορισμένη πρόσβαση από συγκεκριμένο σημείο στις συγκεντρώσεις "για το καλό" τους, ώστε να μένουν μακριά από το φακό αγριότητες και (αστυνομικά) έκτροπα.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(