De Matenpoort (2020) van Marcel Smink "vormt een echt landmark voor Apeldoorn".
Zuilen van opgestapelde hooibalen in folie, een verwijzing naar de herkomst van het woord maten, hooiland. 12.24 meter hoog, wat weer met het kanaal ernaast te maken heeft.
Het wijkje heeft een wat rare vorm. Het terrein is in 10 kwadranten ingedeeld die diagonaal zijn gesplitst. De kavels zijn driehoekig.
Op de kruispunten van de kwadranten liggen kleine pleintjes. In het midden zijn 2 kavels weggelaten. Zo ontstaat wat ruimte.
De huizen op de Kuipershof zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid. In sommige gevallen is 80 procent van de kavel volgebouwd.
Tot op de tuinmuurtjes die al tijdens de bouw werden neergezet.
Boel aan de hand.
Flatje.
LETTERS.
Winkelcentrum De Eglantier (1981) is een fijn Alberts en Van Huutje. Het doet aan als een middeleeuws stadje. De naam is ontleend aan het Latijnse woord voor wilde roos.
Rondom de ‘Witte Woningen’ aan de Klokkengietershoeve waan je je even in het buitenland. Fijne woningen met opvallende witte gevels en daken die tot de grond lijken te reiken. Aan de achterkant heerlijk groen en aan het water. Ontwerp: Maarten Evelein. Jaar: 1977.
Fietsen
Bomen
Flatje
Grindbeton
Oude laan
Deels opgeknapt buurtje. Foto links: nog bijna helemaal origineel.
Ja, wijken uit de jaren '70 en '80 met kronkelende paden en hofjes. De straten en woonerven zijn als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen "geplant". Misschien wel het Nederlandste wonen.
Het Openluchtmuseum heeft sinds kort een straat met doorzonwoningen uit de seventies. Moest ik even gaan kijken natuurlijk...
Dit moet je weten 1/10
Een doorzonwoning is een huis met grote ramen aan zowel de voor- als achterkant, waardoor er veel licht binnenkomt.
Ruime woonkamer en drie slaapkamers, ideaal voor gezinnen. Tussen 1955 en 1975 werden er bijna 1,4 miljoen van deze huizen gebouwd. 2/10
De doorzonwoningen in het museum zijn gebaseerd op PéGé-woningen uit 1971. Staan in Wijchen.
PéGé staat voor Peter Guelen, een architect uit die regio. In de jaren '50, '60 en '70 zijn er zo’n 12.000 van dit soort huizen neergezet, vooral Gelderland, Brabant en Limburg. 3/10
Waarom hebben jullie nog geen ritje in de Wuppertaler Schwebebahn gemaakt?!
Getest en goedgekeurd door de Kuitjes🚟 1/5
De Schwebebahn is een hangende monorail in Wuppertal, Duitsland. Geopend in 1901. Uniek ding met treinen die boven de rivier de Wupper en de straten van de stad hangen.
Ongeveer 13 kilometer lang. Gewoon OV én toeristische attractie. Heeft eigen emoji:🚟 2/5
Zin in een meesterlijk draadje over de Schwebebahn? 3/5
Oud ontwierp de directiekeet voor de bouw van het door hem ontworpen Witte Dorp.
De keet heeft een aantal typische De Stijl-kenmerken: de opbouw uit balkvormige volumes in primaire kleuren en de letters 'directie' boven de entree bijvoorbeeld. 3/5
Vergeten jullie niet architect Willem van Tijen te feliciteren? Hij werd vandaag in 1894 geboren.
Hier een 🧵 met foto's van zijn Bergpolderflat in Rotterdam, de 'eerste galerijflat van Nederland'.
📷 : Willem van Tijen Stichting
De Bergpolderflat (1934) werd ontworpen door Willem van Tijen, in samenwerking met Brinkman en Van der Vlugt. Het nieuwe bouwen: functioneel, strak, licht en luchtig.
Gebouwd in opdracht van de N.V. Volkswoningbouw Rotterdam en bestemd voor arbeiders in de lagere huurklasse.
Architect Willem van Tijen zocht naar de ideale goedkope en toch goede woning voor arbeiders.
De galerij van de Bergpolderflat gaf iedere bewoner een eigen voordeur en door het ontbreken van trappen in huis kon de kleine plattegrond van de woning efficiënt ingedeeld worden.