De Matenpoort (2020) van Marcel Smink "vormt een echt landmark voor Apeldoorn".
Zuilen van opgestapelde hooibalen in folie, een verwijzing naar de herkomst van het woord maten, hooiland. 12.24 meter hoog, wat weer met het kanaal ernaast te maken heeft.
Het wijkje heeft een wat rare vorm. Het terrein is in 10 kwadranten ingedeeld die diagonaal zijn gesplitst. De kavels zijn driehoekig.
Op de kruispunten van de kwadranten liggen kleine pleintjes. In het midden zijn 2 kavels weggelaten. Zo ontstaat wat ruimte.
De huizen op de Kuipershof zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid. In sommige gevallen is 80 procent van de kavel volgebouwd.
Tot op de tuinmuurtjes die al tijdens de bouw werden neergezet.
Boel aan de hand.
Flatje.
LETTERS.
Winkelcentrum De Eglantier (1981) is een fijn Alberts en Van Huutje. Het doet aan als een middeleeuws stadje. De naam is ontleend aan het Latijnse woord voor wilde roos.
Rondom de ‘Witte Woningen’ aan de Klokkengietershoeve waan je je even in het buitenland. Fijne woningen met opvallende witte gevels en daken die tot de grond lijken te reiken. Aan de achterkant heerlijk groen en aan het water. Ontwerp: Maarten Evelein. Jaar: 1977.
Fietsen
Bomen
Flatje
Grindbeton
Oude laan
Deels opgeknapt buurtje. Foto links: nog bijna helemaal origineel.
Ja, wijken uit de jaren '70 en '80 met kronkelende paden en hofjes. De straten en woonerven zijn als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen "geplant". Misschien wel het Nederlandste wonen.
Te koop: het praktijkgebouw naast de voormalige Zeevaartschool in Vlissingen. Fijn zakelijk expressionistisch werkje uit 1929 van architect Wim Knuttel.
Het praktijkgebouw staat naast de oude Zeevaartschool/Maritiem Instituut De Ruyter.
Het Rijksmonument, leuke combi van betonskelet en gemetselde bakstenen gevels, werd in de jaren '50 gebouwd naar ontwerp van architect Arend Rothuizen.
📷: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Ik word vooral erg warm van de "ronde vuurtorenachtige torenopbouw met een lantaarn".
Kreeg een mailtje van de familie van Wim Meijs, in de jaren '70 hoofduitvoerder van Ballast Nedam.
Hij legde de bouw van het stadhuis in Terneuzen vast met zijn Super8 camera. Of ik die wilde zien? Natuurlijk! 🧵🧵🧵 met fragmenten👇
🎥: Filmarchief familie Meijs/de Pooter
Het stadhuis van Terneuzen dus. Gebouwd in 1972. Brutalisme volgens Van den Broek & Bakema.
Gemaakt van beton, hardhout, staal en glas. Lijkt op het eerste gezicht eerder een enorm abstract kunstwerk dan een gebouw.
🎥: Filmarchief familie Meijs/de Pooter
Het gebouw bestaat uit een centrale kern, waaruit naar vier kanten vloeren uitkragen. De verdiepingen zijn een half niveau ten opzichte van elkaar versprongen.
Hier filmt Wim naar beneden terwijl 'ie op het raadhuis in aanbouw staat👇
Vandaag in 1908 werd architect Karel Sijmons geboren. Je kent hem van...
De Adventkerk (1958) in Aerdenhout. Een brute parel tussen de bomen, opgetrokken uit grijs beton, grindtegels, en ruw vurenhout. Geïnspireerd door Le Corbusier. #OnThisDay
📷: C.S. Booms/RCE
De Adventkerk is ontworpen aan de hand van de modulor, een maatsysteem van Le Corbusier dat gebaseerd is op de gulden snede.
De buitenkant van de kerk is nog oorspronkelijk, de binnenkant niet. Zo is er er zwarte leisteen gelegd over de grindvloer. Idee van architect Cees Dam.
Karel Sijmons groeide op in Helmond. Op zijn 12e kreeg hij hersenvliesontsteking waardoor hij doof werd.
In 1928 ging hij in Amsterdam aan de slag als technisch tekenaar. Later begon hij met Piet Zanstra en Jan Giesen 'n eigen bureau. Hun eerste project👇
Vandaag in 1874 werd architect en meubelmaker Piet Klaarhamer geboren. Je kent hem van...
De jongenskamer (1919) voor landhuis De Arendshoeve van de familie Bruynzeel. Een reconstructie van de slaapkamer bevindt zich in de vaste opstelling van Kunstmuseum Den Haag. #OnThisDay
De jongensslaapkamer werd gemaakt voor Cees en Wim, zoons van Cornelis Bruijnzeel, directeur van de Bruynzeelfabrieken en ondersteuner van De Stijl.
Klaarhamer ontwierp de meubels, schilder Vilmos Huszár de 'ruimte-kleur-compositie'. Inspiratie: Van Goghs Slaapkamer te Arles.
Woonblokken door Piet Klaarhamer in de Utrechtse wijk Oog in Al. Met karakteristieke bakstenen schoorstenen.
Gebouwd vanaf 1921 in opdracht van woningbouwvereniging Buiten Thuis, een initiatief van de Vereniging van Huisvrouwen.