Alican Berber Profile picture
Apr 1, 2022 20 tweets 11 min read Read on X
100 Yıl Önce Bugün 🇹🇷 1 Nisan 1922

(Süvari Kolordusu Kumandanı Fahrettin "ALTAY" Paşa Anlatıyor)

"Süvari Kolordusu ILGIN [Konya] etrafında ikmal ve eğitim işleri ile uğraşırken 1.4.1922 günü BAŞKUMANDAN GAZİ MUSTAFA KEMAL kolorduyu teftişe geldi.

++ ImageImage
Refakatinde Cephe Kumandanı ve büyük bir heyet ile SOVYET Rusya Büyükelçisi Aralof, Azarbeycan CUMHURİYETİ ELÇİSİ ABOLOF [Abilov] ve her iki elçiliğin ateşemiliterleri de beraberdi.
++ Image
Daha önceden verilen, bir emirle üç süvari tümeni (ki bunlar —1-2-4 — tümenlerdi) KAPLICA meydanına toplatılmıştı. Yoklamadan sonra Başkumandanın emri ile bir harp tatbikatı yapıldı ve atlıların süratle açılıp yayılması bir hayli heybetli oldu.

++ Image
Arkasından da yapılan geçit resminde bir kaç bin atlının dört nala geçişleri bütün seyredenleri ulaşılması güç bir heyecana boğdu, gelenler memnunluklarını söyleyerek Akşehir'deki piyadeleri teftişe gittiler.

++ ImageImage
RUSLAR HER NE KADAR O SIRALARDA DOSTUMUZ İDİYSELER DE CEPHE KUVVETLERİNİ ONLARA GÖSTERMEKTEKİ MAKSADI ANLAYAMAMIŞTIK.

++ ImageImage
Çok sonra öğrenmiştik ki, Ruslar bize müşterek savaş teklif etmişler ve bu maksatla ZONGULDAK, EREĞLİ'YE asker çıkarmak ve KOCAELİ'NDE beraber savaşmak istemişler.
++ Image
Bizim kuvvetlerimizin de düşmanları İstanbul'dan çıkarmaya kafi gelmeyeceğini ileri sürmüşler. Bundaki GİZLİ MAKSADI Mustafa Kemal anlamaz olur muydu?... Derhal:

++ ImageImage
«— BENİM KUVVETİM İZMİR'İ DE İSTANBUL'U DA KURTARMAK İÇİN KAFİDİR» demiş ve bunu fiilen göstermek için onların elçileri, ve ataşeleriyle bu seyahati tertiplemiştir. (Ben bunu o vakit genel karargâhta kurmay olarak bulunan rahmetli Korgeneral BAKÎ VANDEMİR'DEN duymuştum).

++ ImageImage
Geçit resminde Gazi Mustafa Kemal'in belinde asılı gümüş işlemeli antika kılıcı kendisine Azarbeycanlılar hediye etmişlerdi [Buhara'dan gönderilen kılıçlar]. Daha sonra Atatürk de bu kılıcı Cumhuriyetin ilk yıllarında bana hediye etmek lütfunda bulunmuştu.
++ ImageImage
Şimdi evimde her zaman gözlerimin önünde duran o kılıca baktıkça süvari birliklerinin geçişi sırasında Mustafa Kemal'in gözlerinde parlayan ümit ışıklarını görür gibi oluyorum..."

(Fahrettin ALTAY, 1970. On Yıl Savaş ve Sonrası, s.316-317) ImageImage
Ilgın Manevraları'nda İsmet Paşa'ya hediye edilen Buhara Kılıcı, Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi), Çankaya/ANKARA ImageImage
Ilgın Manevraları'nda İsmet Paşa'ya hediye edilen Buhara Kılıcı'nı bir de Millet Kütüphanesi'ndeki Milli Mücadele sergisinde görmüştüm 👇🏻 ImageImage
Ilgın Manevraları'nda İsmet Paşa'ya hediye edilen Buhara Kılıcı, Milli Mücadele Sergisi, Millet Kütüphanesi ImageImageImage
Ilgın Manevraları'nda İsmet Paşa'ya hediye edilen Buhara Kılıcı, Milli Mücadele Sergisi, Millet Kütüphanesi ImageImage
Fahrettin Altay, Ilgın Manevraları'nda
Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya hediye edilen kılıcın ise daha sonra Atatürk tarafından Cumhuriyet'in ilk yıllarında kendisinde hediye edildiğini belirterek:
++ ImageImageImageImage
"Şimdi evimde her zaman gözlerimin önünde duran o kılıca baktıkça süvari birliklerinin geçişi sırasında Mustafa Kemal'in gözlerinde parlayan ümit ışıklarını görür gibi oluyorum..." ifadelerini kullanmaktadır. ImageImage
2019'da Harbiye Askeri Müzesi'ni ziyaret ederken Atatürk'e ait iki kılıç dikkatimi çekmişti. Bunlardan birinin Ukrayna Ordu Komutanı, diğerinin de Türkmenistan Beyleri tarafından armağan edildiği bilgisi yer alıyor. ImageImageImage
Ukrayna Ordu Komutanı tarafından hediye edilen kılıcın, 100 yıl önce bugün, Ilgın Manevraları'nda, Fahrettin Paşa'nın Azerbaycanlılar tarafından hediye edildiğini söylediği Buhara Kılıcı'na olan benzerliği dikkat çekici... 🤔 ImageImageImage
Atatürk'ün Buhara Kılıcı, Askeri Müze'de sergilenen bu kılıç mıdır acaba? Bilemedim. Şu anda nerede sergileniyor açıkçası bilmiyorum.
++ ImageImageImage
Buhara'dan gönderilen ve İzmir'e girecek ilk subaya verilecek olan 3. kılıç ise Yüzbaşı Şerafettin (İzmir) Bey'e nasip olmuştur.

Bu güzel ve özel kılıç ne yazık ki daha sonra kaybolmuş 🤦🏻‍♂️ Umarım bir gün bir yerlerden çıkar... ImageImage

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Alican Berber

Alican Berber Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @alican06berber

Nov 24, 2022
#TarihteBugün 24 Kasım 1934 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2587 sayılı Kanun'la Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal'e "#Atatürk" soyadını verdi.
++

Image
Image
Image
Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa için soyadı aranmaya başlandı. Bu konuda gerek Atatürk'ün sofrasında ve gerek Meclis gurubunda ona layık bir soyadı bulmak için ileri gelen dil ve tarih uzmanlarının katılımlarıyla toplantılar yapılmış,
++
bazı isimler tespit edilmiştir.

Yapılan listedeki adlar Atatürk'e arz edilmiş ve Atatürk ise; "Arkadaşlarla bir kere konuşalım" demesi üzerine ikinci bir görüşmeye bırakılmıştır.
++
Read 16 tweets
Apr 2, 2022
Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, 1 Nisan 1922 tarihinde, Ilgın Manevraları'ndan çok güzel ve sembol fotoğrafları var. Ama bu fotoğraf bir başka güzel 💙 Harika detaylar içeriyor...
Fotoğrafın geniş açılı hali...
1 Nisan 1922/Ilgın Manevraları

At üstünde Süvari Kolordusu Kumandanı Fahrettin Paşa, karşısında; Batı Cephesi Kurmay Başkanı Asım (Gündüz), yanında Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa, onun yanında ellerini göğsünde birleştirmiş Gazi Başkumandan ++
Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın arkasında Azerbaycan Elçisi Abilov ve Sovyet Rusya elçisi Aralov, sağ alt köşede Gazi'nin sadık dostu "Alber"
Read 5 tweets
Mar 31, 2022
Yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiğimiz II. İnönü Zaferi'nin 101. yıl dönümü kutlu olsun 🇹🇷

++ ImageImage
Nutuk'ta Atatürk, şu şekilde aktarıyor:

"...İsmet Paşa 31 Mart günü, karşı taarruza geçti ve düşmanı yenerek, 31 Mart-1 Nisan gecesi geri çekilmeye mecbur etti. Bu suretle, inkılap tarihimizin bir sayfası, İkinci İnönü zaferiyle dolduruldu.
++ ImageImageImage
Efendiler, düşman çekilirken Batı Cephesi Komutanıyla 1 Nisan günü yapılan yazışmalar, o günün duygulanmalarını tespit eden vesikalardır. O duygulanmaları yeniden canlandırmak için, müsaade buyurursanız, o günkü yazışmalardan bazı telgrafları aynen okuyacağım.

++ ImageImageImageImage
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(