Robert van der Noordaa Profile picture
Apr 7, 2022 53 tweets 12 min read Read on X
1/x Lange draad. Ik kreeg gisteren veel nare accounts op mijn dak vanwege mijn tweet over het referendum van 2016 in Nl (associatieverdrag Oekraïne/EU). Ik zal een boekje open doen, hou je vast! Deel info is nooit gepubliceerd. ukrainianlaw.blogspot.com/2016/03/geenpe…
2/ Dat artikel van tweet 1 van het draadje is een deel van mijn onderzoek dat toen gepubliceerd is op de website van de Erasmus Universiteit. Ik was onderzoek aan het doen naar fraude met subsidiegeld voor het referendum (2 miljoen euro).
3/x GeenPeil had aanvankelijk zowel een aanvraag voor Neutraal als pro als anti gedaan. Dat waren drie aanvragen van 50k dus in totaal 150.000 euro. De Kiesraad wist zich geen raad met deze aanvragen. Geenpeil stuurde daarop een brief dat ze GEEN subsidie aan zouden vragen.
4/x GeenPeil ziet af van subsidie, einde onderzoek dan? WRONG!! Ik ben GeenPeilers gaan interviewen over hun nee campagne. Diverse lui vertelden mij dat ze 5k subsidie aan gingen vragen en dan moesten ze dat storten op de rekening van GeenPeil.
5/x Nou wordt het leuk. Achter de aanvraag van een particulier (natuurlijk persoon) mag nooit een bedrijf (rechtspersoon zitten). De commissie wees bijvoorbeeld van de journaliste Laura Starink haar aanvraag af omdat er een andere partij achter zou zitten. Dus dit was illegaal!
6/x Het lukte me om via via het contract van GeenPeil te bemachtigen, dit is nooit gepubliceerd meen ik, zie het contract van GeenPeil dat ze met particulieren aangingen in de jpg's. Zie de voorwaarde dat de persoon het geld stort op de rekening van GeenPeil.
7/x Het lukte me om ca 40 personen op te sporen die dit daadwerkelijk deden. Maar 40 keer 5000 euro is 200.000 euro. Dat is dus nog 50k hoger dan het totaal van hun 3x50k aanvraag (pro, Neutraal en anti).
8/x Maar het wordt nog veel leuker. Ze vragen met die 5k aanvragen niet alleen anti, maar ook pro en neutraal geld aan. Ze hebben uiteindelijk AL DAT GELD gebruikt voor een anti-campagne. De verdeling van de twee miljoen is vast, zie grafiek met de verdeling
9/x Door deze actie heeft GeenPeil dus 2 ton = 30 procent van al het geld van de particulieren (vh totaal van pro, neutraal en anti) gebruikt. Dus ook 30 procent minder particulieren die campagne kunnen voeren en ik herhaal ER IS HEEL VEEL GELD VAN PRO EN NEUTRAAL GEBRUIKT
10/x De linkergrafiek laat de verdeling zien zoals die moet zijn en de rechtergrafiek laat de verdeling zien wat het effect is van de flow van particulier geld naar bedrijvengeld. We zien dus een forse stijging van de bedrijvenpot, particulieren zijn de sjaak.
11/x Het aardige was dat die GeenPeil lui waarvan ik vermoedde dat ze 5k aanvroegen me allemaal een block (FB) gaven na mijn publicatie. Daardoor wist ik ook zeker dat het bedrag klopt. In het artikel van Erasmus stond 150k maar later vond ik er nog wat, toen werd het ca 2 ton
12/x Laat ff indringen dat het totaalbedrag van de subsidie 2 miljoen is en dat GeenPeil nu dus met 2 ton al een tiende van dat hele bedrag had binnengeroeid. Eerlijk referendum zo, eerlijke campagne?????
13/x Het wordt bizarder het verhaal. Net voor publicatie bel ik de organisatie vh referendum en leg de fraude uit. Tot mijn verbijstering wisten ze het. Ze hadden gezien dat een fors deel van die particuliere aanvragen copy paste waren. Men had besloten het te accepteren.
14/x Het feestje dat het referendum zo goed verlopen was was al geweest. Men zat daar kennelijk niet te wachten op ellende. Dat er veel pro en neutraal geld gebruikt was werd nooit iets over gezegd. Wat wel duidelijk was, was dat men bang was voor partijen zoals GeenPeil/Baudet
15/x De regels van dat referendum zijn bedoeld dat iedereen (bedrijven en particulieren) een even grote kans hebben. Dit systeem werkt niet want GeenPeil ging leuk crowdfunden. Ze haalden 60k op. Er is geen partij met zo'n achterban dus niemand kan dit verder. Super oneerlijk!!!
16/x Dus om het referendum heen 4kan op die manier gewoon nog meer geld opgehaald worden. Waar zijn die referendumregels voor? De teller van GeenPeil staat nu op 260.000 euro!!!!!!!!!!!!!!!
17/x Maar je kan natuurlijk gewoon door iemand anders die op de stoel zit van GeenPeil nog meer aanvragen. Laten we 50K aanvragen en stroopwafels uitdelen, de GeenPeil stroopwafelkraam. mijnpartyservice.nl/de-geenpeil-st…
18/x Zie foto dat dit echt GeenPeil is en het artikel in vorige tweet legt keurig uit dat het GeenPeil is. Zie ook de kraam met GeenPeil canvas. De teller staat nu op 260.000 + 50.000 = 310.000, dat is meer dan 6 keer het maximale bedrag dat een bedrijf mag aanvragen!!!!!
19/x Maar GeenPeil werkte ook nog eens met Forum voor Democratie. Die werkten samen. Forum voor Democratie roeide 46.913 euro binnen. De Teller staat daarmee voor de combi op 356.913 euro.
20/x Ze hebben nu dus al bijna een vijfde van het totale bedrag binnen. Met dit enorme bedrag heb je zo krankzinnig veel geld dat je ook enorme voordelen gaat krijgen met veel goedkoper materialen maken, drukken etc. Vinden jullie dit nog steeds een feestje van de democratie?
21/x Maar er is meer...... Forum voor 'Democratie' lanceerde een nepstemwijzer. Anne Paul Houwen deed dat met zijn bedrijf Val de Cecina. Ze haalden zo nog eens 50 k binnen. Zie retecool.com/thierry-baudet…
22/x De teller stond op 356.913 euro, daar kunnen we dus nog 50k bij optellen = 406.913 oftewel ruim 8 keer het maximale bedrag dat een bedrijf aan mag vragen.
23/X Goed ff wat anders dan GeenPeil en Baudet. Na evaluatie bleek een deel van het geld misbruikt te zijn en in verkeerde handen gevallen te zijn. bijna 300 duizend euro van de uitgedeelde 1,9 miljoen moet terugbetaald worden.
24/X reken ff met me mee. 1,9 miljoen euro totaal. Daar trekken we die 406.913 euro van GeenPeil, Baudet van af = 1.493.087 euro. Daar trekken we nog het niet gebruikte en verkeerd gebruikte geld vanaf = 1.193.087 euro. Komen we straks op terug!!!
25/x We gaan verder. Een voorbeeld van dat verkeerd gebruikte geld was van De Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland. Die vroegen 34.300 euro, dat kon oplopen tot bijna 43 duizend euro als na afloop aangetoond kon worden dat de campagne succesvol was.
26/x De hele opbrengst van die site was dat er drie belachelijke statements op de site stonden, 13 mensen hadden zich regeistreerd en er was 1 reactie van de eigenaar van de site. Onwijs bedrog dit van Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland
27/x Een pro Poetin figuur Ruben Marsman kreeg 50k voor een anti-campagne waarbij hij WC-rollen met zware leugens printte. Daar schreef de vrouw van Oekraïnse oud-president Yushenko een brief over naar de 2e kamer en de Oekraïnse overheid overwoog een rechtszaak.
28/x Die WC-rollen actie was een enorme bak Russische leugens, maar goed laat de naam RasPoetin een indicatie zijn van de intenties van Marsman. Zie in printscreen wat teksten van de WC-rollen. georgeknightlang.wordpress.com/2016/03/15/oek…
29/x Alleen die claim al van RasPoetin dat er een suggestie is dat Oekraïne MH17 neer haalde is ridicuul. Dit is gewoon met overheidsgeld zware Russische propaganda pushen. Wat hier mis gaat is dat er inhoudelijk niet naar campagnes gekeken wordt en welke partij er achter zit.
30/x Partijen die echt wat in te brengen hadden in het referendum zoals Stichting Spoetnik in Vlaardingen kregen gewoon geen subsidie. Organisaties met goed kennis van Oekraïne die objectief bij hadden kunnen dragen stonden met lege handen. Wat een feest der democratie toch?
31/x Stichting vrede en recht kreeg 41.780 euro om met een busje door Nederland te rijden. Die campagne was belachelijk. Nooit echt duidelijk geworden of dit nou anti was, ging nergens over.
32/x Ik kom ff terug op Val de Cecina. Deze partij zou een soort stemwijzer website maken. Wat je ook in vulde het kwam bijna altijd op nee uit. Dat was gewoon bedrog. Uiteindelijk werd de hele campagne veranderd in dure advertenties betalen in Telegraaf van een pagina voor NEE!
33/x Je mag volgens de regels helemaal niet switchen in je campagne. Je wordt beoordeeld op je oorspronkelijke plan. Dat wat Val de Cecina deed mocht helemaal niet.
34/x Nederlanddenktdat.nl ontving 30.000 euro voor een hele vage campagne. Paar supervage stellingen en hoppa weer 30 k naar de haaien. Misbruik van de democratie is dit in mijn optiek. Leek met stellingen meer over de EU te gaan dan Oekraïne.
35/x De Volkskrant is redelijk hard in hun statement. De referendumcommissie is niet serieus aan het werk geweest, naar de aanvragers is niet gekeken. Organisaties met verschillende KVK inschrijvingen konden meerdere keren inschrijven etc
36/x We gaan even terug naar het geld. We hadden dus 1.193.087 over (totaal-GP en Baudet). Daar trekken we dan 34.300 van Stichting FMDBN af, en ook 50k WC-rollen en 41.780 van Stichting vrede en Recht = 1.067007. We zitten bijna op de helft van het totale subsidiebedrag nu =1,9M
37/x Van die 1,9 miljoen is dus bijna de helft al geen pro en geen neutraal maar alleen anti of misbruik of sloeg nergens op. Wederom, wat een feest der democratie toch?
38/x Maar we zijn er nog lang niet. Partij voor de dieren kon juist met het verdrag wat aan dierenrechten doen in Oekraïne maar besloot een tegencampagne te voeren. Zij kregen 50.000 euro om een anti-campagne te voeren. Veel onzin over plofkippen die niet kloppen.
39 Ook een hele interessante, de Blauwe Tijger van Tom Zwitser kreeg 38.558 euro. Breivik was fan van Zwitser en stuurde hem een manifest na al die jeugd afgeknald te hebben op Utoya. de Blauwe Tijger is zeer extreem pro Poetin en nam ook later Novini op.
40/x AIVD waarschuwde al voor de Blauwe Tijger maar deze partij mag 'onze Democratie behartigen' en krijgt ook nog bijna 40k? Really???? zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2021Z063…
41/x politieke vereniging Forza! Haarlemmermeer kreeg 33.273 euro voor een nee-campagne. Forza grossierde ook in allerlei propaganda die de Russen ook gebruiken. Het verdrag is een EU lidmaatschap en NATO-lidmaatschap etc. Han ten Broeke reageert terecht op onzin v Paul Meijer
42/x Voor alle eerlijkheid wil ik er op wijzen dat George Soros 200.000 Euro schonk voor een pro-Campagne. Stem voor Nederland kreeg dat geld. De Campagne was nauwelijks zichtbaar en lag er weken uit omdat ze gehackt waren nos.nl/artikel/208209…
43/x Zowel die crowdfund van GeenPeil als dat geld van Soros zou je beter niet toe kunnen laten. Er is niet voor niets 2 miljoen referendumgeld ter beschikking gesteld en door derden te kunnen laten schenken gaan ongelijke verschillen ontstaan.
44/x Er is meer misbruik. Europese politieke stichting IDDE gaf 14.500 euro aan GeenPeil. Dat geld is gebruikt om mensen op te roepen voor het referendum. nrc.nl/nieuws/2016/11…
45/X de advertentie werd vier dagen voor het sluiten van de inzendingstermijn geplaatst. De actievoerders van GeenPeil kwamen toen nog 45.000 handtekeningen tekort voor de benodigde 300.000. Na de advertentie kwamen er plots bijna 190.000 handtekeningen bij.
46/x Zonder die advertentie had GeenPeil naar alle waarschijnlijkheid nooit dat referendum voor elkaar gekregen. In geen geval mag het worden gebruikt om verkiezingen of referendumcampagnes te financieren. Dit was extreem illegaal dus.
47/x Er zijn in elk geval 3 grote partijen die neutraal aanvroegen. Den Haag Centrum voor Strategische Studies kreeg 39.650, KiesKompas 49.950 en Instituut Clingendael 48.143.
48/x Weer terug naar de berekening. We hadden een bedrag over van 1.067007 - 38.558 Blauwe Tijger en - Forza 33.273 en - PvdD 50.000 = 945.176 euro.
49/x Er is dus inmiddels minder dan de helft van het subsidiebedrag van 1,9 miljoen over en we hebben alleen nog maar naar de Nee-campagnes gekeken. Maar in het overgebleven bedrag zit nog meer nee-campagne geld, er zijn nog bedrijven en particulieren die nee geld aanvroegen.
50/x We tellen ff de bedragen op van die drie partijen die neutraal aanvroegen (tweet 47). Wat we dan overhouden is een bedrag van 807.433 dat dus nog steeds bestaat uit pro, neutraal en anti geld.
51/x Ik vergat nog een grote anti campagne. Partij voor de Dieren vroeg met hun jongerenvereniging PINK! ook 50 k aan. PvdD kreeg dus eigenlijk 100k, twee keer het toegestane bedrag. Het totaal wat we dan overhouden is 757.433 euro.
52/x Van het bedrag van 757.433 is nog steeds een flink stuk anti. Maar daar zijn de gegevens niet voor om dat exact uit te kunnen rekenen. Laten we allereerst kijken naar de grote pro-campagnes die we weten.
50/x Er komen nogal wat tweets bij. Maar ff morgen verder. Ik zal laten zien dat er weinig pro en neutraal geld over blijft. We hebben immers de officiele verdeling van de 2 miljoen (daadwerkelijk uitgekeerd 1,9) miljoen.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Robert van der Noordaa

Robert van der Noordaa Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @g900ap

May 26
1/x draad. Theater Amsterdam laat twee Russische propagandisten optreden. De show heet JOURNEY OF POZNER AND URGANT. Vladimir Pozner zijn propaganda is echt heel extreem, ik zal eea laten zien. Maar er lijkt meer aan de hand hier. Image
2/x Het theater kreeg honderden reacties per e-mail en telefonisch maar weigert zich iets aan te trekken van commentaar. Zie blog blog op de site van het theater. De heren zouden zijn vertrokken uit Rusland en hebben de oorlog veroordeeld. Dit is niet waar. zie 3/x Image
3/x in deze ruim uur durende ooname legt Pozner extreem uitgebreid dat Poetin deze oorlog MOEST beginnen en dat kwam puur door de VS en NATO.
Read 17 tweets
Mar 21
1/X We need to watch this again now. In February 2017 @johnsweeneyroar interviewed Geert Wilders who is the far right leader of the political party PVV. Geert Wilders can't admit that Russia shot down MH17.
2/x in 2016 JIT reported that the airliner had been downed by a Buk surface-to-air missile launched from pro-Russian separatist-controlled territory in Ukraine. So the chance that it isn't Russia who downed MH17 is very small.
3/x in 2017 relatives of MH17 victims were very upset that Wilders went to Russia. Wilders was complaining that Dutch people were russophobic. Wilders called Russia an ally! So he doesn't care at all about Mh17 being shot down and the people who died. nos.nl/artikel/220405…
Read 5 tweets
Dec 18, 2023
Draad 1/x Gisteren verscheen het artikel met de titel 'Radicaal-links spreekt zich stevig uit op internet. Is er serieuze dreiging?' in @NRC , auteur @keesversteegh . Er gaat hier flink wat mis. Kijk even met me mee! nrc.nl/nieuws/2023/12…
2/x Het artikel begint op een zeer extreme manier, waarin het X-account van ene 'Asha Promes Eekhout' wordt gepresenteerd als een persoon die dreigt in actie te komen op een manier vergelijkbaar met Volkert van der Graaf. Image
3/x Bij de vorige verkiezingen deden @trollrensics en @DefendDemocracy onderzoek naar de verkiezingen. Dat project heet @Kieskijker In 1 van deze onderzoek vonden we een klein trollenleger waarvan de accounts deden alsof ze van politieke partijen zijn. kieskijker.org/kieskijker-waa…
Read 13 tweets
Jun 14, 2023
1/x DRAADJE. Ik word hier echt moedeloos van. Dit soort evenementen is schadelijk. Die @JongeJakob schrijft n.b. voor de pro-Russische 'de Andere krant, dat an sich is al knap ziek. Dit is puur dienstbaar zijn aan Poetin.
2/x Dat The Hague Peace Projects kende ik niet maar een board member is Jakob de Jonge, de broer van Hugo de Jonge. Die ging even bij propagandakanaal BLCKBX vertellen dat de oorlog moet stoppen, er moet onderhandeld worden volgens hem.
3/x Als je echt iets weet van die Minsk agreements (onderhandelingen Rusland en Oekraïne) en die onderhandelingen voor de oorlog echt hebt gevolgd dan snap je dat het nu ook niet gaat werken. Iemand die het echt snapt want die deed die onderhandelingen is Mikko Kinnunen. Dit… twitter.com/i/web/status/1… Image
Read 7 tweets
May 15, 2023
Draadje 1/x over Russische beïnvloeding in Frankrijk met een rol voor John Laughland van FvD. Ik vond bij toeval dit omdat er een onderzoek gedaan is naar de Russische beïnvloeding in Frankrijk dat ik aan het lezen was. Image
2/x Link naar het hele onderzoek is neweurope.org.ua/wp-content/upl…
Printscreen is over de partijen die betrokkenm zijn bij het onderzoek. Image
3/x Op pagina 14 van het rapport staat ineens dat de tweede meest invloedrijke organsiatie inzake Russische beinvloeding 'The Institute of Democracy and Cooperation'is waar Laughland genoemd staat als manager. NB het rapport is van 2019! Image
Read 10 tweets
Mar 23, 2023
1/x Thomas Mulder @Thms_Pointer en ik hebben een fors dataonderzoek gedaan naar de fophef over #lentekriebels @pointer_kroncrv Alle ophef is pure propaganda. Lang stuk van 3000 woorden geworden pointer.kro-ncrv.nl/hoe-misinforma…
De data die is opgehaald is dus van Twitter. Zoektermen zijn oa lentekriebels en de Rutgersnl. Data is binnengehaald van 1 januari dit jaar tot nu (23 feb 2023). Software is @trollrensics Grafiek is van 12:00 vandaag en laat de data van de laatste 7 dagen zien. Image
3/x Data vanaf 1 januari geeft de volgende grafiek. NB vanaf 12:00 vandaag loopt de hoeveelheid data nog steeds op. Image
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(