Misleidende kop. 'Weken' tot het advies van de Commissie m.b.t. kandidaatstatus (al érg ambitieus). Vervolgens een rondje langs alle lidstaten (maanden) en dan eventueel kandidaatstatus. Dan nog eens jaren tot start toetredingsonderhandelingen. En dan nog eens min. 5-10 jaar.
Deze kop wekt de suggestie dat #Oekraïne 🇺🇦 zomaar bij de EU zou kunnen, maar daar is absoluut geen sprake van, ook niet met versnelde procedure. Plus, bovenstaand schema gaat ervan uit dat er geen dwarsliggers zijn. Klopt ook niet, want #Hongarije 🇭🇺 zal hoe dan ook traineren.
Toekennen van kandidaatstatus zou wel een goed signaal zijn; dat weerleg ik niet. Maar zelfs dat heeft een heleboel voeten in de aarde, en dan ben je alsnog mijlenver verwijderd van toetreding. Dit is een proces van vele jaren, zo niet decennia; zeker niet 'weken'.
De eerste uitslagen van de volkstelling in Noord-#Macedonië 🇲🇰 zijn bekend. Er was 20 jaar niet geteld vanwege allerlei politieke strubbelingen. De bevolking zou met ongeveer 9% zijn gekrompen: seenews.com/news/n-macedon…
Qua etnische verhoudingen valt op dat het aandeel etnische Albanezen en andere minderheden in het land zelf nagenoeg gelijk is gebleven, maar het aandeel etnische Macedoniërs met zo'n 6% is gedaald. De aanwas zou dan vooral bestaan uit migranten uit derde landen, lijkt me.
Tel je ook de diaspora (langer dan 1 jaar in het buitenland) mee, dan valt op dat vooral etnische Albanezen zich daarvoor hebben gemeld. Maar liefst 66% daarvan identificeert zich als Albanees. Dat is een zeer uit het oog springende statistiek die veel besproken zal worden.