2) Suomi ja Ruotsi ovat pohjoismaisia vähäisen rikollisuuden hyvinvointiyhteiskuntia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme kaikilta osin keskenään Samanlaisia.
Suomessa tehdään vuosittain henkirikoksia 1,55 kpl /100 000 asukasta kun Ruotsin luku on 1,09.
3) Suomessa henkirikollisuus keskttyy alkoholia käyttävälle passiiviselle aikuisväestölle, kun taas Ruotsissa siirtolaisväestön osuus korostuu. Suomessa henkirikos tehdään päihtyneenä puukottamalla yksityisasunnossa, kun Ruotsissa ampumalla huumeiden myyntipaikkojen läheisyydessä
4) Voimme ehkä siis todeta, että henkirikollisuuden piirteiden osalata emme ole Ruotsin tiellä - ainakaan vielä. Katsotaan siis hieman niitä tekijöitä, jotka mahdollistavat Ruotsin tien:
5) #RuotsinTie edellyttäisi siis Ruotsin kaltaisia olosuhteita ja yhteiskuntarakennetta, joka johtaisi väkivaltarikollisuuden kehittymistä kohti Ruosin tilannetta.
Selvää lienee, että RuotsinTiellä ei tässä yhteydessä tarkoiteta kolmanneksen alhaisempaa henkirikollisuuden tasoa?
6) Jos katsotaan yhteiskuntarakenteita, niin voimme todeta, että Ruotsi on yhä melko vahva luokkayhteiskunta, jossa sosiaalinen liikkuvuus on selvästi vähäisempää kuin Suomessa ja Norjassa (sosiaalinen liikkuvuus = mahdollisuus siirtyä kaupan kassalta valtion johtoon).
7) Ruotsin suurissa kaupungeissa tehtiin 60-luvulla asuntopoliittisia ratkaisuja, jotka eivät kaikilta osin onnistuneet. Suuriin lähiöihin asuttui suuria määriä siirtolaisia; ensin Suomesta, sitten Balkanista ja nyt Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta.
8) Roger Anderssonin mukaan jopa 70% Tukholman seudun segrekaatiosta selittyy asuntokannan rakenteella. Vaikka eriytymistä tapahtuu myös Helsingissä, niin täällä asuntopolitiikka perustuu sosiaaliseen sekoittamiseen (@VBernelius )
9) Sosiaalisen sekoittumisen hyvinä puolina on, että sosiaaliset ongelmat, kuten työttömyys, kouluttamattomuus tai matalapalkkaisuus ei pääse keskittymään yhteen paikkaan
Suomessa palveluja on lisätty eriytymisvaarassa oleville alueille kun Ruotsissa niitä vähenettiin 90-luvulla
10) Ruotsissa palveluiden mukana alueilta vähenivät myös poliisit. Nyt kun poliisi palaa lähiöihin, he eivät enää tunne asukkaita.
Asuinalueet on nyt luokiteltu (ja samalla leimattu) eri tasoihin sen mukaan, miten suuriksi niiden ongelmat on määritelty.
11) Jotkut luokiteltujen lähiöiden asukkaat, etenkin nuoret, kokevat, ettei heillä ole samanlaisia mahdollisuuksia pärjätä yhteiskunnassa kuin muilla alueilla asuvilla. Rinkebyn poliisiaseman päällikkö kertoi, että nuoret ovat turhautuneita ja kadottaneet toivonsa.
12) Järjestäytyneen yhteiskunnan tilalle ovat tulleet huumekauppiaat ja ns helppo raha. Huumepiireissä ei päde kuluttajansuojalaki, vaan väkivalta
Ammuskelut eivät tapahdu satunnaisesti ympäri lähiöitä, vaan niiden muutamien talojen ympärillä, joissa käydään avointa huumekauppaa
13) Ruotsalainen kriminologi @amirrostami_ kertoi pari viikkoa sitten, että poliisi kykenee selvittämään vain 15-25% ko huumekauppaa pyörittävien jengien henkirikoksista. Nuoret eivät luota poliisiin, eikä poliisi tunne nuoria.
14) Suomessa poliisi tuntee ihmiset ja selvittää lähes kaikki henkirikokset.
15) Eräs keskeinen ero Suomen ja Ruotsin välillä on se, että Suomessa ei juuri ilmene ekstremististä väkivaltaa. Ruotissa ääriliikkeet ovat selvästi voimakkaampia. Tähän on pitkät historialliset syyt (avaan joskus toiste).
Asia liittyy tavalla tai toisella eriarvoisuuteen.
16) Suomi ja Ruotsi ovat kulkeneet jo vuosikymmeniä eri teitä. Meillä täytyy tapahtua merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia, mikäli pomppaisimme Ruotsin Tielle. Enemmän samankaltaisuuksia löytyy muista maista.
Itse asiassa luulen, että Suomi ihan omalla tiellään!
#salaliittoteoriat voivat olla vaarallisia ihmisten terveydelle - jopa hengelle. Nyt koronavirukseen liittyvät salaliittoteoriat ovat voimistuneet Suomessa ja muualla läntisessä maailmassa.
Salaliittoteorioiden tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä ne vaikuttavat loogisilta. 1/x
EU komission mukaan salaliittoteorialla tarkoitetaan uskoa siihen, että vahvat voimat manipuloivat tiettyjä tapahtumia tai tilanteita salassa kulissien takana pahoin aikein. 2/x
Salaliittoteorian yhteisiä piirteitä ovat: 1. Väitetty salainen juoni. 2. Salaliiton takana oleva ryhmä. 3. ”Todisteet”, jotka näyttävät tukevan salaliittoteoriaa…sekä…
3/x
Suomessa poliisiin luotetaan enemmän kuin oikeastaan missään muualla. Siksi keskustelu #miksienluotapoliisiin on mielenkiintoinen.
Twiittiketjut poliisin epäeettisestä toiminnasta ovat yksityiskohtaisia, hyvin perusteltuja ja uskottavia.
1/x
Poliisille on lainsäädännöllä annettu toimivaltaa puuttua kansalaisten oikeuksiin tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi rikostapauksissa. Vallan mukana poliisille on osoitettu joukko velvollisuuksia kuten kansalaisten perusoikeuksien toteutumisesta huolehtiminen jne.
2/x
Poliisiin kohdistuvaa luottamusta mitataan parin vuoden välein mm poliisibarometrin avulla. Luottamuksesta kertovat kysymykset kuvaavat henkilökohtaisen palvelukokemuksen sijaan mielikuvaa poliisista. Vain harva vastaaja joutuu poliisin kanssa tekemisiin vuoden aikana.
3/x
Turvallinen Helsinki -verkosto käsitteli eilen alaikäisten väkivaltaa Helsingissä. Verkosto totesi yksimielisesti ettei Helsingissä ole menossa erityistä väkivalta-aaltoa. Sen sijaan väkivalta on puolittunut 10-vuodessa ja pudonnut muiden kaupunkien tasolle - jopa alle 1/6
Alaikäisten henkirikoksia tai yrityksiä on tänä vuonna Helsingissä ollut viisi kun aiempien 10 vuoden aikana 0-3 kpl / vuosi. Tämän vuoden teoissa ei ole nähtävissä muuta yhteistä tekijää kuin hyvin rikkinäiset kodit ja pitkään jatkunut vahva syrjäytymiskehitys 2/6
Henkirikoksen tai niiden yritysten motiivit ovat olleet jokaisessa erilaiset eikä yhdessäkään ole ollut kyse merkkivaatteiden kuten vyön tai kenkien anastuksesta 3/6
Laitan lauantaiaamun kunniaksi pohdintaa ”rikollisesta oireilusta”
Tällä viikolla minua on kritisoitu siitä, että käytän syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tekemistä väkivaltarikoksista sanontaa rikollinen oireilu.
Perustelen sanavalintojani tässä ketjussa (1/6):
Perinteinen rangaistusjärjestelmän vaikuttavuusajattelu lähtee oletuksesta, että ihminen toimii rationaalisesti tehdessään rikoksen. Ihminen ikäänkuin laskelmoi rikoksesta saatavan hyödyn, kiinnijäämisriskin ja odotettavissa olevan rangaistuksen välillä.
(2/6)
Nuorten kohdalla lainsäätäjä on lähtenyt ajatuksesta, että nuori ei kykene ajattelemaan syy-seuraussuhteita aikuisen lailla. Siksi 15-17-vuotiaat ovat rikosoikeudellisesti alentuneesti syyntakeettomia ja alle 15-vuotiaat täysin syyntakeettomia.