۱/برای اصلاح نظام حکمرانی امکانهای متعددی وجود دارد که در این فرصت و به تناسب این جلسه میخواهیم در مورد ظرفیت رهبری برای حل مسائل حکمرانی صحبت کنیم.
۲/در مورد با شئون رهبری بعضی برای پیشبرد اهداف خود، شان ولی فقیه را در سطح یک سخنران پایین میآورند و بعضی برای فرار از پاسخگویی، مسئولیت همه امور را به ولی فقیه حواله میدهند. اما مطابق با قانون اساسی و سیره امام و حضرتعالی، ولیفقیه دارای دو شان مرجعیت فکری و مدیریت کلان است.
۳/بهرهگیری به جا از این دو شان میتواند گرهگشای بخش زیادی از مسائل کنونی کشور باشد. بعلت ضیق وقت ما آسیب شناسیمان از مشکلات کشور را در قالب ۳ محور، که از اصلیترین شئون مرتبط با مدیریت کلان رهبری است مطرح خواهیم کرد.
۴/دفاع از تفکیک قوا:
یکی از مسائل کنونی کشور شوراسازیهایی است که با هدف تفویض اختیارات رهبری و بعضا با هدف تجمیع تجارب و استفاده ساختارمند از نخبگان بودهاست. این امر موجب شدهاست که بجای اراده فرد، اراده عقل جمعی بر امور حاکم شود.
۵/اما امروز با شوراهای ناکارآمد متعددی مواجهیم که هیچکس مسئولیتی را در قبال آنها قبول نمیکند. نتیجه این موضوع این است که همه، مسئولیتها را، حواله به نظر شورا میدهند و مسئولیت خود را قبول نمیکنند.
۶/از طرفی برخلاف اصول قانون اساسی، که فقط یک مجلس قانونگذاری در آن وجود دارد، امروز با تعدد مجالس قانونگذاری مواجهیم که رفته رفته یک #مجلس_لاغر با تعداد زیادی #شوراهای_چاق ساخته است.
شوراهایی که قرار بود صرفا شان سیاستگذار داشته باشند وارد حوزه تقنین شدهاند.
۷/از طرفی اوضاع نمایندگان به جایی رسیده که اگر بخواهد در مورد ظرفیت پزشکی تصمیم بگیرد میگویند وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، اگر بخواهد درمورد سربازی حرف بزند ستاد کل از او شکایت میکند و اگر بخواهد در مورد واردات خودرو قانون بگذارد، یک هیئت در مجمع تشخیص مانع او میشود.
۸/ درکنار اینها حتی نظر نماینده برای هیئت رئیسه مجلس هم مهم نیست و شان نماینده تا اندازه یک کارمند برای رییس مجلس پایین آمده است. البته نمایندگان محترم خوب است توضیح دهند آنجایی که هیچ مشکلی نداشتند چرا وظایف خود را درست انجام نمیدهند.
۹/ روسای ۳ قوه در شورای سران، بجای نمایندگان مجلس، قانون گذاری می کنند و بعضا با پدیده عجیب #تجمیع_قوا به جای تفکیک قوا مواجهیم.
به نظر ما می رسد باید از هرگونه اقدامی که به نوعی تفکیک قوا و اختیارات قوا را در کشور زیر سوال می برد، جلوگیری کرد.
۱۰/حراست از قانون اساسی:
مسئله دیگری کشور بنظرما یتیم ماندن قانون اساسی است؛ به این معنا که در بعضی موارد، یا به قانون اساسی عمل نشدهاست؛ مثل حق مسکن یا حق اعتراض. یا صراحتا برخلاف قانون اساسی اقدام شده؛ مثل خصوصی سازی آموزش و بهداشت.
۱۱/بنظر ما این مهجوریت قانون اساسی از آنجا ناشی می شود که برخلاف تجربه حکمرانی در سایر کشورها، هیچ مرجعی برای حفظ حرمت قانون اساسی و حراست از آن در کشور وجود ندارد. و جز رهبری کسی توان و امکان ایجاد یک نهاد برای صیانت از قانون اساسی را ندارد .
۱۲/نظارت کلان:
یک مساله قابل توجه مسئله نظارت کلان در بین دستگاههای کشور است. در رابطه با این موضوع دو نکته اصلی وجود دارد. اولین نکته آن است که به طور کلی برای ارتقای کارآمدی، همه مسئولان باید احساس کنند که تحت نظارت اند.
۱۳/ درحال حاضر درمورد دستگاههایی نظیر دولت و مجلس، مرجع نظارت و #حساب_کشی مشخص است. ولیکن در مورد نهادهایی مثل قوه قضائیه، شورای نگهبان، صداوسیما و نهادهای فرهنگی و اقتصادی ذیل رهبری، که رهبری صرفا انتصاب کننده مدیران این نهادها هستند، چنین مرجعی وجود ندارد.
۱۴/روسای این نهادها با اتکا به حکمی که از رهبری گرفتهاند خود را مبرا از هرگونه نظارت و پاسخگویی به مردم میدانند. بنظر میرسد که باید سازوکاری تعبیه شود که این نهادها نیز نظیر آنچه در مورد سایر دستگاهها وجود دارد، توسط عموم مردم قابل نظارت باشند و از #پستو بیرون بیایند.
۱۵/مسئله بعدی اما در مورد دستگاهها و نهادهایی است که حضرت عالی در موقف های مختلف مسئولیت آنها را برعهده گرفتهاید. نهادهایی نظیر سپاه، ارتش، اطلاعات سپاه، دفتر رهبری و ...
۱۶/مثلا میبینیم که #سپاه تا آنجا در سیاست و انتخابات ورود پیدا کرده است که دو گروه مختلف در سپاه بر سر یک نامزد به جدل میپردازند و این دعوا به رسانه نیز کشیده میشود. یا اینکه رسانههای سپاه، در انتخابات، رپورتاژ یک لیست را میروند و از یک جناح سیاسی خاص جانبداری میکنند.
۱۷/تجربه نشان داده که این نهادها علی رغم تذکراتی که حضرتعالی در صحبتهای خود داشته اید، همچنان بر اعمال خلاف خود اصرار دارند. این مسئله از این حکایت دارد که ساختار نظارت #دفتر_رهبری از پیشبرد فرامین و رهنمودهای رهبری در دستگاههایی که مستقیما تحت نظارت رهبری هستند ناتوان است.
۱۸/بنظر میرسد که بازنگریهای جدی در این مورد نیاز است. اگر در بالاترین سطح حکومت با متخلفین قاطعانه برخورد شود، دستگاههای پایین تر هم به سامان خواهند شد.
۱۹/در جمع بندی این مسائل بنظر ما مملکت تا حدی در یک وضعیت #بی_قاعدگی به سر میبرد؛ این اتفاق از یک جهت ناشی از ضعیف شدن نیروهای سیاسی حاضر در صحنه و همچنین تضعیف ساختارهای رسمی کشور، در کنار قدرت گرفتن نهادهای امنیتی است.
۲۰/ از جهت دیگر این اوضاع نتیجه اجرا نشدن بخشهایی از قانون اساسی و یا عمل بر خلاف قانون اساسی و بیتوجهی دستگاهها و ساختارها به وظایف خودشان مطابق با اصول #قانون_اساسی است
۲۱/ این وضعیت هرج و مرج، عرصهی نقش آفرینی #اشباح قدرتمندی شده است که کسی آنها را به چشم نمیبیند ولی اثرگذاری آنها برای مردم محرز است. مجموع این شرایط در پیوستگی این مسائل با امور روزمره زندگی مردم این حس را بوجود میآورد که یک ارکستر در جریان است ولی هر کسی ساز خودش را میزند.
۲۲/نقش آفرینی حضرتعالی در برهههای زمانی مختلف ضامن و حافظ اصول انقلاب و نظام اسلامی بودهاست و امید است که با اقدامات تحولی حضرتعالی این وضعیت بی قاعدگی مرتفع شود و کشور با سرعت بیشتری در مسیر ترقی گام بردارد.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
متاسفانه مطلع شدیم که ریاست محترم مجلس جلسهی پرسش و پاسخی را با تشکلهای دانشجویی بدون حضور رسانهها و پشت درهای بسته برگزار کردهاست.
۲/جالب آنجاست با وجود اینکه دعوت از دیگر تشکل های دانشجویی از سه چهار روز قبل به اطلاع آنها رسانده شده بود اما گویا صلاح دیده شده که دعوت از جنبش عدالتخواه دانشجویی به کلی حذف یا به دقایقی قبل از آغاز جلسه موکول و اینگونه نرم و تلویحی جنبش عدالتخواه از بین منتقدان جلسه حذف گردد.
۳/دفتر آقای قالیباف برای جلسهای که دیروز در مجلس شکل گرفت هیچگونه تماسی با اتحادیه جنبش عدالتخواه برقرار نکرد و از این اتحادیه که طی یکی دو دهه اخیر جزو منتقدین عملکرد ایشان بوده هیچ دعوتی برای حضور در این جلسه پرسش و پاسخ صورت نگرفت. نهایتا کمتر از یک ساعت مانده به برگزاری...