Niuvanniemen sairaala ylilääkäri Tero Hallikaisen #kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
"Nuorelle kasaantuu sosioekonomista kuormaa yhden vanhemman perheessä, vanhempien työttömyydestä ja
matalasta koulutusasteesta."
"Nuorten riskitekijöitä..taustalla oleva yritys helpottaa pahaa oloa hauskan pidon sijaan ja vähäiset prososiaaliset tekijät (heikko perheen tuki ja päihteitä käyttävä kaveripiiri). Perimän osalta alkoholistien lapsilla on 3-5-kertainen riski."
"Riskiä lisäävät myös raskausajan altistuminen päihteille, lapsen varhainen traumatisoituminen, psyykkiset häiriöt kuten uniongelmat, käytöshäiriöt ja ADHD. Huonompi älyllinen suoriutuminen ja neuropsykologiset vaikeudet toiminnanohjauksessa ja.."
"..työmuistissa ovat niinikään merkittäviä riskitekijöitä."
Jos joku sanoo, että huumeiden (ongelma)käyttö on pelkästään oma valinta, niin ei tämä minusta ihan siltä kuulosta.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
@avominne:n tj Maarit Sihvonen ja hallituksen pj Mika Arramies #kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
"Laillistettu huumekauppa, josta yrittäjä maksaa verot, on kallista ja rinnalle tulee laitonta huumekauppaa, jossa
hinnat pysyvät matalammalla tasolla."
Laillistettu huumekauppa on oksymoron. Laillistamisen jälkeen kannabis on päihde, ei huume. Vastustajille on tyypillistä puhua aina huumeista ihan kuin ne kaikki olisivat samanlaisia tai jotenkin olennaisesti poikkeaisivat alkoholista.
Suomessa kannabiksen katuhinta on n. 20 €/g, Hollannin laillisessa myymälässä 10 €/g. Laittomuus maksaa. Toisaalta kuluttaja on valmis maksamaan laatu- ja sisältötakuusta. Kyllä viinaa ja viiniäkin voi tehdä kotona, mutta niiden jälkimarkkinat ovat Suomessa aika pienet.
"Kansalaisaloitteen ehdottama lakimuutos olisi tervetullut askel älykkäämmän ja humaanimman
päihdepolitiikan aikaansaamiseksi Suomen oloissa... ettei erillislaki kannabiksen käytön dekriminalisaatioksi ole suotavaa, vaan käytön ja hallussapidon
rangaistavuuden poistaminen.."
"..tulisi koskea kaikkia laittomiksi luokiteltuja huumausaineita.
"Lainsäätäjien suusta kuulee kuitenkin usein pelon siitä, että tämänkaltaiset lakimuutokset lähettävät ”väärän signaalin”, varsinkin nuorille. ”Oikean signaalin” oletetaan usein olevan yksinkertaisesti
se,.."
Raittiuden Ystävät ry puheenjohtaja Martti Vastamäen #kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
Vastamäki lienee Suomen aktiivisin kannabiksen vastaisen propagandan levittäjä ja pelon lietsoja.
"Viimeksi kuluneen vuoden aikainen kannabiksenkäyttö on suomalaisilla nuorilla aikuisilla aivan Euroopan kärkimaiden eli Ranskan, Tsekin ja Espanjan tuntumassa."
Jännä, että kannabiksen myynnin sallineessa Hollannissa nuorten käyttö on kaukana kärjestä.
Espoon kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö @JP_Stromberg#kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
"Huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopumista tukevat monet järjestöt,
kuten WHO ja YK."
"Coloradossa on ollut sallittua myydä ja käyttää
kannabista vuodesta 2014 lähtien. Nuorilla (12-17-vuotiaat) kannabiksen käyttö oli vähentynyt....niiden henkilöiden osuus, joiden veren THC-pitoisuus oli korkeampi kuin 5 ng/ml (rattijuopumuksen raja), on hieman laskenut."
"Kannabiksen käyttökysymyksiin vastataan laillistamisen jälkeen todennäköisesti rehellisemmin kuin ennen laillistamista. Vuonna 2018 yli 15-vuotiaista
kanadalaisista 14,9 % ilmoitti käyttäneensä kannabista edeltäneen kolmen kuukauden aikana. Vastaava luku vuonna 2019 oli 16,8 %"
Kondis ry perustajien Maria Thelen, Minna Leskinen ja Jukka Riipinen #kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
Jos haluatte nähdä miltä reefer madness näyttää Suomen oloissa, niin tämä vetää vertoja joidenkin poliisien lausunnoille. eduskunta.fi/FI/vaski/Julka…
"Tukiryhmässä 96 % aloittanut huumekokeilut kannabiksella. Kun kannabis ei enää sietokyvyn noustua tuonut kaivattua mielihyvää edes jatkuvalla päivittäisellä käytöllä, oli sitten siirrytty seuraavaan huumeeseen.."
Odotettu tulos, koska kannabis yleisin LAITON päihde. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla kuinka moni oli kokeillut alkoholia ennen kannabista. Ikäluokasta 15-69 v. yli 30% on ainakin kokeillut kannabista. Amfetamiini/opioidi riippuvaisia arvioidaan olevan 1% 15-64 v. ryhmästä.
Youth Against Drugs ry toiminnanjohtaja Janne Paanasen #kannabis lausunnosta lakivaliokunnalle poimittua:
"Nykyinen päihdepolitiikka ei ole onnistunut
tavoitteessaan huumeiden käytön haittojen vähentämiseksi."
"Päihdehuollon huumeita käyttävien asiakkaiden ensisijainen ongelmia aiheuttava päihde on opioidit. 2000-luvulla ensisijaisesti kannabiksen takia hoitoon hakeutuneiden määrä on pysynyt suhteellisen
samana (10–15% huumeiden käytön vuoksi päihdehuoltoon hakeutuneista)."
"Heistä merkittävällä osalla on myös muiden huumausaineiden käyttöä."
Lukema on aika pieni verrattuna siihen, että kannabista käyttää säännöllisesti Suomessa arviolta 9 % (15-64 v.) ja amfetamiinia/opioideja 1 % (15-64 v.).