همه ما عناوینی مانند «در واکسن #کرونا چیپ کارگذاشتهاند» را دیدهایم. این یک نمونه از افسانههایی است که در اینترنت منتشر میشوند که امروزه آنها را «اخبار جعلی» مینامیم. پیشنهاد میکنیم موارد مشکوک را بر طبق الگوریتم زیر بررسی کنید تا از صحت مطلب مطمئن شوید. #درستیسنجی
۱/۱۰
اولین گام این است که بررسی کنید اطلاعات از کجا آمده است. حتی معتبرترین رسانهها نیز میتوانند مطالب نادرست منتشر کنند. این مرحله برای دسته بندی تحت عنوان منابع «غیر قابل اعتماد» ضروری است. گاهی اوقات اتفاق میافتد که در ترجمه خطایی رخ میدهد و بهطبع مطلب نادرست نشر میشود.
۲/۱۰
هر مطلبی که ادعا میکند قابل اعتماد است، باید حاوی پیوندهایی به منابع اصلی باشد. مطلب بدون ارجاع به منبع اصلی قابل اعتماد نیست. اگر متنی رویدادهای خارج از کشور را توصیف میکند، باید حاوی پیوندهایی به نشریات معتبر محلی باشد.بدون آن چگونگی اطلاع یافتن از رویداد جای سوال دارد.
۳/۱۰
گاهی متن، ویدیو یا محتوای صوتی دارای حقایق خاصی است که لازم است توسط منابع دیگر تأیید شود. اغلب موارد شامل نامها، تاریخها، مکانهای جغرافیایی، برخی حقایق علمی و... هستند. گاهی این دادهها نیازمند بررسی توسط یک متخصص است و گاهی نیز باید به موتورهای جستجو مراجعه کرد.
۴/۱۰
اگر بیش از دو یا سه اشتباه در یک مطلب پیدا کردید، به احتمال زیاد موضوع مطرح شده قابل اعتماد نیست. این همیشه به این معنی نیست که نویسندگان با نیت قبلی سعی در گمراه کردن شما دارند، بلکه ممکن است آنها بدون تسلط کافی روی موضوع مطلب را نوشته باشند.
۵/۱۰
گاهی تأکید زیاد بر بخشی خاص و ارائه حقیقت بهطور گزینشی میتواند واقعیت را مخدوش کند. بنابراین، در نظر گرفتن وابستگی یا سوگیری منبع مفید است. برخی دولتها بهطور سازمان یافته اخبار جعلی را از طریق رسانههای وابسته منتشر میکنند. بنابراین آگاهانه ممکن است واقعیت را پنهان کنند
۶/۱۰
برای اینکه ببینید آیا یک تصویر تغییر داده شده یا خیر، آن را با جستجوی تصویر گوگل یا ابزارهای مشابه بررسی کنید. نویسندگان ممکن است با استفاده از کلمات تخصصی سعی در گیج کردن خواننده داشته باشند، به ویژه در متون علمی. معانی اصطلاحاتی را که برای درک مطالب کلیدی هستند جستجو کنید.
۷/۱۰
در مواجهه با مطالبی که به «پدیدههای انبوه» اشاره میکنند، مانند خبر «بعد از واکسیناسیون، افراد باردار نمیشوند»، جستجو در منابع مختلف مفید است. روی مواردی مانند نام یا سن یک شرکتکننده تمرکز کنید. اگر همه جا یکسان است، موردی منحصر به فرد است، نه یک پدیده انبوه قابل قبول.
۸/۱۰
بررسی هر مطلبی که در اینترنت میبینیم نه تنها غیرممکن، بلکه اغلب غیر ضروری است زیرا متخصصان قبلاً این کار را برای ما انجام دادهاند. قبل از انجام مراحل طولانی ذکر شده، به یک رسانه تخصصی صحت سنجی رجوع کنید، شاید پاسخ خود را بیابید.
۹/۱۰
فکتنامه @factnameh تنها سایت درستیسنجی مستقل فارسی است که برای صحت سنجی مطالب مشکوک میتوانید به آن مراجعه کنید. فکتنامه در تلاش است که «درستیسنجی را به تجربهای عمومی تبدیل کند تا در مسائلی که بر زندگی شخصی و عمومی همه اثرگذار است، به دنبال دقت و راستی باشیم.»
۱۰/۱۰
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
در روزهایی که بخش عمدهای از کشور با اختلالات گسترده و #قطع_اینترنت دست و پنجه نرم میکنند، وزیر ارتباطات بدون هیچ اشارهای به قطعیهای مکرر اینترنت، از عملکرد خود دفاع کرده و ادعا میکند که سرعت اینترنت از زمان شروع به کار او افزایش یافته است
روز شنبه دسترسی به اینترنت #مبیننت بهطور قابل توجهی کاهش یافت که میتوان آن را قطع کامل اینترنت مبیننت خواند.مبیننت ادعا داشته که سرویس آنها، به دلیل «حمله سایبری گسترده با منشا خارجی» مختل شده. اینترنت #رایتل نیز صبح روز شنبه مدتی قطع بوده است.
در دو روز گذشته اینترنت استان کهگیلویهوبویراحمد برای مدت طولانی قطع بود. طبق دادههای IODA اینترنت این استان از عصر شنبه تا ظهر یکشنبه در خاموشی بوده است. اینترنت بوشهر نیز شرایط بهتری را نداشته و از عصر شنبه تا ظهر یکشنبه با اختلالات فراوان و قطعیهای مقطعی همراه بوده است.
۳/۵