📜 Kuran’da anlatılan gerçek sabrı, ancak müminler yaşarlar. Diğer insanlar sadece sabrettiklerini zannederler. Çünkü sabrın esas kaynağı, Allah’a ve ahiretin varlığına kesin olarak inanmaktır.
📜Müminler sabrederken asla zorlanmazlar. Sabır bir ibadettir, bu yüzden zorlanarak yaşanmaz. Mümin; isteyerek, gönülden, Allah'ı memnun etme amacıyla sabreder ve bundan zevk alır.
🌹Müddesir Suresi, 7. ayet: Rabbin için sabret.
📜Birçok insan, sabretmeyi tahammül etmek zanneder. Tahammül, insan için azaptır. Sürekli bir sıkıntıdır. Sabreden insan sıkılmaz. Her şeyi Allah'ın yönettiğinin bilincindedir. Müminin sabrı TEVEKKÜL iledir.
🌹 Ankebut, 59:
Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir.
📜Tahammül sınırlıdır, tahammül eden sinirlidir. Sabır, sınırsızdır. Bir yere kadar dayanılan şey, sabır değildir. Gerçekten sabredenin, sabrı taşmaz. Sabırdan bıkılmaz. Çünkü ibadetten bıkılmaz.
🌹 Rad, 22. ayet:
Ve onlar Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler.
📜Gerçekten sabreden Mümin, Allah'ın zorlukla birlikte, "gerçekten" kolaylık yaratacağını bilir.
🌹 İnşirah Suresi, 5. ayet:
Demek ki, -gerçekten- zorlukla beraber kolaylık vardır.
📜Gerçekten sabreden Mümin, Allah'ın güç yetiremeyeceğimiz bir yükü, bize yüklemeyeceğini bilir. Mümine gelen zorluk, mutlaka onun kaldırabildiği kadardır. Allah, inananlar için her şeyi hayırla yaratır.
🌹Bakara, 286:
Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden başkasını yüklemez...
📜Mümin, her şeyi Allah'ın yarattığını bildiği için, başına gelen şeyler ne kadar olumsuz olursa olsun, kendisine hayır getireceğini bilir ve sabreder.
🌹Bakara, 216:
Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir...
📜Kuran'ı bilen Mümin, gerçekten sabretmenin ne kadar önemli olduğunun da bilincindedir.
🌹 Âli İmran Suresi, 142. ayet:
Yoksa siz, Allah, içinizden cihad (gayret) edenleri belirtip-ayırt etmeden ve sabredenleri de belirtip-ayırt etmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?
📜Gerçekten sabreden Mümin, Allah'ın sabredenleri çok sevdiğini ve hep onlarla birlikte olduğunu bilir. Bu yüzden sabretmekten asla vazgeçmez, mutlu olur.
🌹Âli İmran, 146:
... Allah, sabredenleri sever.
🌹Bakara, 153:
... Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.
📜Müminlerin sabrı sürekli olduğu için, bu sürekliliği bozacak hiçbir şey yoktur. Zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda tutumlarını değiştirmezler. (Bakara Suresi, 177)
Çünkü gerçek iyiliğin, sabırlı olmaktan geçtiğini bilirler.
📜Mümin sabrettikçe; daha affedici, öfkesini daha çok yenen, insanlardaki haklarından Allah rızası için vazgeçen birine dönüşür.
🌹 Ali İmran, 134:
Onlar; bollukta da, darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlardaki haklarından bağışlama ile vazgeçenlerdir...
📜Sabır o kadar önemlidir ki, Allah sabırda yarışmamızı emreder. Yani Mümin, kendisini hiçbir zaman sabırlı olmak konusunda yeterli görmemelidir. Her gün daha sabırlı biri olmayı hedeflemelidir.
🌹Âli İmran Suresi, 200. ayet:
Ey iman edenler, sabredin ve sabırda yarışın...
📜Sabrın önemini bilen Mümin, diğer insanlara da sabrı tavsiye eder.
🌹 Asr Suresi, 2-3. ayetler:
Gerçekten insan, ziyandadır. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.
📜Sabırlı olmanın Müminlere kazandırdığı bazı güzel özellikler vardır.
🔸Duygularıyla değil, akıllarıyla hareket ederler.
🔸Acelecilik ve telaş hali göstermezler.
🔸Öfkelerini yenebildikleri için daha adaletli olurlar.
🔸Daha sağlıklı ve neşeli olurlar.
🔸Güvenilir olurlar.
Dua; Allaha yönelmek ve sadece O'ndan istemektir. Büyük bir çoğunluk, duayı son çare veya sadece zor zamanlarda başvurulan bir ibadet olarak bilir. Peki Kuran'a göre dua nedir? ayetlerle inceleyelim.
📜İnananlar yalnızca Allah'tan medet umarlar. Dolayısıyla yalnızca Allah'a dua edilir.
🌹Fatiha Suresi, 4. ayet:
Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Senden yardım dileriz.
📜Dua, yalnızca belli yerlerde ve belli zamanlarda yapılan bir ibadet değildir. Dua her yerde ve her zaman yapılabilir. Bir insan evden çıkarken bile Allah'ı anıp, ondan yardım isteyebilir. Dua eden Mümin, kendini daha güçlü hisseder.