1/25 Ponzi nedir? #MovetoEarn projelerin hepsi Ponzi mi? Sürdürülebilir bir ekonomi modeli geliştirmek mümkün olabilir mi? Gelin birlikte bu sorulara cevap arayalım.
Herkese iyi okumalar 🙏
2/25 1920 senesine gidelim ve tarihte ilk ponzi şemasını kuran ve buna ismini veren şahısla tanışalım; Charles Ponzi. 1882 senesi de İtalya’da dünyaya gelmiş, fakir bir ailenin çocuğu olmasına rağmen lükse ve zenginliğe oldukça meraklıydı.
3/25 1903 senesinde zengin olma hayaliyle New York’a gitmeye karar verdi. Burada onlarca iş değiştirmesine rağmen aradığını bulamadı. Gazete dağıtıcılığından sütçülüğe, gemi personelliğinden temizliğe kadar değişik işlerde çalıştı.
4/25 1917 senesinde Boston’a yerleşti ve dergi çıkartma hazırlığındayken posta kuponlarıyla tanıştı. Anlaşmalı ülkelerde nakit paraya çevirilebiliyordu. İlginç olan taraf ise Amerika’da 1$ olan kupon başka ülkede 10$ olabiliyordu. Bu arbitrajı değerlendirmek istiyordu.
5/25 Bir ofis açtı ve insanları bu arbitrajdan kar vereceği konusunda ikna ederek %50 lere varan faiz oranları vaadiyle yatırım toplamaya başladı. Başta kuşkuyla karşılanan bu sistemin ilk dönüşleri başladığında insanlar ofisin önünde kuyruklar oluşturmaya başladı.
6/25 Aslında ortada ne iş ne de kupon vardı. Önce yatıranlara sonraki yatıranların paralarından ödeme yapılan basit bir para döngüsünden başka bir şey yoktu. Sistemin devamı için insanların sonsuza kadar para yatırması gerekiyordu.
7/25 1920 senesinde bir gazetede Ponzi’nin işini sorgulayan bir yazı yazıldı ve hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma tamamlanana kadar mevduat alımı yasaklandı. Yatırımcılar panikle yatırımlarını geri istediler. Ponzi 15m$’ı ödeyemeyince dolandırıcılıktan tutuklandı.
8/25 Hapisten çıktığında bir iki deneme daha yaptı ve yine sistem gereği iflas ederek dolandırıcılıktan tekrar tutuklandı. En nihayetinde 1949 yılında Rio de Jenerio’da evsizler yurdunda tek başına öldü.
9/25 Son röportajındaki çarpıcı sözü:

Karşılığında hiçbir şey almasalar da, fiyatı çok ucuzdu. 1620 yılında Amerika’ya göç eden İngilizlerin karaya çıkmasından beri, vatanlarında sergilenmiş en iyi gösteriyi sahneledim! Seyretmek rahatlıkla onbeş milyon dolara değerdi.”
10/25 Günümüze doğru gelirsek Ponzi şemalarına en çok benzeyen 1998 yılında Titan Saadet zinciri ile karşılaştık. Yakın zamanda ise Çiftlik Bank posta kuponu ticareti değilse bile meşhur yumurta pozu ile aslında dağıtılan paranın arkasında bir iş karı izlenimi vermeyi amaçladı.
11/25 Kripto piyasası ise doğumundan itibaren sık sık Ponzi olmakla suçlandı. Hala benzer argümanlarla bunu savunan bir kesim yok değil. Yükseliş dönemlerindeki inanılmaz ROI ler yakalaması sebebiyle zengin olma hayali kuran insanların toplanma noktası gibi hayal ediliyor.
12/25 Bir sistemin ponzi olması için gereken özelliklerinden bahsedelim:

1- Düşük risk yüksek getiri
2- İlk gelenlerin parasının sonra katılanlar tarafından ödenmesi
3- Gizli tutulan veya saklanan prosesler içermesi
4- Getirinin piyasa koşullarından etkilenmemesi
13/25 #MovetoEarn projelerinin sadece birkaç tanesi kullanımda olup diğerleri hala geliştirme aşamasında olduğu için en yaygın olan Stepn projesi üzerinden yukarıdaki özelliklerin olup olmadığını değerlendireceğim.
14/25
1- Başlangıçta nadir ve iyi bir ayakkabı için on binlerce dolarlık mint işlemi yapmak gerekiyor. Düşük riskli olduğu söylenemez. Sabah kalktığınızda hacklendiğini öğrenebilir miyiz? Evet
15/25
2- Ödemeler token yoluyla yapılıyor ve fiyatı etkileyen çok fazla değişken var. İnsanlar kendi aralarında alıp satarak bile fiyatını değiştirebiliyor.
3- Gizli prosesler içermediği gibi sürekli ekipler tarafından ileriye dönük yol haritaları yayınlanıyor.
16/25
4- Getiriler piyasa koşullarından oldukça etkileniyor. $btc düştükçe onun da değeri azalıyor. $luna krizinde de herşey gibi $gmt ve $gst de düştü.

Sistemin Ponzi olmadığını öğrendikten sonra artık konuşmamız gereken konu şu: Peki bu sistem uzun vade ayakta kalabilir mi?
17/25 Bir sistemin sürdürebilir olmaması onun ponzi olduğu anlamına gelmez. Biz toplum olarak hızlı değer kaybeden sistemlere ponzi damgası yapıştırmaya hiç olmadığı kadar meyilliyiz. Stepne’yi incelemeye devam edelim.
18/25 Aşağıdaki grafik hazırlandığında tam seyreltilmiş piyasa değeri 13b$ civarındaydı ve çıkışı üzerinden sadece 1 ay geçmesine rağmen anormal bir şekilde karşısındaki markalardan daha değerli görünüyordu. (Bugünkü FDV: 8b$)
19/25 Bu makaleyi yayınladıklarında Axie Infinity gibi oyna kazan sistemlerin hatalarından büyük dersler çıkarttıklarını, kazanımların tekrar sistemin içine girmesini teşvik ederek $gst token için hiper enflasyon sorununu çözdüklerinden bahsediyorlar.

stepnofficial.medium.com/stepn-pushes-t…
20/25 Açık oyun ekonomilerinin sürdürülebilir olabilmesi için;

▪️Yalnızca kazanç beklentilerine bağlı olmayan , oyunculardan ve dış paydaşlardan oyunun eğlence bileşenine yönelik saf talep olmalıdır.
21/25
▪️Oyun, ekosistemdeki değeri koruyan ve varlıkları ekonomiden çıkaran deflasyonist yakma mekanizmaları için oyun içi talebi paraya çevirebilmelidir.
▪️Oyun varlığı arzının üretimi, fiyat seviyelerini korumak için deflasyonist çöküntülere yönelik ölçeklendirilmelidir.
22/25 Stepn kullanıcılarının en büyük motivasyonu yürüyerek $gst token kazanmak ve bunları markette satarak gelir elde etmek. Nike+ veya Strava gibi uygulamalar ise insanları sosyal gönden geliştirerek milyarlarca aktiviteyi paylaşmasına izin verdi.
23/25 Mesela Strava kilometrelerle ve yakılan kalorilerle ilgiliyken, STEPN ise sadece kazancınızı göstermenize izin verir.

Saf oyuncu talebini değerlendirmenin en iyi yolu, oyuncuların kazanç potansiyeli olmasa bile oyunda zaman ve para harcamaya isteğini değerlendirmektir.
24/25 STEPN'in kendisinde geleneksel anlamda hiçbir oyun şekli yoktur ve bu nedenle mevcut haliyle STEPN'in ROI dışında herhangi bir oyun aracı için saf oyuncu talebine sahip olması pek olası değildir. Oyunun ekonomik modeli ise enflasyonu belirli bir süre geciktirebilecektir.
25/25 Oyuna olan talep zevk almaktan ziyade kazanç beklentilerinden geldiğinden, kullanıcıların oyun içi harcama olasılığı daha düşüktür ve yatırım getirisi düştüğünde diğer oyunlara geçme olasılığı daha yüksektir. Bu da aniden çökmesine yol açabilir.

lyceumgg.substack.com/p/is-stepn-the…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with ArreatSummit

ArreatSummit Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thearreatsummit

May 22
1/25 Market döngüsü nedir? Daha önce yaşanan hareketler ile bugünkü düşüş arasında benzerlik kurulabilir mi? Fraktal ile tahmin yürütmek mümkün müdür? Daha ne kadar düşebiliriz gibi konular hakkında artık sizin de söyleyecekleriniz olsun. Herkese iyi okumalar. Image
2/25 Öncelikle konuları anlayabilmeniz için bir analoji kurmak istiyorum. Yine sizi geçmişe götüreyim ve 1973 senesinde oynanmış, satrancın Mona Lisa’sı kabul edilen Vladimir Bagirov – Eduard Gufeld maçına bakalım.
chessgames.com/perl/chessgame…
3/25 Normalde bu açılış hamleleri milyonlarca kez tekrarlanmıştır. Siyahlar Şah-Hint savunmasıyla çok başarılı bir oyun çıkartmış ve oyun sonunda 3 hamlede matı görüp beyazlar maçı terk etmek zorunda kalmıştır. ImageImageImageImage
Read 25 tweets
May 12
1/25 Terra $luna / $ust olayını uzaktan seyredip neler olduğunu tam çözemeyenler için yaygın senaryoyu ve bana göre sistemin kendi içinde çelişen noktalarını izah etmeye çalışacağım. Kahvenizi alıp arkanıza yaslanın herkese iyi okumalar. 🙏
2/25 Blackrock ve Citadel isimli iki yatırım şirketi Gemini üzerinden 100.000 $btc (3.5b$) ödünç aldı ve 25.000 $btc ile sessiz sedasız $ust aldılar. (Yaklaşık 900m$)
3/25 Daha sonra Terra kurucu ortağı Do Kwon ile görüşüp ellerinde yüklü miktarda $btc olduğunu söyleyip iskontolu şekilde $ust almak istediklerini ve marketten bunu yapmak istemediklerini söylüyorlar.
Read 25 tweets
Feb 19
1/25 Aylardır herkesin dilinde dolaşan FED’in (ABD Merkez Bankası) faiz arttırma kararı hakkında aklınızdaki soru işaretlerini gidereceğini düşündüğüm bir flood hazırladım. Herkese iyi okumalar.
2/25 Faizin artması doları nasıl etkiler?
Yüksek faiz mi enflasyonu arttırır yoksa enflasyon mu faizi doğurur?
Kripto piyasasına muhtemel etkileri nelerdir?
Genel mantığı anlatarak bu gibi soruları sizin de kolaylıkla cevaplayabileceğiniz bir altyapı oluşturmaya çalışacağım.
3/25 “Fed fırtınası yaklaşıyor: Dolar için kritik viraj
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, geçen ayki para politika toplantısında enflasyon ve istihdamda görülen güçlenmeyle birlikte faizlerin yükseltilme zamanının geldiğine dikkat çekti."
Read 25 tweets
Jan 22
1/21 Bugün herkesin gündemine uygun bir flood hazırlamak istedim. Normalde çok sık yaptığım bir şey değil fakat yine de özellikle yeni takipçilerin faydalanacağı şekilde piyasa trendi hakkında temel bilgileri vermek yararlı olacaktır.
2/21 Aşağıdaki grafikte 20,50,200 günlük hareketli ortalamaların bulunduğunu göreceksiniz.
Yeşil çizgi: 20 günlük
Kırmızı çizgi: 50 günlük
Mavi çizgi: 200 günlük

İlk bilmemiz gereken: Eğer 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeysek (mavi çizgi) piyasaya boğalar hakimdir.
3/21 Kırmızı elipsler ile boyadığım kısımlar piyasanın boğa olarak görüldüğü, sarı ile boyadığım kısımlar ise piyasanın ayı olarak görüldüğü dönemleri isimlendiriyor.
Read 21 tweets
Jan 17
1/25 Toplanın sizlere Chicago Federal Rezerv Bankası tarafından 1961-1992 arasında değişen baskılarda yayınlanan, 1992'de yapılan revizyonun 1994'te son kez basıldığı Modern Para Mekaniği'nden ve diğer kaynaklardan alıntılar yaparak temel bilgiler vereceğim.
2/25 Amerikan merkez bankasi "FED", "Modern Para Mekaniği" isimli bir belge yayınladı. Döküman giriş sayfasında amacını şöyle açıklıyor: Bu dökümanın amacı, kısmi rezerv sisteminde temel para yaratma sürecini açıklamaktır.
3/25 Amerika hükümeti bir miktar, paraya ihtiyacı olduğuna karar verir, Amerikan merkez bankası'nı (FED) arar ve diyelim ki 10 milyar dolar ister. FED cevaplar ve der ki; " Tabi ki sizden 10 milyar dolarlık devlet tahvili satın alırız".
Read 25 tweets
Dec 31, 2021
1/25 Türk kripto tarihinin muhtemelen en faydalı ve belki de en uzun floodunun 3. bölümüne hoş geldiniz. Bu bölümde bir projenin olabildiğince detaylı şekilde tokenomik verilerini incelemeyi öğreneceğiz. Muhtemelen en çok not almanız gereken bu bölüm olacak.
2/25 Bir coinin değerini ifade eden büyüklük fiyatı değil market cap’tir. Fiyatının sol tarafında çok fazla ondalıklı ifade olması onu diğerlerinden daha ucuz yapmayacağı gibi adet fiyatının 3-4 haneli olması da onu diğerlerinden daha pahalı hale getirmez.
3/25 Bir örnekle açıklamak gerekirse $shib fiyatının anlık 0,00003578$ olması onu ucuz yapmaz çünkü mcap değeri 19,649,508,534$ olarak bana göre gayet yüksek ve hatta burada olması bile mucize. Bir sıfır atması için bu koşullarda 190b$ mcap değerine sahip olması gerekir.
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(