Dua; Allaha yönelmek ve sadece O'ndan istemektir. Büyük bir çoğunluk, duayı son çare veya sadece zor zamanlarda başvurulan bir ibadet olarak bilir. Peki Kuran'a göre dua nedir? ayetlerle inceleyelim.
📜İnananlar yalnızca Allah'tan medet umarlar. Dolayısıyla yalnızca Allah'a dua edilir.
🌹Fatiha Suresi, 4. ayet:
Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Senden yardım dileriz.
📜Dua, yalnızca belli yerlerde ve belli zamanlarda yapılan bir ibadet değildir. Dua her yerde ve her zaman yapılabilir. Bir insan evden çıkarken bile Allah'ı anıp, ondan yardım isteyebilir. Dua eden Mümin, kendini daha güçlü hisseder.
📜 Kuran'daki Musa kıssasında, Musa peygamberin, sık sık ve kısa kısa dua ettiği görülür ve Allah onun tüm bu dualarını kabul eder.
🌹 Kasas Suresi, 16. ayet:
Dedi ki: 'Rabbim, gerçekten, kendi nefsime zulmettim, artık beni bağışla.' Böylece (Allah) onu bağışladı...
📜Sık sık ve kısa kısa dua etmek, Allah ile olan bağın kopmamasına vesile olur. Sürekli dua eden, kendini Allah'a teslim eder, imanı artar. Allah dua edenlere daha çok değer verdiğini şöyle bildiriyor.
🌹Furkan, 77:
... Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?
📜Dua etmek aynı zamanda Allah'ı zikretmektir. Allah'ı zikretmek ise Kuran'da en büyük iş/ibadet olarak anlatılır.
🌹Ankebut Suresi, 45. ayet:
... Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük ibadettir...
📜Dualarda samimi, kararlı ve sabırlı olunmalıdır. Dua etmekten bıkılmaz.
🌹 Bakara Suresi, 153. ayet:
Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin...
📜Çoğu insan duasının hemen kabul edilmesini ve dilediği şeyin hemen gerçekleşmesini ister. Mümin duada aceleci olmamalıdır. İstediği şey, onun hayrına da olmayabilir.
🌹 İsra Suresi, 11. ayet:
İnsan hayra dua ettiği gibi, şerre de dua etmektedir. İnsan, pek acelecidir.
📜İnsan aciz bir varlıktır. Her an bir çok şeye ihtiyaç duyar. Örneğin, oksijen ihtiyacı vardır. Birkaç dakika oksijensiz kalsa, yaşayamaz. Allah'a her an muhtaç olduğunu bilen Mümin, sadece ihtiyacı olduğunu düşündüğü zamanlarda değil, her zaman dua eder. Dua bir yakınlaşmadır.
📜İnananlar; Allah'a için için, yalvararak dua ederler. Büyük olan Allah'tır. Övülmeye layık olan ve tek yardım istenilecek O'dur.
🌹Araf Suresi, 55. ayet:
Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez.
📜 Dua, inananlara ağır gelmez. Allah karşısında ne kadar aciz olduklarını bilirler. Kibirlenmezler.
🌹Mümin Suresi, 60. ayet:
...Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten büyüklenen müstekbirler; cehenneme boyun bükmüş kimseler olarak gireceklerdir.
📜 Allah kendisine yapılan HER DUAYA CEVAP VERİR. Mümin, Allah'ın kendisini işittiğini bilir.
🌹 Bakara Suresi, 186. ayet:
Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben onlara pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin DUASINA CEVAP VERİRİM...
📜Mümin, her anda ve durumda dua edebilir.
🌹 Ali İmran, 191:
Onlar; AYAKTA İKEN, OTURURKEN, YAN YATARKEN Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (derler ki:) "Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek Yücesin, bizi ateşin azabından koru."
🌹Yunus Suresi, 12:
İnsana bir zarar dokunduğunda... Bize dua eder; zararını üstünden kaldırdığımız zaman ise, sanki kendisine dokunan zarara Bizi hiç çağırmamış gibi döner-gider...
📜Mümin, duasının kabul edilmeme ihtimalini düşünmez. Bundan yana şüphe duymaz. Asla ümit kesmez. Çünkü, Allah'tan ümit kesenler, yalnızca kafirlerdir.
📜Allah; günün her anında (sabah-akşam), kısık sesle, candan ve samimiyetle yapılan duayı sever.
🌹Araf Suresi, 205. ayet:
Rabbini sabah-akşam, yüksek olmayan bir sesle, kendi kendine, ürpertiyle, yalvara yalvara ve için için zikret. Gaflete kapılanlardan olma.
📜Mümin, türbelerde yatanlardan medet ummaz. Yalnızca Allah'a yönelir. ALLAH'IN İSİMLERİNİ ANARAK dua eder.
🌹 Müzemmil, 8:
Rabbinin ismini zikret ve her şeyden kendini çekerek yalnızca O'na yönel.
🌹 Araf, 180:
İsimlerin en güzeli Allah'ındır. Öyleyse O'na bunlarla dua edin...
📜 İnananlar, yalnızca Dünyevi şeyler için dua etmezler. Ahiretleri için de dua ederler.
🌹 Bakara Suresi, 200. ayet:
... İnsanlardan öylesi vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada ver" der; onun ahirette nasibi yoktur.
🌹 Bakara Suresi, 201. ve 202. ayetler:
Onlardan öylesi de vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru" der. İşte bunların kazandıklarına karşılık nasipleri vardır. Allah, hesabı pek seri görendir.
📜Dua her zaman yapılır. Fakat gece yapılan ibadetler, uyandırdığı etki bakımından daha güçlüdür.
🌹Müzzemmil Suresi, 6. ve 7. ayetler:
Doğrusu gece neşesi (gece ibadeti), insanın iç dünyasında uyandırdığı etki bakımından daha kuvvetli, okumak bakımından daha sağlamdır...
📜İnananların duası; hem sözlüdür, hem fiilidir. Yani dua edip, hiçbir şey yapmamak değildir. Fiili her şeyi yapıp, hiç dua etmemek de değildir.
Mümin, imtihan dünyasında yaşadığını bilir. Fakat her şeyi Allah'ın yarattığını ve her şeyin Allah'ın kontrolünde olduğunu unutmaz.
📜Allah kendisine dua edenleri, birçok tehlikeden korur. Hz. Yunus, Allah'ı çok zikrettiği için balığın karnından kurtarılmıştır.
🌹Saffat, 143-144:
Eğer Allah'ı çokça tesbih edenlerden olmasaydı, Onun karnında insanların dirilip-kaldırılacakları güne kadar kalakalmıştı.
📜Müminler; türbeler, muskalar, uğurlu taşlar, dilek kuyuları ve benzerlerini, dileklerinin gerçekleşmesi için veya dualarına ortak olması için kullanmazlar.
🌹Şuara Suresi, 213. ayet:
Allah ile beraber başka bir ilaha yalvarıp-yakarma, sonra azaba uğratılanlardan olursun.
🌹Nahl Suresi, 20. ayet:
Allah'tan başka yakardıkları, hiçbir şeyi yaratamazlar, üstelik onlar yaratılıp durmaktadırlar.
📜Samimiyetsiz kişiler, nimet içindeyken Allah'ı unutur. Yalnızca zora düştüklerinde dua ederler.
🌹 Fussilet Suresi, 51. ayet:
İnsana nimet verdiğimiz zaman, yüz çevirir ve yan çizer; ona bir şer dokunduğu zaman ise, artık o geniş (kapsamlı ve derinlemesine) bir #dua sahibidir.
📜Üstteki duruma en iyi örnek Firavun'dur. Sular kendisini boğacak seviyeye geldiği zaman, dua etmiştir.
🌹Yunus, 90:
"İsrailoğullarının kendisine inandığı ilahtan başka ilah olmadığına inandım ve ben de Müslümanlardanım" dedi. Şimdi, öyle mi? Oysa sen önceleri isyan etmiştin...
📜Günlük hayatında, Allah'a hiç yakınlık kurmayan kimse, zorlanınca dua ettiğinde, Firavun'un düştüğü duruma düşmekten Allah'a sığınmalıdır. En doğrusunu Allah bilir.
📜Gemide dalgalarla boğuşurken dua eden, karaya çıktığında şirk koşan kişi örneği.
🌹 Ankebut, 65:
Onlar gemiye bindikleri zaman, dini yalnızca O'na halis kılan 'gönülden bağlılar' olarak, Allah'a yalvarıp yakarırlar. Ama onları karaya çıkarıp kurtarınca, hemen şirk koşarlar.
🌹 Ali İmran Suresi, 8: "Rabbimiz, bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi kaydırma ve Katından bize bir rahmet bağışla. Şüphesiz, bağışı en çok olan Sensin Sen."
🌹Nuh Suresi, 28. ayet:
"Rabbim, beni, annemi, babamı, Mümin olarak evime gireni, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlere yıkımdan başkasını arttırma."
🌹Ali İmran, 147:
..."Rabbimiz, günahlarımızı ve işimizdeki aşırılıklarımızı bağışla, ayaklarımızı (bastıkları yerde) sağlamlaştır ve bize kafirler topluluğuna karşı yardım et"...
🌹 Saffat Suresi, 100. ayet:
"Rabbim, bana salihlerden (olan bir çocuk) armağan et."
🌹 Hud Suresi, 47. ayet:
... "Rabbim, bilgim olmayan şeyi Senden istemekten Sana sığınırım. Ve eğer beni bağışlamaz ve beni esirgemezsen, hüsrana uğrayanlardan olurum."
🌹 Nuh Suresi, 26. ayet:
... "Rabbim, yeryüzünde kafirlerden yurt edinen hiç kimseyi bırakma." ...
🌹 Müminun Suresi, 118. ayet:
... "Rabbim, bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın."
🌹 İbrahim Suresi, 40. ve 41. ayetler:
"Rabbim, beni namazımda sürekli kıl, soyumdan olanları da. Rabbimiz, duamı kabul buyur. Rabbimiz, hesabın yapılacağı gün, beni, anne-babamı ve müminleri bağışla"
📜Müminler, her türlü bilgilerinin artması için Allah'a dua ederler.
🌹Taha Suresi, 114. ayet:
'Rabbim, ilmimi arttır.'
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
📜 Kuran’da anlatılan gerçek sabrı, ancak müminler yaşarlar. Diğer insanlar sadece sabrettiklerini zannederler. Çünkü sabrın esas kaynağı, Allah’a ve ahiretin varlığına kesin olarak inanmaktır.
📜Müminler sabrederken asla zorlanmazlar. Sabır bir ibadettir, bu yüzden zorlanarak yaşanmaz. Mümin; isteyerek, gönülden, Allah'ı memnun etme amacıyla sabreder ve bundan zevk alır.
🌹Müddesir Suresi, 7. ayet: Rabbin için sabret.
📜Birçok insan, sabretmeyi tahammül etmek zanneder. Tahammül, insan için azaptır. Sürekli bir sıkıntıdır. Sabreden insan sıkılmaz. Her şeyi Allah'ın yönettiğinin bilincindedir. Müminin sabrı TEVEKKÜL iledir.
🌹 Ankebut, 59:
Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir.