#פידצבא נקמת חיל האוויר והטילים שטיילו בלבנון 1. 19 ביוני 1982. אבי ברבר, מפקד טייסת פנטומים 201, ששנים בודדות קודם ישב בשבי הסורי מחזיק את "מקל המתדרך" לפני היציאה למבצע ערצב 19. הוא מפיל את המקל על הרצפה, רעש חבטה ואז אמר: "מרגע זה כל אחד מכם אחראי על הפ"מ שלו".>
2. 14:00 זמ"מ למטרה של מבנה "דרמה" מטייסת 69 (גונן\קסלר). הם יהיו הראשונים שיפילו פצצה באחד מהמבצעים המפורסמים ביותר של @IAFsite , השמדת סוללות הטילים הסוריות בלבנון. "אנחנו המטוס הראשון בגל הראשון", כתב גונן בספר הטייסת. "תקלה בפצצה הימנית, עברנו לשמאלית". הפצצה שוגרה.>
3. מעל ל"מסך של עננים. היא משייטת נהדר" ופוגעת בול במכ"ם של הסוללה. פצצות וטילים מוחקים את המשפט מ-73: "הטיל כופף את כנף המטוס".
מבצע "ערצב 19" להשמדת סוללות הטילים הסורים בלבנון, נחשב לאחד המבצעים הגדולים ביותר של חיל האוויר. יותר מכך, למבצע מבריק בקנה מידה עולמי.>
4. אחרי תשע שנים של אימונים חשאיים ושתיקה רועמת, חיל האוויר מחק את התבוסה שנחל מול טילי הנ"מ במלחמת יום כיפור. אבל זר, לו היה נכנס לחדרי התחקירים של הטייסות שהשתתפו במבצע, יכול היה לחשוב שמדובר במבצע כושל. אז הנה גם הצצה לתחקירים האלה וסיפור, קונספירציה שמעולם לא בדקו.>
5. המבצע יצא לדרך ביום רביעי בשבוע, הפך ליום הגדול של המערך הוותיק בחיל, הפנטום שהיו התוקפים העיקריים. במבצע השתתפו חמש טייסות פנטום ששיגרו את טילי האגרוף השונים בדיוק בשעה 14:00.>
6. בטייסת 107 המבצע התחיל דווקא טוב, כאשר מבנה שכונה "מברג" פגע בול במטרה והשמיד שתי סוללות טילים עם "אגרוף חום". אולם "מגיש", לא הצליח לפגוע במטרה שלו, וכאשר יצא ליעף נוסף כדי לתקן את הטעות, התגלתה תקלה טכנית שמנעה ממנו לשגר את החימוש החכם.>
7. כל זה ומדובר בגיחה שמההתחלה המריאה ברגל שמאל כשההמראה שלהם נדחתה בגלל תקלה. מבנה אחר, "מדחס" גם נאלץ לפגוע במטרה אחרת, אחרי שהמבנה של אותה מטרה פספס את היעד שלו. המבנה של 69 אותו הוביל אליסף מ. הטייסת גם התקשה, בכלל הגיע ממשימה אחרת וחווה תקלות עם הפצצות, משמיד סוללה עם תותח.>
8. עידו עין דור, טייס במבנה מדחס, אמר בתחקיר: "לפני ההטלה שמענו שהמטוס שהיינו מצוותים אליו כזוג בתפיסה החטיא את המטרה". הוסיף ש"בהתארגנות ליעף שמעתי שלמטוס שהיה זוג שלנו יש תקלה והוא חוזר הביתה ולא מבצע על המטרה שלו בכלל. הצפי שלי היה שמישהו יטפל בזה, שחיל האוויר יבין מה קרה">
9. ממשיך עין דור: "וישלח מטוס אחר לטפל במטרה. זה לא קרה. זו הייתה אחת מהמטרות שלא הושמדו". אבל זה לא קרה. מערך הבקרה לא היה מעורה מספיק במבצע, ולא הבין את התמונה. "זה לא נשלט ברמה שזה נשלט היום", כתב עין דור. "ובעצם זה היה הפספוס הראשון".>
10. פספוס שני מטוס פנטום מדווח שלא פגע במטרה, וזה ביקש לתקוף מטרה אחרת שבכלל הותקפה כבר על ידי מבנה מדחס. מסיבה שאינה ברורה, מבנה מדחס לא דיווח שהמטרה שאותו טייס ביקש לתקוף כבר הושמדה. גם מערך הבקרה האווירית לא הבין מה קורה ומפה הטעות.>
11. אבל מערך הנ"מ הסורי מתחיל לעלות באש. טילים חכמים מנטרלים את הסוללות, ופצצות כבדות משלימות את ההשמדה. 107 שפספסה את המטרות שלה מצליחה להשמיד שלוש סוללות טילי SA-6. אימת הטייסים במלחמת יום כיפור. השיטה במבצע: שני יעפים למטרה, אחת עם אמל"ח חכם כמו "חנית" ו"אגרוף חום".>
14. ושניה של "מטוס צל" שהפיל פצצות כבדות ביעף שכונה "חתף".
בינתיים מבנה שכונה "מחרט" עולה לאוויר עם זוג טילי חנית והרבה מאוד דלק. היעד שלו, סוללת טילי SA-6. המבנה מגיע לאזור התקיפה לפני הזמ"מ (זמן מעל מטרה), מטפס לגובה 42 אלף רגל ומשגר ממרחק של 33 ק"מ טיל חנית שפוגע בול במטרה.>
15. "שים לב יש לך אלפא ודאי", מדווחים לטייס שתקף. "גם יצא עשן מהמטרה", מציין הטייס התוקף. הוא מבקש ללכת על מטרה אחרת, אבל למרות ההשמדה הוודאית, הבקרה אומרים "לא, תקוף שנית". בתחקיר מציין הטייס "פגענו בחורבות עוד הפעם".>
16. באמת, היה גם בלגן באוויר. פנטום אחר יצא לתקיפה לפני הזמן שנקבע. "מי נתן לך רשות לתקוף לפני הזמן", שאל באוויר יצחק אמיתי (ז'טלני), ממפקדי המבצע. אבל הסוללה כבר הושמדה. ושוב נוצר בלגן, כאשר מבנה אחר נשלח לתקוף את אותה סוללה שהושמדה לפני הזמן.>
17. למרות הדיווח "המטרה כבר הושמדה", הבקרה מתעקשת על תקיפה. הטייס שכבר פגע, והיה מתוסכל מהפקודה, אמר לטייס שתוקף שוב את אותה מטרה "תכוון על העשן השחור", וזה בדיוק מה שקרה. "נכנס, פגע מדווח אלפא", על מטרה שהושמדה נשמע בקשר כולל טון הדברים.>
18. ואז, מספר 2 של אותו מבנה מדווח בקשר "נפלה לי הפצצה בטעות". מתברר שהם לחצו בטעות על הפיקל, וטיל חנית יצא בלי שליטה בשמי לבנון. או אז נוצרה דרומה של ממש באוויר, כאשר טייס ממבנה "מולד" אומר לנווט בפנטום שלו שהוא מזהה מטרה, ומבקש ממנו להשתלט על הטיל ששוגר בטעות ולנהג אותו למטרה.>
19. "פתח מקלט על התדר שלהם", אמר לנווט. אבל זה ענה לו: "אסור", כי זה לא ע"פ הנהלים.
או אז מתחיל וויכוח באוויר בין הטייס לנווט. "נגיד להם אני לוקח וניקח את הפצצה, מה אכפת לך?", אמר הטייס. והנווט בשלו, "אסור זה לא על פי הנהלים".>
20. הטייס כבר הרים את הטונים שלו וצעק לנווט (הקלטה בטייסת) "קח את הפצצה". זה שוב לא קורה, והטייס העצבני מספר בדיווח שמסר "אני עצבני, פעם הייתי נווט, אז אני מרים את הסטיק ומתחיל לנהג את הפצצה". הוא מדווח לפנטום ששיגר בטעות שהוא לוקח את החנית. זה היה מאוחר מדי, "והפצצה הלכה סתם".>
21. במהלך המבצע התגלו גם תקלות רבות בחימוש החכם, טילי "אגרוף" עם צבעים שונים בצמוד לשמם. טילים רבים ששוגרו, איבדו שליטה לפתע. פה מגיע חלק מעניין. נעשה תחקיר באחת מהטייסות בו השתתפו גם משני טייסות נוספות. למה זה מעניין?>
22. אישית שמעתי משלושה טייסים מאוד בכירים במצע שהיו מקרים רבים, בעיקר בטייסת 201, בהם שוגרו טילי ם שאיבדו שליטה אחרי 2 דקות מעוף לערך. הוקמה ועדת חקירה חילית' שם גילו כי היה פגם בבלון חנקן שבטילי האגרוף לדגמיו השונים. ונטיל שחרור לא עבד טוב. אבל פה זה הופך להיות מעניין.>
23. כי טילי האגרוף היו הסוד של חיל האוויר. עכשיו אי אז היה פיגוע בבית שאן והמחבלים נהרגו אחרי שנתפסו חיים על ידי הלוחמים של צה"ל. כך לפחות נטען בוושינגטון פוסט. חלק מהאמל"ח שהגיע אז לחיל האוויר מארה"ב, הגיעו כשהכתבה מוצמדת לטילים. השלושה מאמינים שמישהו חיבל בטילים באופן מכוון.
24. ביקורת היא סוד הניצחון. בסופו של יום, המספרים מלמדים על הצלחה גדולה. 15 סוללות נ"מ מה-19 שהיו הושמדו במהלך המבצע. הסוללות שלא נפגעו וכאלה שהסורים הזרימו התקיפות (6) הושמדו ביום שאחרי. אף לא מטוס ישראלי אחד נפגע בתקיפות המערך, שרק 9 שנים קודם גבה מחיל האוויר מחיר כבד.>
25. ולמה הביקורת הפנימית בטייסות? זה סוד החיל ומה שנקרא "תרבות ארגונית". חיל האוויר בודק ומתחקר כל טיסה ומבצע לפרטים. כישלונות זה ברור, אבל שם עושים זאת בקפדנות גם כשיש הצלחות. דרכם להפוך ה"מצוין ל-מושלם" כפי שמכנים זאת בחיל האוויר. לקח נוסף, כל תכנית תשתבש וצריך להתכונן.< סוף
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
זה חבר שלי, עוד גיבור מקיבוץ נירים לי רהב. 1. הוא בלש בימ"ר תל אביב שהיה בחופשה ולכן חמוש. בתמונה מימין לי רהב מהבוקר של מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, תמונה ששלח לי בשבע בבוקר של אותו היום. בתמונה משמאל הבית שלו בסוף קרב הגבורה. לי היה שם עם אישתו מיכל, שתי בנות מתבגרות וילד. ⬇️
2. כמו כולנו, לי ומשפחתו התעוררו לצבע אדום, מטח רקטות כבד ואחרי דקות בודדות צרורות ירי כבד ליד הבית. כשלי הבין שזה אירוע אחר, הוא לקח את ה M-16 שלו, ואת האקדח נתן למיכל. הם ממש עשו חלוקת גזרות מתוך החלטה שהמחבלים לא יגיעו לילדים. המחבלים היו בבית הקרוב לזה של רהב והחריבו אותו ⬇️
3. די מהר הם נכנסו לבית של לי שפתח עליהם באש ופגע במחבל הראשון שנכנס. המחבלים ברחו ופתחו באש כבדה על הבית. לי השיב אש. ואז המחבלים זרקו רימון לבית והחריבו אותו. רסס עשן והכל. הבית נהרס, המשימה הצליחה. משפחת רהב שרדה את האירוע כשתוך כדי הם מעדכנים בווטסאפ של הקיבוץ מה קורה. ⬇️
אני רוצה להכיר לכם גיבור מהקיבוץ שלי, נירים. שרשור קצר על רפ"ק עמית לוי, קצין משטרה שהיה בחופשה. 1. כשהחלה מתקפת הטרור, עמית היה בחופש בביתו ורץ עם אישתו וחמשת ילדיהם לממ"ד. כששמע את הירי, שם כובע זיהוי ולקח את ה M-16 שלו, יצא מהממ"ד לסלון הבית להגן על הבית. די מהר הוא הבין ⬇️
2. שהצבא לא יגיע בזמן. לא הבנו אז עד כמה לא יגיע. עמית השאיר את אישתו והילדים בבית, סגורים בממ"ד וארגן חוליית לחימה עם שני חברי כיתת הכוננות, מיכאל וסטס. אחרי התארגנות יצאו לכיוון גדר הקיבוץ, שם נתקלו בשלושה מחבלים. הם הרגו שני מחבלים והשלישי ברח. ואז הם ספגו ירי כבד ונסוגו ⬇️
3. לכיוון הבתים. הם מצאו עמדה גבוה ומשם ניהלו לחימה ותצפית ככל שיכלו מול למעלה מ-20 מחבלים שהיו חמושים בטרוף. כאשר הצבא הגיע, עמית חבר אליהם. סייע וגם פיקד. בשלב הזה הוא ממשיך לתפקד בקור רוח כשהוא מתחיל לקבל שמות של שוטרים שהוא מכיר שנהרגו, המשפחה שלו עוד לכודה והוא ממשיך. ⬇️
1. ראוי לציין לשבח את תגובת חיל הים למתקפת הפתע של חמאס, שסיכלו למעלה מ 30 מחבלים מהנוחבה שהיו אמורים להגיע לישובים בצפון הרצועה, לחוף, אשקלון וערים נוספות צפונה משם, בזמן שנורו לעברם מטחי רקטות, פצמ"רים ורחפנים תוקפים. שרשור.⬇️
2. בכיר בחיל הים על הלחימה: "ב 06:30 של יום שבת אנחנו מבחינים במספר כלי שיט שיוצאים מתוך מרחב הדיג העזתי לעבר ישראל. שלוש סירות גומי ועוד סירת דיג. השתמשו בסירת דיג כתרגיל הונאה כדי שנחשוב שזה כלי שיט אזרחי. נמצאים עליהן בין שישה לשמונה מחבלים חמושים על כל סירה".⬇️
3."אנחנו מבצעים יירוט ותקיפה של כלי השיט האלה עם הצלחה טובה מאוד בחלק הזה של הגבול. שני הכלים שניסו להגיע לאזור אשקלון מיורטים ומושמדים ועוד שני כלים דרומיים יותר שמצליחים להגיע לחוף סמוך לזיקים, אבל רוב המחבלים מושמדים אחרי שמבוצע עליהם ירי".⬇️
גם ה F-16 לא יהיו הקוסמים של אוקראינה: 1. בפגישת שרי ההגנה של האיחוד האירופי, חשף ראש מדיניות החוץ שטייסים אוקראינים כבר מתאמנים על המטוס, שהעברתו אושרה בימים האחרונים. "זה קורה למשל בפולין", טען. אם נכון, לו"ז המסירה יהיה, אולי, קצר משחשבנו. אבל יש אבל⬇️ mako.co.il/pzm-soldiers/A…
2. #פידצבא מתחילים. הקמפיין שעשו (בצורה מבריקה) להעברת F-16 לאוקראינה הגיע עם תוצר לוואי, כאילו מדובר בסוג של קסם שיכריע את הרוסים. אז נתחיל מזה שאין אמל"ח קסם שפותר את כל הבעיות וגם כאשר אוקראינה תקבל את מטוס הקרב המערבי שלה, היא תתמודד עם לא מעט אתגרים. ⬇️
3. המטוסים שיגיעו לאוקראינה צריכים תשתית אדירה עם צינורות של אספקת חלקי חילוף ויכולת תחזוקה ותיקון מורכבים. האוקראינים מקימים את כל זה בבסיסים ואתרים מהם יפעילו את ה F-16. לא שהרוסים הפגינו יכולות מרשימות בנושא המודיעין, אבל סביר שהבסיסי האלה יהיו מטרה לטילים למטוסים רוסים. ⬇️
הסבר לציוץ שלי על מפקד @IAFsite אלוף תומר בר: 1. אלוף בר יודע שצוותי האוויר שלו במילואים חרדים ממש מהרפורמה, חרדים ממה שהם תופסים כשינוי החוקים והמשטר, ושהם בנקודת שבר של ממש. אתם יכולים לא להסכים ולזלזל, אבל זה המצב. מח"א מכיר את הערכים של אנשיו ויודע מה יקרה עם החוקים יעברו ⬇️
2. הוא גם יודע שאלה יהיו האנשים שיהיו תחת סכנת בית הדין הבינלאומי בהאג. לכל הפחות, הם אגב גם הוא, באמת מאמינים בזה.
אז אמל"ק: לאור כל זה אלוף בר יודע שאם החוקים יעברו בלי שינויים והסכמות הם לא ימשיכו במילואים. הם הכוונה לרבים מאוד מאוד. ⬇️
3. הלאה. "הדחת הסרבנים" כפי שמח"א תומר בר איים בהנחה שהציטוטים נאמרו כפי שפורסם.
מח"א בר יודע שבלי צוותי האוויר במילואים ואנשי המילואים במטה אין לו חיל אוויר.
נסביר: כדי להחזיק חיל אוויר גדול מספיק בלי לגרום לכלכלה הישראלית לקרוס, הכוח הלוחם, הפיקוד (אווירי ומטה) מבוסס מילואים ⬇️
#פידצבא על טייסי חמורים ואבירים 1. בואו נתחיל בהזנקה חריגה וביזארית שהייתה בבסיס רמת דוד בתחילת 1969. אברהם וילן, טייס חיל האוויר ששנה וקצת קודם לכן חזר מהשבי הסורי, קיבל פקודה להמריא מיד עם מטוס פייפר ולחפש חמור ברחבי הבסיס...
כמעט שעה היה באוויר עד שנחת בלי ממצאים וחמור...⬇️
2. ברחבי בסיס רמת דוד נרשמה דאגה של ממש. איפה החמור של טייסת 110, כולם שאלו. ומה יקרה עם יתפרץ למסלולים בדיוק כשיהיו המראות ונחיתות. ואז מתחיל בלגן רציני בקשר של הבסיס. מפקד טייסת 109, יפתח שדמי, הגיע לנחיתה ודיווח על כמעט תאונה, שכמעט פגע ב"כלב גדול מאוד" שהשתזף על המסלול. ⬇️
3. ב-110 הבינו מיד שה"כלב הגדול מאוד" זה החמור שלהם ומיד יצאו להחזיר אותו למקומו. מה שקרה באותו הבוקר, זה שתורן חמורים בצוות הקרקע יצא כבכל בוקר לחלק עם עגלה וחמור, בוטרוס שמו, שוקו וסנדוויצ'ים לצוותי הקרקע שעבדו על המטוסים במשמרת הבוקר. כשהגיע גילה שבוטרוס ברח וזה התגלה ⬇️