یکی از ابداعات شاهنشاه داریوش بزرگ، ایجاد راه شوسه بود. نمونه اولیه سنگفرش و آسفالت امروزی. این راهها برای عبور و مرور چاپارهای دولتی در کمترین زمان ممکن از پایتخت به شهرهای مهم ساخته شده بود و به راه شاهی معروف بود.
برای مورخین نظامی جادههای شاهی راههایی بودند که در آنها ارتش میتوانسته است بهراحتی آذوقه و مواد حیاتی خود را پیدا کند اما برای ورود به این راهها اجازهنامه رسمی ضرورت داشته است که
در لوحههای معروف به سری «Q» تخت جمشید، از آنها به نام سند مهرشده نامبرده شده و نمونه کامل آن نامهای است که بهوسیله #آرشام به مباشرش #نهتی_هور دادهشده که در یک سند معروف به (DAE67) ضبطشده است.
اهمیت این نامه در آن است که به ما تصویر دقیقی از یک نامه دیوانی میدهد. هر رئیس کاروان میبایستی مجهز به سند ممهوری باشد که هم اجازه عبور و هم ورقه دریافت
جیره سفر بوده است و آن را در زبان ایلامی Halmi و در زبان پارسی وی یا تیک Viaytika مینامیدند. در این نامه تعداد مسافران، مقدار جیره و راهی که باید در پیش گیرند ذکرشده است.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
ـ #رشتوی_جدید
ماجرای #مازیار، دلاور ایرانی که علیه اعراب جنگید و در راه وطن کشته شد.
بعد از سقوط ساسانیان و سیطره اعراب بر کل ایران، تنها منطقهای که مستقل ماند و توسط اعراب فتح نشد، گیلان و طبرستان (مازندران) بودند چون بین کوه و دریا محصور شده و اعراب هربار که به اونجا لشگر
میکشیدند، شکست میخوردند. بنابراین، این مناطق تحت حکومت یه سری از امیران ایرانی که از شاهزادگان ساسانی بودند مثل خاندانهای باوندی، پادوسبانی، دابویه و... اداره میشدند که قبلا در کتاب «شهریاران طبرستان» کامل توضیح دادم.
دانلود این کتاب ⬇️ bahmanansari.ir/the-kings-of-t…
یکی از این دودمانها که در بخشهایی از طبرستان حکومت میکردند، خاندان قارنوَندی بود. این خاندان، از شاهزادگان بازماندگان اشکانی بودند که در تمام دوران ساسانی، در طبرستان مورد احترام بودند و بعد از ساسانیان هم در مقابل اعراب ایستادگی کردند.
بریم ببینیم این آقای تیمور لنگ چه اصل و نسبی داشت و افتخاراتش متعلق به کدوم ملته!
تو آسیای میانه یه بابایی زندگی میکرد به اسم تراغای. کجا؟ شهر کَش. کَش کجاست؟ امروز تو ازبکستانه. این آقای تراغای، تو شهر کَش برا خودش برو و بیایی داشته
و یکی از ملاکهای بزرگ بوده که از کردن خون مردم تو شیشه، دارایی و مال و املاکی به هم زده بود. تراغای از قوم برلاس بود. برلاس قومی بود با زبان تُرکی و اصالت مغول. تراغای ادعا میکرد از نسل چنگیز هست ولی هیچوقت ادعاش اثبات نشد. با این حال خودش رو آغازاده میدونست و خوب پولی هم
2
از آغازادهبازی به هم زده بود.
این بابا یه پسری داشت به اسم #تیمور که سال ٧٣۶ هجری به دنیا اومد. تیمور تو جوونی زخمی شد و پاش آسیب دید. چطوری؟ معلوم نیست. ابنعربشاه میگه تو یه جنگ (دعوا) محلی ضربه خورد و منابع دیگه میگن اتفاقای دیگه افتاد مثلا گوسفند دزدید و چوپان با
این روزها بیشتر از قبل به تو فکر میکنم و خاطرات تو را -که دیگر ندارمت- در خودم؛ در عمیقترین بخشهای خاکگرفتهٔ ذهنم، مرور میکنم.
اگر درست محاسبه کرده باشم، از اولین آشناییمان ١۴ سال و از آخرین دیدارمان ٩ سالی میگذرد. نمیدانم. شاید هم اشتباه میکنم. هیچوقت ریاضیام خوب نبود و حسابوکتابهای زندگیام از قدیم، درست از آب درنمیآمد.
مثل همان روزها که هیچچیز سر جایش نبود و هرچه کوشش کردم برای ساختوساز، بدتر خراب شد. بگذریم.
“عباس میرزا” از شاهزادگان قاجار، فرزند “فتحعلیشاه” و “آسیه خانم” بود، در فاصله سالهای ۱۷۹۷ تا ۱۸۳۳میلادی ولیعهد ایران بود. او اگر زود نمیکرد، بعد از فتحعلیشاه پادشاه ایران میشد و یقینا سرنوشت بهتری نصیب ایران میشد.
رشتوی جدید:
اولین تمدن ایرانی در حدود ٨٠٠٠ سال پیش
تمدن سیَلک در کاشان
قدیمیترین تمدن شناختهشده در فلات ایران، تمدن سیَلک در کاشانه. این تمدن بین هشت تا ده هزار سال قدمت داره و به نوعی میشه گفت گهواره تمدن بشری هست و هیچ تمدنی در جهان از تمدن سیَلک قدیمیتر نیست.
٢-
نزدیک به هشت هزار سال پیش از میلاد، مردم غارنشین فلات ایران در جریان دگرگونیهایی که در آب و هوای فلات ایران پدید اومد و همچنین آشنایی با مزارع و چمنزارها و کاشت و برداشت گیاهان خوراکی، کم کم به دشتها روی آوردن و زندگی تازهای رو آغاز کردن.
٣-
این زندگی جدید باعث شد تا در تمدن آنها نسبت به ادوار پیشین پیشرفتهای بیشتری دیده بشه.