#USDTRY'de kopuş & enflasyon dönemi sürüyor. Alt yatay kanal CBaşkanı'nın sert faiz açıklamalarıyla kırılmış ve daha dik bir kanal oluşmuştu.
-Yüksek enflasyona rağmen regülatif tedbirlerin sürmesi kur üzerinde tutucu etkisini sürdürüyor-
Peki yeni dönemde ne olur?
1-9 tweet🙏
Kurun seçenekleri belli.
a) Klasik yatay eğimli ve yıl sonunda 20 TL civarını hedefleyen kanal tekrar geçerlilik kazanır..
b) Son panikle başlayan daha dik olan yıl sonuna 29 civarını ulaşana yeni kanal sürer? (O da aşağı kırıldı gibi. Yakında netleşir)
c) Ciddi bir kaynak bulunur. Körfezden & IMF'den 100 Milyar USD kaynak gelir. Kur hızla gevşemeye başlar. Bu seçenekte dahi kur10 TL olur diye düşünmeyin. Çünkü enflasyon nedeniyle bu seçenekte dahi 14'ün altı olmaz gibi. Sıkılaşma, zaten seçim dönemi başladı neredeyse olanaksız
d) En son seçenek: Regülatif tedbirlerle, turizm gelirleri, ihracat dövizleriyle baskı sürer döviz yatay kalır. (püf noktası) Bu seçenek aslında a) seçeneği. Yani en iyi optimum seçenekte dahi kurun 20 TL olmasının önüne geçmek çok zor. (enflasyon var, faizler düşük)
Dış taraf bakarasak: Benim tahminlerime göre Körfezden gelen ciddi bir şey yok. Hükümet swap veya kaynak anlamında tıkanmış durumda. Siyasal İslam'ı destekleyen Batı ve onun eliyle Körfez ülkeleri kaybeden bir iktidarı destekliyor görüntüsüyle deşifre olmak istemiyorlar.
Bu arada mevcut durumda regülatif tedbirlerin etkili olduğunu net rezervlerin -50 Milyar USD civarında taban yapması ve daha kötüleşmemesiyle açıklayabiliriz. (hep bakıyoruz, önemli)
Bu durum ne kadar normal ve sermaye kontrolü sayılmaz ayrı bir tartışmanın konusu
Yoğun dış ticaret açığının hala sürmesi ve zorla olsa da finanse edilmeye çalışılması, sanki bir krizimiz yokmuş havası ve TCMB'nin mücadelesi Don Kişot'un değirmenlere saldırmasına benzetilebilir. Her gün cinlik zor olur. Bir noktada nafile olacaktır.
Küresel faiz artışlarının olumlu etkisi hesaba katılmalı. Bu sayede petrol & gaz & gıda emtiası fiyatlarında bir miktar gerileme olursa dış ticaret açığı nefes alabilir. Böylelikle Hükümet yatay eğimli (20 hedefli) bandı koruma & banda dönme şansı bulabilir.
Gerçekçi olunursa, şu anki sürecin aynen devam edeceğini ama (Daha büyük) felaket yaşanmayacağını kabul edersek #USDTRY 2 kanal eğimi arasında bir yerde gitmesi daha yüksek olasılık. Yani eldeki veri setiyle yıl sonu için 24-26 lı yeni bir kanalın daha olası olduğu ortaya çıkar.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Çin'de tahvil geri ödemelerindeki sıkıntı ara ara çok ciddi miktarlara çıkıyor. Endüstriyel yatırımlar çok uzun vade geri dönüşleriyle hesap ve finanse edilir. Yanlış hareketler bu devasa yatırımları ve finansını sıkıntıya sokar.
Bu iş musluğu kıstım. Ekonomi yavaşlar emtia düşer diye düşünmek bana göre yanlıştır. Özellikle Çin ve diğer MB'ler Gerek emtia ve paritelerde çok sert hareketlerin uzun dönemli finansal projeksiyonlara kalıcı zarar vermesesini istemezler