1. İyi bir insan olmanın yolu, Merhametin Yedi Eylemi'nden (The Seven Acts of Mercy) geçiyor. Hepsi bu resimde... Hikâyesi aşağıda...
2. Merhametin Yedi Bedensel Eylemi, Matta İncili’nde “Aç idim bana yiyecek verdiniz, susamış idim bana içecek verdiniz, yabancı idim beni içeri aldınız, çıplak idim beni giydirdiniz, hasta idim beni aradınız, zindanda idim yanıma geldiniz” olarak geçen âyetlere dayanıyor.
3. Bu altı eylem, inananların, Tanrı’nın sevgisine hak kazanabilmek adına, birbirleri için yaptıkları eylemler. Papa III. Innocent, 1207 yılında, yukarıdaki altı eyleme, ölülerin gömülmesini de eklemiş.
4. ÇIPLAKLARI GİYDİR... Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Boijmans van Beuningen Müzesi’nde sergilenen bu eserin ressamının kim olduğu bilinmiyor. Eserin ortasında hâli vakti yerinde, zengin bir adam, bir dilenciye sadaka veriyor.
5. Diğer dilenci için bağışladığı kıyafetler de hemen önlerinde duruyor. Zengin adamla dilenci arasındaki figür Hz. İsa...
6. AÇLARI DOYUR, SUSUZLARA SU VER... Merhametin Yedi Eylemi konusu, resim sanatı tarihi boyunca Caravaggio’dan Pieter Bruegel’e kadar bir çok ressam tarafından defalarca işlenmiş.
7. Resmin solunda yardımsever bir çift, bir taraftan açlara ekmek dağıtırken, diğer taraftan da ihtiyacı olanların susuzluğunu gideriyorlar.
8. EVSİZLERE BARINAK VER... En sağda, ortada, bir evsizi evine alan bir çift var.
9. HASTALARLA İLGİLEN... Üstte, hafif sola doğru bir hasta ziyaretine şâhit oluyoruz.
10. MAHKÛMLARI ZİYARET ET... En arkada, yukarıda, “kader mahkûmlarını” teselliye giden bir kadın ve erkeği görüyoruz.
11. ÖLÜLERİ GÖM... En arkada, sağda, bir cenaze hazırlığı var.
12. Papa Francis, 2016 yılında, yedi merhamet eylemine, sekizinci bir eylem daha eklemiş: Ortak evimizi korumak.
13. Papa’nın burada kastettiği “evimiz,” gezegenimiz Dünya. Sebep olduğumuz ekolojik yıkımın sorumluluğunu üzerimize almamız ve çevreye zarar veren eylemlerimize son vermemiz için yapılmış müthiş bir çağrı...
14. Papa Francis, Tanrı’nın sevgisine hak kazanabilmenin, daha iyi bir dünya inşa etmekten geçtiğine vurgu yapıyor.
15. Merhametin Yedi Bedensel Eylemi dışında bir de Merhametin Yedi Manevî Eylemi var: Şüphecilere öğüt vermek, câhillere yol göstermek, günahkârları uyarmak, dertlileri teselli etmek, suçluları affetmek, bize zulmedenlere sabırla katlanmak, yaşayanlar ve ölüler için dua etmek.
16. Hollandalı ressam Frans Franciscus’tan, 2017 tarihli “Merhametin Sekizinci Eylemi” yorumu: Hasta Çocuk (Sick Child). Ressam bu eserini pandemi öncesi resmetmiş ve âdeta geleceği görmüş!
17. Anne, çevresel felâketlerden dolayı tehlike altındaki dünyayı elinde tutuyor. Kucağındaki evlâdı, dünyanın bu hâline dayanamıyor ve yüzünü çeviriyor. Sol taraftaki pencereden dışarı bakınca, felâkete sürüklenen dünyayı sembolize eden bir yanardağ görüyoruz.
18. Hepsi bir arada...
19. Işık ve gölgenin dâhi ressamı Caravaggio’dan “Merhametin Yedi Eylemi”
20. Diğer bilgiler… Yıl: 1580, Boyutlar: 134 x 99 cm. Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Boijmans van Beuningen Müzesi'nde sergileniyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Telefon arka plânı için duvar kâğıdı isteyenleri sahneye alalım 🙂 Tam 12 muhteşem duvar kâğıdı aşağıda sizleri bekliyor... 1. The Accolade - Edmund Blair Leighton
2. The Night Alarm: The Advance! - Charles West Cope
“Az ünlü” Danimarkalı ressam Peder Mørk Mønsted’den içimizi açan, müthiş resimler... Hepsi aşağıda... 1. Bir İtalyan Pergolasının Gölgesinde / In The Shadow of an Italian Pergola (1884)
2. Öğle Vakti Capri'de Bir Kaktüs Çiftliğinde / At Noon on a Cactus Plantation in Capri (1885)
1. Ortadoğu’ya ışık tutan resimleriyle meşhur Alman ressam Gustav Bauernfeind’den, geçmişe âdeta bir pencere açtığı “Emevî Camii Avlusu” (The Forecourt of the Umayyad Mosque). Hikâyesi aşağıda...
2. Kudüs’e yerleşmeden önce Ortadoğu’ya yaptığı seyahatlerden birinde Şam’ı keşfeden Gustav Bauernfeind, bu resim için defalarca Emevî Camii’ne, diğer adıyla Şam Ulu Camii’ne gitmiş.
3. Müslüman olmadığı için caminin içine girmesi yasak olan ressam, günlüğüne “Orada resim yapmak zor olacak, başarabilirsem güzel bir tablo ortaya çıkaracağımı umuyorum” notunu düşmüş.
1. Hz. İsa’nın ilk mucizesi, Kanunî Sultan Süleyman dâhil 130’dan fazla konuk, altı köpek, bir kedi, bir papağan... Hepsi bu resimde... İtalyan ressam Paolo Veronese’den Kana’da Düğün (The Wedding at Cana). Hikâyesi aşağıda....
2. Titien (Titian) ve Tintoret (Tintoretto) ile birlikte “Venedik’in Büyük Üçlüsü”nden biri olarak kabul edilen Paolo Veronese, San Giorgio Maggiore Manastırı’nın yemek salonuna asılmak üzere sipariş verilen bu eserini 15 ayda tamamlamış.
3. Ressama, tam 1.5 ton ağırlığındaki bu devâsa eseri karşılığında 324 ducat (günümüz parasıyla yaklaşık 50 bin dolar), kalacak yer, yemek ve bir fıçı şarap verilmiş.
1. “Küçük, mutlu ağaçlar”ın unutulmaz ressamı, huzur veren sesiyle hepimizi ekrana bağlayan, çocukluğumuzun ve gençliğimizin kahramanı, güzel insan Bob Ross’un hikâyesi... Detaylar aşağıda...
2. “Bu sizin dünyanız. Yaratıcı sizsiniz. Bu tuvalde özgürlüğü keşfedin... Yapabileceğinize inanın, çünkü yapabilirsiniz...”
3. “Sanatçı mı, zanaatkâr mı, yoksa hiç biri mi?” tartışmaları arasında, içindeki bitmek bilmez “Resim Sevinci”ni insanlara aktarmaya adadığı hayatıyla, hepimize en az bir kere “Acaba ben de resim yapabilir miyim?” diye düşündüren Bob Ross’un hikâyesi, bir 29 Ekim günü başlamış.