1/ היום לפני מאה שנה החלה מלחמת האזרחים באירלנד בין תומכי הסכם השלום עם בריטניה מדצמבר 1921 לבין מתנגדיו, מרביתם פעילי שטח של הצבא האירי הרפובליקני (IRA). ההסכם עם בריטניה, שסיים את מלחמת העצמאות, חילק את האי בין ששת המחוזות של הצפון לבין 26 המחוזות של מדינת אירלנד החופשית בדרום.
2/ המלחמה הסתיימה במאי 1923 בניצחון של תומכי ההסכם, שזכו לסיוע פעיל מבריטניה, ובמחיר של יותר מאלף הרוגים, הבולט שבהם היה מייקל קולינס, גיבור מלחמת העצמאות ששימש ראש הממשלה הזמנית ושר האוצר ונרצח במארב של מתנגדי ההסכם באוגוסט 1922.
3/ יריית הפתיחה של המלחמה הייתה בשעה 4:00 לפנות בוקר עם התקפה של כוחות הממשלה הזמנית על מתחם בתי המשפט של דבלין, שם התבצרו המתנגדים שסירבו להיענות להתפנות. הקרב נמשך שבוע ובמהלכו עלה באש גם משרד הרשומות הציבוריות שהכיל מסמכים מ-700 שנה של היסטוריה אירית שכמעט כולם הושמדו כליל.
4/ לרגל יום השנה, נחנך אתמול "אוצר הרשומות הווירטואלי של אירלנד", פרויקט ענק שבמסגרתו חוקרים מטריניטי קולג' בדבלין, יחד עם חוקרים מעשרות ארכיונים באירלנד, בבריטניה, בארה"ב ובאוסטרליה, הצליחו לשחזר וליצור מחדש את הארכיון שאבד בשריפה ב-1922. virtualtreasury.ie
150 אלף רשומות ויותר מ-6,000 מפות מהשנים 1174 עד 1922 זמינות באתר הפרויקט, בהם רשומות של תשלומי משרד האוצר על גבי עור חיה מהמאה ה-13 והמפקד הראשון של אירלנד משנת 1766, לצד שחזור תלת ממד מדויק חיצוני ופנימי של בניין הרשומות כפי שהיה עד הפיצוץ ההרסני.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הסיר את התנגדותו להצטרפותן של שבדיה ושל פינלנד לנאט"ו אחרי שנפגש במדריד עם נשיא פינלנד, סאולי ניניסטה, ראש ממשלת שבדיה, מגדלנה אנדרסון ומזכ"ל הברית, ינס סטולטנברג. מנהיגי הברית צפויים לאשר השבוע את בקשתן של שתי המדינות להפוך לחברות.
במסגרת הפגישה במדריד, שרי החוץ של השלוש המדינות חתמו על מזכר הבנות שמסדיר את הסכמת טורקיה להצטרפות של פינלנד ושבדיה וקובע כי המדינות "מחויבות לתת תמיכה מלאה זו לזו מול האיומים הביטחוניים עליהן".
על פי הפרטים שהתפרסמו, שבדיה ופינלנד הסכימו לשתף פעולה "באופן מלא" עם טורקיה במאבק במחתרת הכורדית PKK ובשלוחותיה, לא לתמוך במיליציית היחידות להגנת העם (YPG) בצפון סוריה ובארגון FETO של פתהוללה גולן ולהפגין "סולידריות" במאבקה של טורקיה בטרור.
1. בית המשפט העליון של ארה"ב החליט היום שלא לטפל בתיק שנועד לבחון פסיקה תקדימית משנת 1964 שמסייעת לכלי תקשורת במשפטי דיבה. אולם השופט השמרני, קלרנס תומס, פרסם דעת מיעוט משלו שמסתייגת מההחלטה מאחר שלדעתו צריך לבדוק אם החוקה עוסקת בסוגיה של "כוונת זדון ממשית".
2. פסיקת ניו יורק טיימס נגד סאליבן מ-1964, אחת המרכזיות בתחום של חופש הביטוי והעיתונות, קבעה כי נבחר ציבור או מועמד בבחירות שמגישים תביעת דיבה נגד כלי תקשורת או אדם אחר חייבים להוכיח "כוונת זדון ממשית" בנוסף לשאר הדרישות במשפטי דיבה. בהמשך, הורחבה הפסיקה לכל "הדמויות הציבוריות".
3. התיק שהגיע לבית המשפט העליון עסק בתביעת דיבה של הארגון הדתי קוראל רידג' נגד המרכז המשפטי לדרום העני (SPLC) שכינה אותו "קבוצת שנאה" בשל דרשות שכוללת רטוריקה נגד הקהילה הגאה. ערכאות משפטיות נמוכות דחו את התביעה בטענה שלא הוכחה "כוונת זדון ממשית" ולכן קוראל רידג' פנה לעליון.