Οι ΕΕΔ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος χρήστης αρμάτων μάχης της οικογένειας Leopard (κατασκευάστηκαν πάνω από 3.500 Leopard 2). Ένα εξ αυτών, το Leopard 2A4, χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Αρκετά εξαρτήματα έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, δεν είναι άλλο διαθέσιμα στην αγορά. Υπάρχουν όμως δυνατότητες για επέκταση της χρήσης του. Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την περαιτέρω μακροπρόθεσμη λειτουργία αυτού του λίαν απαραίτητου κύριου οπλικού συστήματος των ΕΕΔ.
Eπιλέον, σε γενικές γραμμές, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι το 2A4 έχει μάλλον ανεπαρκή θωράκιση, παλιά ηλεκτρονικά/οπτικά. Ναι μεν οριακά επαρκές διαμέτρημα κύριου όπλου αλλά απουσιάζει παντελώς οποιοδήποτε στοιχείο αυτοάμυνας έναντι drones.
Η βασική ιδέα του Leopard 2A4 ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η γερμανική μηχανική τέλη της δεκαετίας του 1970, αρχές δεκαετίας 1980. Εγκαταστάθηκε μια ανθεκτική, τεχνολογία ημιαγωγών, τα επιμέρους εξαρτήματα ελέγχου και υπολογιστών συνδέθηκαν μεταξύ τους.
Το περίπλοκο κύκλωμα κινητήρα εξασφάλισε ότι το 55τόνο όχημα πιάνει ταχύτητες άνω των 60 χλμ/ώρα και με το νέο ΣΕΠ ήταν σε θέση να σκοπεύσει σε απόσταση 3000 μέτρων - με υψηλή πιθανότητα να δώσει το 1o πλήγμα σε αρματομαχία. Η ικανότητα νυχτερινής μάχης ήταν επίσης εντυπωσιακή.
Από τις παραγωγικές παρτίδες του 1980 και μετά, έχει σημειωθεί περαιτέρω σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία. Οι ΕΕΔ λειτουργούν για παράδειγμα και το πολύ πιο σύγχρονο πρότυπο 2A6HEL. Σε άλλους χρήστες υπάρχει το πρότυπο 2A5PL, 2A6M και το 2A7, και κάποιες άλλες υποκατηγορίες.
Η Σουηδία χρησιμοποιεί το Stridsvagn 122, μια σουηδική έκδοση του Leopard 2A5, το οποίο οι Γερμανοί αξιωματικοί τεθωρακισμένων λέγεται ότι το αποκαλούν κρυφά ως το καλύτερο Leopard που κατασκευάστηκε ποτέ.
Ο νεότερος χρήστης Leopard είναι η Ουγγαρία. Οι αρματιστές των Honvédség (Ουγγρικές Ένοπλες Δυνάμεις) ανυπομονούν για την έναρξη λειτουργίας 44 μονάδων Leopard 2A7 από το 2023 και μετά.
Μάλιστα, μέχρι τότε μίσθωσαν 12 μονάδες 2A4 από το απόθεμα της KMW για να εκπαιδευτούν. Ηταν οχήματα των Ολλανδών που πωλήθηκαν στην Αυστρία το 1996 και μεταπωλήθηκαν στην KMW για να καταστεί δυνατή η μετάβαση της Ουγγαρίας από το T-72 στο 2A7.
Οπως μάθαμε πρόσφατα το 2A7, το πιο σύγχρονο πρότυπο, ίσως να μην κλείσει τον κύκλο αυτής της μεγάλης οικογένειας (⤵️), αλλά από την άλλη η δύναμη που απαρτίζεται από 2A4 αν και πετυχαίνει πολλά, τεχνολογικά έχει φτάσει εδώ και καιρό σε μεγάλη ηλικία.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια θεραπεία αναζωογόνησης για να διατηρηθεί το Leopard 2A4 με επαρκή μάχιμη ισχύ και στο εγγύς μέλλον?
Οι ειδικοί του τομέα λένε ότι ο κάθε χρήστης, ανάλογα των αναγκών, εφαρμόζει τα δικά του προγράμματα, πολλά είναι παρόμοια, ορισμένα διαφέρουν.
Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 του περασμένου αιώνα. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι πλέον διαθέσιμα ή τα νέα στοιχεία δεν μπορούν πλέον να ελέγχονται με αυτά.
Πάντως, όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί από άλλους χρήστες απαίτησαν την εγκατάσταση νέας καλωδίωσης, ως θεμελιώδη τεχνική προϋπόθεση για όλα τα περαιτέρω βήματα. Και αυτές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά.
Τεχνικοί την αναφέρουν ως την τεχνολογία του διαύλου CAN (Controller Area Network, ελεγκτής περιοχής δικτύου) που επιτρέπει να είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο όλες οι μονάδες ελέγχου (συμπερίληψη πρόσθετων ή νεότερων συγκροτημάτων).
Ένας δίαυλος CAN είναι απαραίτητος για τη διαχείριση του αυξανόμενου όγκου ψηφιακών πληροφοριών, π.χ. από πρόσθετους αισθητήρες, για ενεργητικά και παθητικά αμυντικά συστήματα (τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν και για άμυνα έναντι drones).
Με την αντικατάσταση της καλωδίωσης είναι δυνατή η αντικατάσταση βασικών συγκροτημάτων, όπως η παροχή αναβαθμισμένων επικοινωνιών αλλά και διαχείρισης πληροφοριών (C4I). Η ανίχνευση στόχων σε απόσταση 4.000+ μέτρων απαιτεί οπτικά νυχτερινής μάχης για τον πυροβολητή και τον αρχηγό
Οι συσκευές θερμικής απεικόνισης που είναι εγκατεστημένες στην έκδοση 2A4 είναι τεχνικά ίδιες με αυτές των εκδόσεων A5, A6 και A7, αλλά είναι περίπου 30 χρόνια παλαιότερες. Αν και επισκευάζονταν συνεχώς, δεν ανανεώθηκαν ποτέ.
Επιπλέον, αρχηγός και πυροβολητής, αν πρέπει να μοιράζονται την θερμική κάμερα του 2A4, και αυτή δεν είναι η πλέον σύγχρονη, μειονεκτούν διπλά.
Η υφιστάμενη κύρια ικανότητα όρασης του αρχηγού είναι το περισκόπιο R17A1. Αλλάω είναι γυροσκοπικό, δεν είναι για τη νύχτα, γενικά ευαίσθητο σε ζέστη και κρύο, ειδικά σε μεγάλη ηλικία. Επομένως, πρέπει να αντικατασταθεί. Ορισμένα σύγχρονα πρότυπα έχουν εγκατεστημένο το ATTICA.
Η τελευταία συσκευή όρασης που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτή του οδηγού. Εδώ, η λύση σύγχρονης κάμερας αντιστοιχεί στην υφιστάμενη τεχνολογική κατάσταση. Με την σειρά της, η εγκατάσταση κάμερας απαιτεί μια σύγχρονη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη στη θέση του οδηγού.
Μια σύγχρονη κάμερα οπισθοπορείας είναι επίσης τεχνικά δυνατή. Μια κάμερα οπισθοπορείας, η οποία είναι στάνταρ σε σχεδόν κάθε ΙΧ, χρησιμεύει για την προστασία του πληρώματος, καθώς το πλήρωμα δεν χρειάζεται να εκτίθεται.
Κύριο όπλο: Το κύριο χαρακτηριστικό του άρματος μάχης είναι ο οπλισμός του. Στην περίπτωση του Leopard αυτό είναι ένα λειόκαννο πυροβόλο διαμετρήματος 120mm. Αρχικά, τοποθετήθηκε κάννη με μήκος 44 διαμετρημάτων (L44).
Ως απάντηση στη βελτιωμένη θωράκιση, από το μοντέλο Α6 και μετά χρησιμοποιιούνται μακρύτερες κάννες (L55), για καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερες απόστάσεις. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν αποδοτικότερα πυρομαχικά, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με τον σωλήνα L44.
Ορισμένοι χρήστες λένε ότι σε δασώδεις και κατοικημένες περιοχές και κατά τη διέλευση βαθιών τάφρων, οι σωλήνες L55 μειονεκούν όσον αφορά την κινητικότητα. Επομένως, η κάννη L44 θεωρείται αρκετά επαρκής, τουλάχιστον στην ανάλογη τοπογραφία.
Υπάρχει επίσης ανάγκη για νέο σύστημα σταθεροποίησης του πυροβόλου, από υδραυλικό σε ηλεκτρικό, νέο ηλεκτρικό μηχανισμό ελέγχου του πυροβόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα του πυροβόλου. λόγω των υψηλότερων πιέσεων που προκαλούνται από τα βελτιωμένα πυρομαχικά.
Το σασί, η γάστρα και ο πύργος, πρέπει να ενισχυθούν στις άκρες, μπρος και πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί ότι τα τα σημάδια κόπωσης θα μπορούσαν γίνουν αιτία αστοχίας υλικού.
Τα μέτρα που περιγράφονται, είναι απαραίτητα πρώτα απ‘όλα για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα στην εντατική εκπαίδευση. Ωστόσο, ο κατάλογος μιας συνολικής αύξησης της μάχιμης αξίας που δίνουν οι ειδικοί, είναι πολύ πιο εκτενής.
Τεχνικά, οποιοδήποτε 2A4 γίνεται Α7. Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις το έχουν αποδείξει με μεγάλες επενδύσεις. Ο σταθμός ανίχνευσης drone και όπλα αυτοάμυνας - όπως ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός - και τα ενεργά μέτρα προστασίας έναντι κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.
Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ο σωλήνας L55, η πρόσθετη θωράκιση πύργου και γάστρας και η ενίσχυση με πλάκες της βάσης για καλύτερη προστασία από νάρκες. Κατά συνέπεια, κάτι σαν το πολύ-φασματικό σύστημα καμουφλάζ όπως το Barraccuda θα μπορούσε να είναι επίσης μια προσθήκη.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να προστεθεί (ηλεκτρική) αποθήκευση ενέργειας για πλήρη ανάκτηση κινητικής ενέργειας και θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια βοηθητική μονάδα ισχύος, αν και αυτό θα ήταν δυνατό μόνο με παρεμβάσεις στον πύργο και τη δομή της γάστρας.
Η βοηθητική μονάδας ισχύος υποστηρίζει για παράδειγμα την εγκατάσταση σύγχρονου κλιματιστικού (σύστημα ψύξης) για μια σχετικά ισορροπημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό, για το πλήρωμα, τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και για τα πυρομαχικά.
Και βέβαια για να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά, αλλά και άλλα συγκροτήματα, με σβηστό κινητήρα. Ετσι εξοικονομεί, μεταξύ άλλων ευεργητικών επιδόσεων, και πολύτιμα καύσιμα.
Βέβαια, οποιεσδήποτε μεταλλικές εργασίες σε χάλυβα που χρησιμοποιείται στην θωράκιση είναι πολύπλοκες ακόμη και για υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό και επομένως είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.
Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του συνολικού βάρους έως και 70 τόνους, γι' αυτό θα ήταν απαραίτητες τροποποιήσεις στο πλαίσιο του οχήματος. Αυτό θα απαιτούσε ενίσχυση και πρόσθετα υδραυλικά συγκροτήματα. Η μεγαλύτερη φθορά της ερπύστριας αναφέρεται εδώ για να ολοκληρωθεί η εικόνα.
Εάν όλα αυτά τα εξαρτήματα είχαν εγκατασταθεί, θα έπρεπε στη συνέχεια να κατανοούν το ένα το άλλο - ψηφιακά, κάτι που είναι χρονοβόρο και επομένως ακριβό.
Το πολωνικό παράδειγμα με το 2A5PL (βιομηχανικό πρόγραμμα υπό εξέλιξη, ειδικοί κάνουν λόγο για όγκο έργου περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) περιλαμβάνει μερικά νέα συγκροτήματα, ενώ συνολικά δόθηκε μεγάλη προσοχή στην υψηλή πολωνική προστιθέμενη αξία.
Ο σωλήνας L44 παραμένει, αλλά το ΣΕΠ θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει τα βελτιωμένα πυρομαχικά. Οι συσκευές όρασης αντικαθίστανται με νέα, πιο ισχυρά πολωνικά προϊόντα, για όλο το πλήρωμα. Η κίνηση του πύργου μετατρέπεται σε ηλεκτρική και τοποθετείται μια πρόσθετη μονάδα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, στο 2A5PL η διαχείριση ανταλλακτικών βρίσκεται στα χέρια της Πολωνίας. Αυτό ήταν η πολωνική φιλοδοξία, αν και η προσέγγιση είναι δίκοπο μαχαίρι όπως κάτι τέτοιο κάνει αδύνατη την πρόσβαση σε ανταλλακτικά από τον παραγωγό.
Το 2A5 μοιάζει με το Stridsvagn 122, αλλά χωρίς τα ιδιαίτερα σουηδικά χαρακτηριστικά και σε ελαφρώς χειρότερη τεχνική κατάσταση λόγω του έτους κατασκευής.
Το κύριο όπλο του 2A5 είναι εφάμιλλο του 2A4. Ωστόσο, ο εξοπλισμός οπτικών συγκροτημάτων, ειδικά η ικανότητα θερμικής απεικόνισης, είναι σημαντικά καλύτερες από τα 2A4, για παράδειγμα τα 2A4 των ΕΕΔ.
Το Leopard 2A4 έφτασε στο τεχνικό τέλος της ζωής του. Υπάρχουν δύο επιλογές για περαιτέρω χρήση. Από τη μία πλευρά μπορεί να εκσυγχρονιστεί με αύξηση της μαχητικής του αξίας, το οποίο, ωστόσο, συνεπάγεται υψηλό κόστος.
Από την άλλη, υπάρχει η λύση μιας καθαρής επέκτασης της χρήσης μέσω καθαρισμού των απαρχαιωμένων καλωδιώσεων και μιας σειράς παλιών εξαρτημάτων, η οποία κοστίζει ίσως λιγότερο χρόνο και χρήμα.
Οποια και να είναι η επιλογή, ο διαθέσιμος αριθμός αρμάτων μάχης δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από έναν όριο, η επαρκή διαθεσιμότητα ξεκινά από την εκπαίδευση. Αλλιώς δημιουργείται ένα χάσμα ικανότητας για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων με τους αλληλοεξαρτώμενους κλάδους τους.
Επιπλέον, ορισμένες φορές περισσότεροι του ενός τύπου οδηγούν σε αυξημένη ανάγκη στην εκπαίδευση, ένα εξαιρετικά αντιοικονομικό σύνολο. Η υλικοτεχνική υποστήριξη είναι πολύπλοκη, καθώς πρέπει να παρέχονται διαφορετικά ανταλλακτικά για δύο συστήματα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι η διατήρηση υψηλής ποιότητος αρματικού δυναμικού, αριθμητικά και τεχνολογικά, από πλευράς Δ΄ Σώματος Στρατού, έχει αυξημένη σημασία για τις ΕΕΔ, για την άμυνα της Ελλάδος.
Αν δεν υπάρχει η ευχέρεια απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού σύγχρονων Leopard 2 - η προτιμότερη λύση, μια αναβάθμιση των υφισταμένων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στο σημερινό πολύ αιματηρό περιβάλλον για το Οπλο των Τεθωρακισμένων, όπως βλέπουμε καθημερινά από την Ουκρανία.// T
🧵Τα αμερικανικά HIMARS είναι άπιαστα για την ισχυρότερη επίγεια αεράμυνα (αντιεροπορική/αντιπυραυλική) παγκοσμίως - αυτή των Ρώσων.
Himars, η Βικι γράφει ότι το ακρωνύμιο σημαίνει High Mobility Artillery Rocket System. Τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα μπορούν να εκτοξεύσουν 6 πυραύλους με μεγάλη ακρίβεια ταυτόχρονα σε στόχους σε απόσταση έως και 80+ χιλιομέτρων.
Επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να επιτεθεί στον ρωσικό στρατό από μεγαλύτερη απόσταση και εν μέρει εκτός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού, όπως έγινε για παράδειγμα με την ουκρανική επίθεση στο νησί των Φιδιών και την εκδίωξη των Ρώσων στρατιωτών από εκεί.
Συνεχίζει να σκοτώνει αλλά δεν ελίσσεται άλλο. Πολλοί στρατιωτικοί σχεδιαστές αγνόησαν τα πολλά σημάδια στον πόλεμο της Συρίας, αλλά τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος - του άρματος μάχης.
Η απόδειξη που ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια οι επικριτές του ⤵️
Φορητά και προπάντων φθηνά όπλα, όπως τα drones και οι αντιαρματικοί πύραυλοι ή τα έξυπνα πυροχαμικά του πυροβολικού έχουν κρίσιμο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και κλέβουν την παράσταση. Η πανοπλία δεν προσφέρει πλέον προστασία.
Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα καταστρέφονται κατά σωρεία στην Ουκρανία. Ενας καλός τετραψήφιος αριθμός και από τις δύο πλευρές, τεθωρακισμένα όλων των τύπων, έχουν γίνει κομμάτια, συνεχίζουν να κομματιάζονται.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκράχαμ πήγε πρόσφατα στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Καλίν και τον υπουργό Άμυνας Ακάρ. Ειπώθηκε ότι είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Γκράχαμ πήγε στην συνέχεια στην Ροζάβα και συνομίλησε με τον Μπαρζανί στην Εμρπίλ.
2- Οι επισκέψεις του Γκράχαμ στην περιοχή των Κούρδων ακολούθησε αυτές Βρετανών και Γάλλων εκπροσώπων αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας, και αυτό του κουρδικού PKK.
3- Τι έκανε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ στη Ροζάβα και για ποιό λόγο συναντήθηκε με τους Κούρδους, είναι ένα εύλογο ερώτημα. Μια πιθανή απάντηση θα ήταν ο συντονισμός της Ροζάβα και της Αγκυρας (εκλογές το 2023, οι κουρδικοί πληθυσμοί είναι μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος)
Με ουκρανο-κινεζική τεχνογνωσία και τεχνολογία η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία έχει εκτός από τις πολλές φιλοδοξίες και έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας.
Ανεπάνδρωτο κινεζικό J-20 με ουκρανικούς κινητήρες της Motor Sich: MIUS?
Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, εκπρόσωποι της ουκρανικής βιομηχανίας υπέγραψαν με τον Τούρκο κατασκευαστή Baykar σύμβαση για την ενσωμάτωση του κινητήρα AI-322F στο πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ που ακούει στο όνομα MIUS και είναι για ένα 5ης γενιάς ανεπάνδρωτο μαχητικό αεροσκάφος.
Μήνες νωρίτερα οι δύο πλευρές υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια της τουρκικής βιομηχανίας με ουκρανικούς κινητήρες AI-25TL και AI-322F ή/και παράγωγα αυτών. Οι κινητήρες είναι απαραίτητοι για να επιλυθεί το πρόβλημα του συγκροτήματος ισχύος στο MIUS ⤵️
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής εξοπλιστικής διεύθυνσης, θεωρεί τα UAV "όπως το τουρκικό ΤΒ2" ως προτιμητέο εργαλείο "για την διείσδυση σε αμβισβητούμενο εναέριο χώρο". Ο λόγος προφανής ακόμη και για έναν αρχάριο όπως εμένα με το υλικό που κυκλοφόρησε από το Ναγκόρνο Καραμπαχ το 2020⤵️
2- Τα UAV όπως το τουρκικό ΤΒ2, πληροί πολλά κριτήρια στο δίλημμα μάζα και τεχνολογία. Ετσι, όπως είναι ανεπάνδρωτο, πληροί το κριτήριο του αναλώσιμου. Αλλά αυτό δεν είναι όλο. Με 5 εκατομμύρια ευρώ κόστος παραγωγής πληροί το επόμενο κριτήριο του αναλώσιμου - φθηνό.
3- Η κατάρριψη των UAV, γι'αυτόν που το έχει απολέσει, δεν έχει κόστος πέρα από αυτό της παραγωγής.
Το επανδρωμένο στοιχείο, ο ανθρώπινος παράγοντας, η προσωποποίηση του πολέμου (ο σκοτωμένος ή αιχμαλωτισμένος πιλότος στα χέρια του εχθρού) ούτως ή άλλως δεν υφίσταται.
🧵Στις 3 Ιουνίου στην γαλλική Βρέστη έλαβε χώρα μια τελετής ένταξης σε ενεργό υπηρεσία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου SNA Suffren, της νέας κλάσης SNA τύπου Barracuda. Οι Γάλλοι το περιγράφουν ως ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Γαλλικού Ναυτικού και της άμυνά τους.
Είναι το αποκορύφωμα ενός προγράμματος που ξεκίνησε πάνω από 25 χρόνια πίσω, και η αρχή ενός μεγάλου ποιοτικού άλματος που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας. Με μεγαλύτερες δυνατότητες από τα SNA κλάσης Rubis, το Barracuda θα είναι πραγματικό "game changer" στους ωκεανούς.
Οι πρώτες μελέτες για την αντικαταστάτη της κλάσης Rubis ξεκίνησαν το 1998 και οδήγησαν στην παραγγελία του Suffren το 2006 στην DCNS, η οποία έγινε Naval Group από το 2017, με τις εργασίες να ξεκινούν στο Χερβούργο Δεκέμβριο 2007.