1️⃣ Yangınla mücadeleye ekip sevk edilirken nelere dikkat edilir?
Hangi stratejiler kullanılır?
#datca #cesme
2️⃣ Orman yangınlarının ne kadar sürede söndürülebileceğini saptamak güçtür. Yanıcı madde türü, arazi şartları, yangının başlangıç saati, mevsim, anlık meteorolojik durumlar başta olmak üzere birçok değişken durum vardır.
3️⃣ Dar bir vadide tutulamayan yangın rüzgârın yardımı ile yangın geniş bir alana yayılabilir. Veya tam tersi olarak elverişli hava koşullarında kısa sürede tutulabilir. Bu nedenle sevk edilen ekip sayıları uzmanların kararları ile kademeli olarak arttırılır.
4️⃣ Kısa sürede kontrol altına alma ihtimalinizin bulunduğu bir yangın için onlarca hava aracını ve yüzlerce kara aracını aynı anda yangın bölgesine sevk etmek farklı bir bölgede çıkabilecek yangınlarla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir. Sahada koordinasyonu güçleştirebilir.
5️⃣ % 55’i yangına 1. derecede hassas olan orman varlığımızın her an başka bir bölgesinde yangın çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu ihtimal sürekli göz önünde ve masada durur. Planlamalar da bu ihtimal dikkate alınarak yapılır.
6️⃣ Ayrıca bir diğer değişken de yeni başlayan bir yangına gereğinden çok fazla ekip sevk etmenin mücadelenin mali boyutunu, sürdürülebilirliğini ve koordinesini olumsuz etkileyebilecek olmasıdır.
7️⃣ Orman yangını ile mücadele farklı değişkenlerin bir arada olduğu teknik detaylar içeren, stratejik planlama ve uzmanlık isteyen bir konudur. Orman Genel Müdürlüğü 183 yıllık tecrübesi ile dünya ormancılığında söz sahibi bir kurumdur.
8️⃣ Ülkemiz, Uluslararası Ormancılık Eğitim merkezi ile dünyanın farklı ülkelerine yangınla mücadele eğitimi veren, tecrübe paylaşımı yapan bir ülkedir. Orman yangınlarında İHA kullanımı ve geliştirdiği yazılımlarla teknoloji kullanımında birçok ülkeye öncülük etmiştir.
Yangınla mücadelede ülkemizin gücüne güvenin. Orman yangınların %88’inin insan kaynaklı başladığını, iklimsel şartlar nedeniyle afet boyutuna erişebildiğini ve enerjisi yüksek yangınların kısa sürede kontrol altına alınmasının güç olduğunu lütfen unutmayın.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Orman Genel Müdürlüğü

Orman Genel Müdürlüğü Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @OGMgovtr

Jul 8
1️⃣ Çam ağaçları ülkemizde sonradan mı getirildi?
Sosyal medyada en sık karşılaşılan dezenformasyonlardan biri de çam ağaçlarının ülkemize sonradan getirilip yaygınlaştırıldığıdır. Image
2️⃣ Çam ağaçları sonradan ülkemize getirilen bir tür değil, ülkemizin doğal türlerindendir. Anadolu’daki fosil ormanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda 20 milyon yıllık kömürleşmiş, taşlaşmış çam fosilleri tespit edilmiştir.
3️⃣ Ülkemizde en fazla bulunan çam türleri ise; Kızılçam, Karaçam, Sarıçam, Fıstıkçamı ve Halepçamı’dır. Çam türleri sadece ülkemizde değil, Dünya genelinde en çok doğal yayılış gösteren türlerden biridir.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(