#TalDiaComAvui de 1929 s'inauguraven els Jardinets de Gràcia, amb la desapareguda Font de l'Aurora, obra de Joan Borrell i Nicolau.
La font, desmuntada només dos anys després, va acabar repartida per tot Barcelona.
👇 FIL
Presidint el conjunt hi havia una escultura de marbre de la deessa Minerva, que després de passar pel parc de la Ciutadella, avui és a la seu de l'Institut Cartogràfic @ICGCat, a Montjuïc.
@ICGCat Al costat de Minerva hi havia un parell de bigues (carros de dos cavalls), conduïdes per Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna).
Rubió i Tudurí, que als anys '30 estava enjardinant el Turó Park, va aprofitar per col·locar-hi el carro d'Hèlios.
@ICGCat L'any 2014 el carro de Selene va ser recuperat a l'avinguda Vallcarca. Li falten les figures dels cavalls, que probablement van ser fosses durant la Guerra Civil.
@ICGCat Als anys '60 el director del @ZooBarcelona, Antoni Jonch, va trobar en un magatzem les àligues que en el seu dia coronaven les columnes de la font.
Va decidir rescatar-les i traslladar-les al zoològic, on encara hi són.
@ICGCat@ZooBarcelona La font es va inaugurar inacabada, mentre Borrell continuava treballant en la resta d'escultures que mai arribarien a col·locar-se: la deessa Diana i dues nimfes. Una nimfa la va acabar comprant l'Ajuntament i ara és a la pl Joaquim Folguera. Les altres dues figures s'han perdut.
@ICGCat@ZooBarcelona Quan passeu pels Jardinets de Gràcia, fixeu-vos que de tot aquell conjunt monumental només n'ha quedat... la base la font ⛲️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.
Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?
#FIL 🧵⤵️
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.
L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica.
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó.
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓
Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.
Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada.
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra).
#TalDiaComAvui de 1926 s'inaugurava el Metropolitano Transversal, l'actual línia 1 del metro.
Us explico 10 curiositats que potser no coneixíeu de la línia vermella.
🧵 #FIL ⤵️
1️⃣ Originalment, la línia 1 s'anomenava Metro Transversal, perquè el seu traçat creuava la ciutat enllaçant les línies de tren de diferents companyies ferroviàries (MZA, Nord, etc.).
2️⃣ Malgrat la numeració, l'L1 no va ser la primera línia de metro de Barcelona.
Un any i mig abans, el desembre de 1924 (enguany farà un segle) ja s'havia inaugurat el Gran Metropolitano, entre Lesseps i Catalunya (l'actual línia 3).
Avui s'ha celebrat la processó de #CorpusBCN. I va ser en una processó de Corpus però de 1424, ara fa 600 anys, quan va desfilar a Barcelona el primer gegant de la història. #Gegants600
🧵 #FIL ⤵️
La processó de Corpus és una tradició d'origen medieval. La de Barcelona, celebrada almenys des de l'any 1320, és una de les més antigues d’Europa.
Antigament, era una gran desfilada i se la considerava la festa més important de la ciutat.
📷 Frederic Ballell
Per tal d’acostar els textos sagrats al poble, majoritàriament analfabet, a la processó de Corpus s’hi van incorporar petites representacions de passatges bíblics i de les vides de sants.