#TalDiaComAvui de 1929 s'inauguraven els Jardinets de Gràcia, amb la desapareguda Font de l'Aurora, obra de Joan Borrell i Nicolau.
La font, desmuntada només dos anys després, va acabar repartida per tot Barcelona.
👇 FIL
Presidint el conjunt hi havia una escultura de marbre de la deessa Minerva, que després de passar pel parc de la Ciutadella, avui és a la seu de l'Institut Cartogràfic @ICGCat, a Montjuïc.
@ICGCat Al costat de Minerva hi havia un parell de bigues (carros de dos cavalls), conduïdes per Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna).
Rubió i Tudurí, que als anys '30 estava enjardinant el Turó Park, va aprofitar per col·locar-hi el carro d'Hèlios.
@ICGCat L'any 2014 el carro de Selene va ser recuperat a l'avinguda Vallcarca. Li falten les figures dels cavalls, que probablement van ser fosses durant la Guerra Civil.
@ICGCat Als anys '60 el director del @ZooBarcelona, Antoni Jonch, va trobar en un magatzem les àligues que en el seu dia coronaven les columnes de la font.
Va decidir rescatar-les i traslladar-les al zoològic, on encara hi són.
@ICGCat@ZooBarcelona La font es va inaugurar inacabada, mentre Borrell continuava treballant en la resta d'escultures que mai arribarien a col·locar-se: la deessa Diana i dues nimfes. Una nimfa la va acabar comprant l'Ajuntament i ara és a la pl Joaquim Folguera. Les altres dues figures s'han perdut.
@ICGCat@ZooBarcelona Quan passeu pels Jardinets de Gràcia, fixeu-vos que de tot aquell conjunt monumental només n'ha quedat... la base la font ⛲️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀
El 19 de febrer de 1913, en una torre del barri de #laSalut, moria la doctora Dolors Aleu, la primera dona que va exercir la medicina a Barcelona.
🧵 #FIL ⤵️
Dolors Aleu era filla d'una família acomodada de Barcelona.
L'any 1874, va decidir estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, en un temps on les dones estaven relegades a l’àmbit de domèstic.
Aleu va ser la primera dona a assistir presencialment a les aules de la Facultat de Ciències Mèdiques
El seu pare, Joan Aleu, cap de policia, li va posar dos escortes que l’acompanyaven en el trajecte de casa a la facultat, que aleshores era a l’Hospital de la Santa Creu.