#Değeryatırımı riski sınırlamak için derinlemesine temel analiz yapmayı, kalabalık psikolojisine direnmeyi ve uzun vadeli yatırım sonuçları elde etmeyi amaçlayan kapsamlı bir yatırım felsefesidir.
#Değeryatırımı aynı zamanda, gerçek değerinden daha düşük bir fiyata menkul kıymetler veya varlıklar satın alma uygulamasıdır. Değer yatırımcıları, piyasadaki gerçek değer tahminlerinin altında işlem gören şirketlerin hisse senetlerini ararlar.
#temelanaliz; endüstri büyümesi, rakiplerin kapasitesi, mal ve hizmetleri için gelecekteki küresel ekonomik faktörler ve şirketi etkileyen makroekonomik koşullar gibi şirketin temellerinin titiz bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir.
Bir şirketin hisse senedi; hayal kırıklığı yaratan bir bilanço, şirketin yeniden yapılandırılması, bir dava nedeniyle şirketin stratejik veya finansal amaçlarını yerine getirmemesi durumunda, hisse senedi fiyatlarında "ayı" piyasa eğilimi nedeniyle değer kaybedebilir.
#temelanaliz yapan kişi; finansal tablo, sektör ve F/K analizlerini inceler ve şirketin gerçek değerine ilişkin daha iyi bir tahmin elde etmek için her zaman yeniden yapılanma, bölünmeler, birleşme ve satın almalar gibi kurumsal eylemler hakkında bilgi bulmaya çalışması gerekir.
#temelanaliz
•Gelir tablosunda rekabet avantajı
Brüt kâr marjı %40'ın üzerinde olan şirketlerin rekabet avantajına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bu orandan düşük kâr marjlarına sahip şirketler muhtemelen oldukça rekabetçi endüstrilerdedir.
#temelanaliz
Rekabet avantajına sahip firmalar üretim maliyetlerinin artması durumunda oluşan ekstra maliyeti tüketici için nihai fiyata aktarılabilir, bu mümkün değilse şirketin rekabet avantajı yoktur ve maliyetlerdeki artış daha düşük kar marjları üretmesine neden olur.
#temelanaliz
Eğer incelenen firma bazı teknolojik ilerlemelerin bir sonucu olarak rekabet avantajı elde etmişse, her zaman daha yeni bir teknolojinin onun yerini alacağı tehdidi vardır.
#temelanaliz
Teknoloji alanında iş yapan bir şirket, brüt kârının %30'undan fazlasını Ar-Ge için harcıyorsa, muhtemelen çok rekabetçi bir sektöre dahil olduğu ve belki de #Değeryatırımı yapmak için iyi bir şirket olmadığı anlamına gelir.
#temelanaliz
Faiz giderleri, şirketin bilançosunda yer alan borçlarının faizlerini ödemek için işletmeden çıkan parayı temsil eder ve şirketin kaldıraç düzeyine bağlı olan bir finansal maliyettir.
#temelanaliz
Şirketin Faiz Ödeme Gücü (Times Interest Earned/TIE) düşükse yatırım yapmak oldukça risklidir. Çünkü şirketin FAVÖK'ünü (faiz, amortisman ve vergi öncesi kazanç) azaltan beklenmedik bir olay, şirketin yükümlülüklerini yerine getirememesine neden olabilir.
#temelanaliz
Faiz Ödeme Gücü (Times Interest Earned/TIE) oranı; FAVÖK'ün (faiz, amortisman ve vergi öncesi kazanç) Yıllık Faiz Gideri'ne bölünmesi ile bulunur.
#temelanaliz Nakit Akış Tablosu
Muhasebe yöntemi, kredili satışların gelir tablosunda gelir olarak kaydedilmesine izin verdiğinden, işletmeye giren ve çıkan gerçek nakdin ayrı ayrı takip edilmesi gerekir ve bu nakit akış tablosunda gösterilir.
#temelanaliz
Nakit Akış Tablosu; dönem boyunca sadece devam eden faaliyetlerden ve dış yatırım kaynaklarından ne kadar para girdiğini (nakit girişi) ve işletme faaliyetleri, yatırımları ve finansal giderleri ödemek için şirketten ne kadar para çıktığını (nakit çıkışı) bildirir.
#temelanaliz
Kendi lehlerine çalışan kalıcı rekabet avantajına sahip şirketler şirket hisselerini geri almak için uygulanabilecek işlemlerden büyük miktarda nakit girişi yaratır ve ödenmemiş hisse sayısını azaltır.
#temelanaliz için kullanılan başlıca indikatörler:
1- Kârlılık oranları
a- Özsermaye getirisi (Return on Income / ROE)
Net gelir/Özkaynak şeklinde hesaplanır. ROE, bir şirketin hissedarların yatırdığı parayla ne kadar kâr elde ettiğini ortaya koyarak şirketin karlılığını ölçer.
#temelanaliz
b- Varlık getirisi (Return on Assets / ROA)
Net Gelir/Toplam Varlıklar şeklinde hesaplanır. ROA, kazanç elde etmek için varlıkları kullanan yönetimin verimliliğini ölçer.
#temelanaliz
2-Likidite oranları
- Mevcut (cari) oran (CR)
Dönen Varlıklar/Dönen Borçlar
Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini ödeme gücünü ölçer.
- Hızlı oran (QR)
Dönen Varlıklar-Stoklar/Cari Borçlar
Şirketin likit varlıklarıyla kısa vadeli yükümlülüklerini ödeme gücünü ölçer.
#temelanaliz
3. Kaldıraç oranları
-Borç özkaynak oranı (DER)
Toplam Yükümlülükler/Özkaynaklar
Finansal kaldıraç kabiliyetini
- Borç oranı (DR)
Toplam Yükümlülükler/Toplam Aktifler
Şirketin borç yükü açısından potansiyel riskleriyle birlikte şirketin kaldıracını gösterir.
#temelanaliz
-Faiz ödeme oranı (TIER)
FAVÖK / Yıllık Faiz Gideri
Bir şirketin borç yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini ölçmek için kullanılan bir indikatördür.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nuri Bay v4.0 | Algoritmanın İzinde

Nuri Bay v4.0 | Algoritmanın İzinde Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(