Sí: també el #BaixLlobregat, una de les comarques més industrials i urbanitzades del país, compta amb un patrimoni romànic gens menyspreable. Avui escombrem cap a casa (#AmuntElBaix) i us convidem a descobrir 7 perles medievals escampades entre l’aeroport i Montserrat. 👇 FIL
1/ Sant Ponç de Corbera (📍Cervelló). En una clariana de les Muntanyes d’Ordal s’alça un dels temples romànics més imponents de l’àrea metropolitana. D'un antic priorat benedictí, s’adscriu clarament a l’estil del primer romànic, amb bandes i arcuacions cegues als exteriors.
🔎Fixeu-vos en la seva acumulació d’elements monumentals, que li donen un aire quasi totèmic, de piràmide:
✔️És una església amb creuer, inusual en el romànic no urbà (formava part d'un monestir). En aquest cas el transsepte està arrambat a la zona de l'absis i l'engrandeix.
✔️La capçalera està formada per un absis i dues abisidioles, una tipologia semblant a la que trobem, per exemple, a la Vall de Boí. Com és que, en comparació, la façana sembla pobra?👉
👉En el romànic, sobretot als inicis, la part posterior dels temples sol ser la més important, ja que és on s'hi fa l'eucaristia. Un dels absis catalans més magnífics és el de S. Joan de les Abadesses. El desenvolupament de façanes monumentals és més tardà i culmina amb el gòtic.
✔️I, sobretot, de Sant Ponç en destaca el gran cimbori quadrat que —per postres— fa de base a un campanar més estret, ensems de planta quadrada. Un joc de volums realment elegant. Us imagineu que, a sobre, els romànics s'haguessin prodigat en l'art de les cúpules, com a Orient?✨
2/ Sant Pere 📍d'Abrera. Per al visitant despistat, aquesta imatge resulta tota una sorpresa. Una església pirinenca a l'àrea metropolitana de Barcelona? 😲 Ens traeixen els ulls?
🔎Certament, l'església d'Abrera ens pot evocar els models de la Vall de Boí pels seus trets tan característics del primer romànic, com lesenes i arcs cecs, i sobretot per l'esvelt campanar amb finestres de mig punt i geminades; el pis superior, això sí, es va afegir al segle XX.
🔎La torre està aixecada sobre la volta, com a Sant Ponç. Pot sobtar, perquè habitualment està adossada al mur o integrada en un lateral de la nau (ocasionalment exempta). Fixeu-vos que quasi sempre les torres són elements funcionals que no depenen de les façanes.
🔎Però el detall que ens enamora de Sant Pere d'Abrera és a la capçalera. Generalent, quan hi ha diversos absis, se solen disposar en bateria (com a Sant Ponç). En aquest cas és atípica i suggerentment trilobulat, amb absidioles d'encorbament molt subtil. Tres pètals de pedra.
🔎Un altre exemple d'aquests curiosos absis trilobulats ens porta a Sant Pere de Terrassa (part antiga: s. IX o X), dins el conjunt preromànic de la seu d'Ègara. Com els arcs de ferradura, són estructures que transmeten un cert arcaisme altmedieval / 📸Foto: Albert Esteves
3/ Santa Maria de 📍Cervelló. A falta de les cúpules, més típiques de l'art bizantí i oriental, el romànic va trobar una via monumentalitzant en l'edificació de cimboris, els cossos elevats que coronen les voltes. Aquí un bon exemple.
🔎El cimbori vuitavat de Santa Maria de Cervelló és especialment grandiós, un efecte que s'incrementa per la posició elevada de l'església, als peus de l'antic castell. Fixeu-vos en el color rogenc de la pedra calcària, típica del Massís del Garraf (Bruguers, Eramprunyà...)
4/ Sant Pere Sacama (📍Olesa de Montserrat). Sovint el romànic és inseparable del seu context natural: en aquest cas literalment, amb una capella construïda sobre la roca, i ben encimbellada tal com vèiem també a Santa Maria de Cervelló.
🔎Fixeu-vos en l'entorn muntanyós de l'església de Sant Pere, a la vora de Montserrat, i la seva posició enlairada, que permeten admirar des de diferents angles el campanar de cadireta (també dit d'espadanya), l'absis d'origen preromànic o la curiosa finestreta rodona al mur sud.
5/ Ermita de la Salut (📍El Papiol). També amb arrels preromàniques i un bonic entorn muntanyós, destaca aquesta ermita, propera a Valldoreix. Fixeu-vos en els tres absis disposats en creu i en la finestra geminada de la façana, un dels pocs vestigis preromànics.
6/ Santa Maria del Puig (📍Esparreguera). En un altiplà sobre la vall del Llobregat ens observa aquest conjunt malmès però encara amb aires monumentals: planta de creu i cimbori amb campanar incrustat, com a Sant Ponç de Corbera. De nou, façana quasi inexpressiva.
🔎Fixeu-vos en les escales de pedra per accedir a la coberta i en el predomini de les línies rectes, tot i que el cimbori és interiorment ovalat (no ho sembla!). L'absis probablement és d'època avançada: vegeu que no té bandes ni arcuacions, típiques del primer romànic.
i 7/ Ermita de Bruguers (Gavà). Del mateix conjunt muntanyós i del mateix color rogenc que les construccions de Cervelló és aquesta ermita situada a mig camí de Begues i Gavà, d'epoca tardoromànica (segle XIII) i veïna del Castell d'Eramprunyà, també romànic.
🔎Fixeu-vos en els elements de regust gòtic com el cor, els contraforts o la façana quadrada (en el romànic sol ser de frontó triangular, en canvi prototips del gòtic català com S. Maria del Pi tendeixen al rectangle, un rigor potser influït pel Císter i la burgesia mercantil).
Us deixem amb les cares renaixentistes (segle XVI) que ens fiten des del portal de l'ermita de Bruguers. Es tracta d'un conjunt inacabat, potser relacionat amb una donació dels senyors d'Eramprunyà a la Mare de Déu.
Esperem que us hagi agradat, salut i romànic!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
10 curiositats dels Reis d’Orient. Seguiu l'estrella!
FIL 💫🧵👇
𝟭. Qui són? La Bíblia (Mateu 2, 1-12) no diu que siguin reis, ni que siguin tres, ni n’esmenta els noms. Es parla de l’arribada d’uns savis o mags (‘magoi’ en grec) que es presenten a Jerusalem buscant un rei, sota el guiatge d’una estrella.
📸Frontal d'Espinelves @mevmuseu
El rei de Judea, Herodes el Gran, prova de manipular els savis per saber on naixerà aquest monarca rival i matar-lo. Els àngels, però, avisen Josep i els Mags. Després de l’adoració, la família fuig a Egipte i Jesús se salva de la Matança dels Innocents.
Aquest munt de pedres no sembla res especial. Però, i si us dic que formaven part d'una església romànica que podria tornar a veure la llum? 😮
FIL 🧵👇🏻
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Així era la bonica església de Santa Maria de la Baells (Berguedà), esmentada ja a començaments del segle XI i desmuntada l'any 1975, pedra a pedra, per la imminent construcció del pantà. L'Estat es va comprometre a refer l'edifici en un nou emplaçament.
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Santa Maria de 'pedres belles' (en llatí vulgar, 'Lapides Bellos' o 'Labidellum', d'on ve 'La Baells', per la riquesa cromàtica dels guixos de la zona) era de nau rectangular, coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls i, sobretot, comptava amb una valuosa façana decorada
"Catalunya és la regió més occidental d'Itàlia", deia Josep Pla, i així semblen pregonar-ho els seus meravellosos campanars romànics.
FIL 🧵👇
La modalitat clàssica del nostre romànic és una torre de planta quadrada, amb una sèrie de pisos i les corresponents fileres de finestres de mig punt. Sovint arrenca amb una o cap finestra, i cap amunt se'n van obrint de geminades i de trigeminades.
📸 Sant Miquel de Fluvià
El campanar més famós del romànic català és el de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, característicament esvelt. El formen sis pisos i s'arramba a una modesta església rural.
Ben semblants són les torres veïnes de Santa Maria de Taüll i Santa Eulàlia d'Erill la Vall.
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Magius o Maius fou un monjo actiu al regne de Lleó entre 926 i 968. La seva producció revolucionà la il·lustració medieval, fins al punt que l'historiador de l'art John Williams el compara amb el rupturisme creatiu de Pablo Picasso.
Però, què va fer?
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Essencialment, Magius va ser l'il·luminador més influent dels Beatus, uns còdexs de temàtica apocalíptica sorgits a l'Alta Edat Mitjana als regnes cristians hispànics.
Se'n feren quasi una trentena de còpies arribant àdhuc a França, Itàlia i Portugal.
Coneixes les catedrals de Catalunya? Saps què hi ha de romànic, en cadascuna? Aquí va el nostre 1x1!
FIL ✨🧵👇
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa 𝟭. Santa Maria de la Seu d'Urgell
És l'única catedral íntegrament romànica del Principat. Cal parar atenció a les seves dimensions, a la decoració de cuny italià, al Beatus mossàrab i al @MuseuSeuUrgell, amb destacats fons medievals.
📸Fotos arquitectura fil: @JoanPauInarejos
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa @JoanPauInarejos 𝟮. Santa Maria de Solsona
Romanicogòtica amb elements barrocs, el museu té esplèndides peces com l'Orant de Pedret o els laterals del frontal de Sagàs. A més, custodia l'escultura mariana més bella del romànic català: la Mare de Déu del Claustre, de Gilabert de Tolosa.❣️
Coneixes la 'màquina de la veritat' 🧐🗣️🔥 dels temps del romànic? Saps que el polígraf ja estava inventat?
FIL🧵👇
Aquesta il·lustració del manuscrit de Lambach (Àustria, segle XII) ens mostra una ordalia.
Un moment.
Ordaquè?
'Ordalia', de l'anglosaxó 'Ordeal' o 'Ordäl' (res a veure amb el poble del Penedès i els seus deliciosos préssecs 🍑) vol dir originalment 'judici, prova' i s'aplica a certs procediments de l'Edat Mitjana diguem-ne que... paralegals.