Amb totes les coses de la #FMGràcia22 havia oblidat compartir per aquí les imatges de quan vam pujar a veure per dins el campanar de la #ViladeGràcia, una activitat nova del #TallerdHistòriadeGràcia d'enguany.
Comparteixo captures del vídeo que vaig gravar:
Tot i que durés només 30 minuts, les explicacions de l'Enric, un dels guies del Taller, foren molt interessants i profitoses.
Resulta que el campanar de la Vila de Gràcia és un dels pocs campanars laics d'Europa, i potser l'únic de l'estat espanyol.
Fou construït el 1870, tot i que Gràcia ja havia aconseguit ser una vil·la independent amb Ajuntament propi el 1850, després del sobtat augment de població derivat de la primera industrialització del Pla de Barcelona, durant les dècades de 1830 i 1840.
Es veu que les primeres peticions per a aconseguir-ho daten de 1816. La situació de plaça militar de Barcelona i l'alta densitat de població dins la muralla afavoriren el creixement de la vila sota l'urbanisme propi de places i carrers.
La construcció fou impulsada per Rovira i Trias a causa de la llunyania de les parròquies del centre de la vil·la, i coincidí just després amb la Revolta de les Quintes i el seu paper de crida al Sometent, motiu pel qual era objectiu dels canons espanyols.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Seria bona idea difondre a tota la població l'existència i la facilitat amb la què es poden obtenir els passis gratuïts per als museus de Barcelona gràcies al registre Gaudir+.
El registre Gaudir + només té com a requisit ser major de 16 anys i posseïr un document
d'identificació oficial, els quals no cal ni tan sols que siguin de l'estat espanyol: s'accepta DNI, NIE o passaport. Amb unes dades de contacte, ja tens el registre activat i pots visitar els museus municipals, el Castell de Montjuic, i a altres equipaments municipals.
Això significa que moltes persones que han vingut a viure a Barcelona i cada cop més turistes aprofiten aquest registre, que anteriorment tenia com a requisit estar empadronat a Barcelona, per a visitar gratuïtament molts equipaments i museus, mentre que bona part
Des de ja fa anys l'estat espanyol se centra en perseguir qualsevol persona mínimament sospitosa de posseïr armes a Catalunya sense el seu control, conscient de que la única amenaça per a ells és la capacitat de l'independentisme de disputar el control del territori.
Ja van fer el mateix amb el Museu sobre la Retirada republicana de Camprodon, i hi han hagut uns quants casos més. Els col·leccionistes i amants de la història han de vigilar molt, i els que s'hi dediquen solen deixar clar a les seves publicacions que no tenen material
explosiu.
Desconec quin valor poden tenir els canons antics al mercat negre d'Antiguitats (dubto que tinguin sortida al tràfic d'armes, tot i que vés a saber), però trobo totalment desproporcionat tractar aquest cas igual com si es tractés d'un magatzem d'ETA.