1. Αρχικά καλησπέρα και καλή βραδιά. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το να αναφέρω πως δεν είμαι ειδικός στα αμυντικά θέματα αλλά για εμένα είναι ένα χόμπι, μια απασχόληση και όχι επάγγελμα όντως ο ίδιος φοιτητής. Μέσα από την ανάγνωση αμυντικών site, περιοδικών αλλά και
2. μέσα από την δική μου αφιέρωση και αναζήτηση έχω καταφέρει να αποκτήσω στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στο θέμα που όπως δεν θα έφτανε ποτέ το επίπεδο ειδικών όπως ο κύριος @D__Mitch αλλά και τους αρθρογράφους του περιοδικού @PtisiMagazine.
3. Πηγαίνοντας πίσω στο θέμα μας θα ήθελα να πω και να επισημάνω ότι δεν έχω καταφέρει να υπολογίσω ή να βρω τιμές για όλα τα συστήματα στα οποία αναφέρομαι αλλά βάση δικής μου εκτίμησης (!δεν είμαι ειδικός!) θα βάζω για:
Χαμηλό κόστος->$
Μεσαίο κόστος->$$
4. Ξεκινοντας, η κλάση Super Vita είναι σχεδίασης των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του 1990, κάνοντας την γηραιότερη από εμένα, αλλά παρά τα χρόνια της έχει αποδείξει ότι ήταν σχεδιαστικά μπροστά από την εποχή της και έχει καταφέρει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το ΠΝ.
5. Παρόλα αυτά, ακόμα και χωρίς το 7 πλοίο να έχει παραδοθεί, θα πρέπει να περάσει μια διαδικασία mid life upgrade (mlu) ώστε να την κάνει επιχειρησιακα και τακτικά διαθέσιμη και για τα επόμενα 20+ χρόνια.
6. Στο περιβάλλον του Αιγαίου όλα τα πλοία του ΠΝ θα κληθούν να αμυνθούν και να επιβιώσουν επιτυχώς κατά μαζικών επιθέσεων από αντί πλοϊκούς πυραύλους (επιθέσεις κορεσμού) αλλά και να ανταποδώσει με ίδιου τύπου πυραύλους.
7. Ας δούμε πρώτα τον τρόπο άμυνας. Νούμερο ένα (για εμένα) είναι η τοποθέτηση αντί του απλού Oto Melara 76mm ενός Oto Melara Strales μαζί με βλήματα Dart. Ο πύργος διαθέτει δικό του σύστημα κατεύθυνσης πυρών και μπορεί με τα βλήματα dart να αντιμετωπίσει πυραύλους έως
8. τα 5 χιλιόμετρα μακριά από το πλοίο.
Κόστος: $$
Στο ίδιο φάσμα τα παλαιά ποια Oto Melara 30mm θα πρέπει να αντικατασταθουν από, κατά προτίμηση, 2 DS30M μαζί με 5 marlet το καθένα, ξανά για εμπλοκή πυραύλων αλλά και στόχων επιφάνεια όπως usv.
Κόστος: 1,2 εκ έκαστο.
9. Στα αντιμετρα μπορούμε αντί των 2 Mk37 να τοποθετηθούν 2 Sylena Mk2 με αντιμετρα:
->Canto και Sealat κατά τορπιλων
->Sealem και Seamosc κατά πυραύλων.
Κόστος: $
10. Τελευταία θέση, όσο αφορά το πρώτο μας κομμάτι δηλαδή αυτό της άμυνας, έρχεται να πάρει το RAM block 2 για αντικατάσταση των block 1. Ένα σύστημα με 21 πυραύλους κατά άλλων πυραύλων είτε κοντινών εναέριων στόχων.
Κόστος: 1.1 εκ ο κάθε πύραυλος.
11. Πηγαίνοντας τώρα στην αντεπίθεση πηγαίνουμε στους αντί πλοϊκούς πυραύλους του πλοίου μας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους Exocet MM40 Block 3 με εμβέλεια 180 μέχρι 200 χιλιομέτρων.
Κόστος: $
12. Να πω την αλήθεια, δεν γνωρίζω κόστος, αλλά σε μαζική παραγγελία για τις FDI, για το πρόγραμμα των κορβετών (αν γίνει) και για παράκτιες συστοιχίες, τότε θα μπορέσουμε να αγοράσουμε με χαμηλότερη τιμή ανά κομμάτι.
13. Μένοντας για λίγο εδώ, θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε λίγο το σκάφος κατά 2.5 μέτρα στο σημείο των πυραύλων για να χωρέσουν άλλοι 4 πύραυλοι για ένα σύνολο 12 αντί πλοϊκών πυραύλων (αν και η MBDA μιλά και για χερσαία κρούση) ενώ θεωρώ τους 16 υπερβολή.
14. Για μισό όμως, μήπως υπάρχει κάτι που να μπορεί να βάλει και κατά των εχθρικών πυραύλων αλλά και κατά των πλατφορμών εκτόξευσης τους όπως εχθρικά drone; Ναι, εδώ λοιπών ήρθε η ώρα να μιλήσω για μια δική μου ίδεα που πιστεύω ότι είναι εφικτή.
15. Δεν μιλάω για τίποτα άλλο παρά για τα κάθετα κελιά εκτόξευσης ή αλλιώς vsl. Η εταιρεία Lockheed Martin λοιπών έχει παρουσιάσει τα λεγόμενα single launch cells που προέρχονται από το σύστημα Mk-41 των 8 κελιών. Έρχομαι λοιπών εγώ εδώ να πω πως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε
16. 3 τέτοια κελιά πίσω από το κεντρικό πυροβόλο ύστερα από μια επιμήκυνση του σκάφους στο σημείο αυτό κατά 2-3 μέτρα. Και θα ρωτήσεις δικαίως, μήπως δεν χωράνε λόγο ύψους; λοιπών χωράνε, γιατί εδώ μιλάμε για τα tactical cell για τους γνωστούς μας ESSM, και έχουν ύψος 6.5 μέτρα.
17. Μαζί με μια μικρή ανύψωση προς τα έξω της τάξης του ενός μέτρου θα μπορούσαν να χωρέσουν λοιπών 3 κελιά για 12 αντί αεροπορικούς πυραύλους ESSM.
Κόστος κελιών: ~10 εκ μαζί.
18. Καλά όλα αυτά, αλλά πως όλα αυτά τα συστήματα θα παίρνουν δεδομένα στόχευσης; από τα παλιά συστοιματα 20 χρόνων; όχι, αλλά από καινούργια ραντάρ και αισθητήρες.
Αρχίζουμε με το κύριο ραντάρ του πλοίου, το Thales NS-50 4d AESA θα έρθει να αντικαταστήσει το MW08.
Κόστος: $$
19. Για το fire control radar αρκεί μια αναβάθμιση του Sting σε Stir 1.2 Mk2.
Κόστος: $
Αναβάθμιση μόνο θα χρειαστούν και τα Scout Low Probability of Intercept από Mk2 σε 3 αλλά και το Mirador Elector optical sensor από Mk1 σε Mk2.
Κόστος: $
20. Τέλος για την αντιμετώπιση υποβρυχιων θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάποιο compact sonar τορπιδας της BlueScan στην πλώρη του πλοίου.
Κόστος: $
Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν 2 τορπίλες βαρέως τύπου DM-2A4 στα πλάγια του RAM.
Κόστος: 2.5 εκ η μία.
21. Έτσι λοιπών, με αυτές τις αναβαθμίσεις τα πλοία της Κλάσης Super Vita θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο στις επιχειρήσεις περιορισμού των κινήσεων του εχθρικού στόλου χωρίς οι ακριβότερες αλλά και μεγαλύτερες (και ως στόχοι) FDI να μπαίνουν σε κίνδυνο.
22. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα χρειαστεί να ναυπηγηθούν είτε περισσότερα πλοία της Κλάσης είτε καινούργια ίδιου ή μεγαλύτερου εκτοπίσματος όμως με τις ίδιες δυνατότητες που ανέφερα σε αυτό το thread. Ευχαριστώ για την ανάγνωση και καλό σας βράδυ.
The IDS300 system is a decoy system used by both the @RoyalNavy and the @USNavy as means of protection for their naval assets.
Onboard the refitted T23 frigates you can see 4 tubes, 2 on each side of the bridge.
After the decoy is launched from the tube, it unfolds into a shape that resembles a dice with 20 sides.
In 2022-2023 we saw France slowly wake up from its slumber and present 2 CIWS systems for the vessels of @MarineNationale as well as protection of ground installations.
In this post we will study in depth the past and future CIWS systems of French Navy.
#CIWS
In the past, the only French CIWS came in the form of manpads launchers for Mistral missile. A cheaper and reasonable solution for the threats that the French Navy was called to deal with during that time.
These were the original systems.
👇
That system was manually used and came with only 2 missiles. One can imagine that this system would have a reduced interception capability.
Later the double Simbad type launcher was modernized and with the installation of electronics it was used from a console inside the ship.
Το 2022-2023 είδαμε την Γαλλία σιγά σιγά να ξυπνάει από τον λήθαργο και να παρουσιάζει 2 συστήματα εγγύς προστασίας των πλοίων και σκαφών του @MarineNationale αλλά και προστασίας επίγειων εγκαταστάσεων.
Εδώ όμως θα ασχοληθούμε με την προστασία μονάδων επιφάνειας.
#CIWS
Στο παρελθόν τα μόνα Γαλλικά CIWS έρχονταν στην μορφή εκτοξευτών για πυραύλους Mistral τύπου manpads. Μια λύση φτηνότερη και λογική για τα δεδομένα της εποχής αλλά και τις απειλές που το Γαλλικό Ναυτικό καλούνταν να αντιμετωπίσει.
Αυτά αρχικά ήταν της εικονιζόμενης μορφής👇
Δηλαδή χειροκίνητα με 2 μόνο πυραύλους. Μπορεί κανείς να φανταστεί πως αυτό το σύστημα θα είχε μειωμένη ικανότητα αναχαίτισης.
Αργότερα ο διπλός εκτοξευτής τύπου Simbad, εκσυγχρονίστηκε και με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών έγινε "αυτόματος" και ο έλεγχος πήγε σε κονσόλα.
Στον απόηχο λοιπόν της Συνέλευσης στην βάση Ραμστειν της Γερμανίας και της έντονης αντιπαράθεσης για την αποστολή ή όχι, Γερμανικών ή Αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θέλω να παραθέσω κάποιες σκέψεις.
Έχει ακουστεί ότι ξένες χώρες, και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, ασκούν πιέσεις προς την χώρα μας για παραχώρηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ με αυτή την κίνηση προσπαθούν να μπουν δυναμικά στην αγορά αρμάτων της Ευρώπης και να εκτοπισουν την Γερμανία.
Τι συμφέρει όμως πραγματικά την χώρα μας; Παραμονή στα Leopard ή αλλαγή δόγματος σε Abrams;
Με αφορμή λοιπόν προηγούμενο ποστ που ήταν βασισμένο στις 2 συνεντεύξεις του @xaviervav (@navalnewscom) έκανα μια μικρή έρευνα πάνω στις δύο κλάσης LCS σχετικά με τις διαμορφώσεις οπλισμού των δύο σκαφών.