Μετά από μέρες μαχών με πάνω από 210 νεκρούς και από τις δύο πλευρές, #Αρμενία και #Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν σε μια νέα κατάπαυση πυρός που προς το παρόν φαίνεται να τηρείται, επειδή είναι έμμεσα εγγυημένη από τις ΗΠΑ.
2- Είναι αξιοσημείωτο από αυτή την άποψη ότι το ανακοινωθέν του Ερεβάν κάνει ρητή αναφορά σε διεθνή εμπλοκή και ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να κατευνάσει τους δύο εμπόλεμους, απέτυχαν. rferl.org/a/armenia-azer…
3- Προηγήθηκε η δραματική ομιλία του ΠΘ Πασινιάν τη νύχτα μεταξύ 13 και 14 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αρμένιος κυβερνήτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει την κατάπαυση πυρός με τους όρους του Μπακού.
4- Η αρμενική αναγνώριση της κυριαρχίας του Mπακού πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σήμαινε ότι το Ερεβάν θα εγκατέλειπε μέσω διαπραγματεύσεων αυτό που ούτως ή άλλως χάνει οριστικά μετά την στρατιωτική ήττα, μάλιστα χωρίς να μπορεί να λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα.
5- Ωστόσο, αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός με το περπωμένο, ναι μεν θα επέτρεπε την Αρμενία να αποτρέψει την άμεση απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά θα πυροδοτούσε αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
6- Mέρους του αρμενικού πληθυσμού δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι το διακύβευμα δεν ακούει άλλο στο όνομα του Ναγκόρνο Καραμπαχ, αλλά αφορά την επιβίωση της Αρμενίας εντός των σημεινών συνόρων της.
7- Το Μπακού, σε αντίθεση με το Ερεβάν που είναι απομονωμένο, ελίσσεται στην διεθνή σκηνή εξασκώντας μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, εστιάζοντας στην Μόσχα, στην Αγκυρα και στην Ιερουσαλήμ, έμμεσα στις ΗΠΑ.
8- Για το Ερεβάν οι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται αναπτυγμένοι στην αρμενική επικράτεια, δεν είναι κάποια εγγύηση για την αρμενική μοίρα του Ναγκόρνο Κάραμπαχ, και όπως φαίνεται ούτε καν για την επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🧵Το τουρκικό αποτύπωμα ασφαλείας στην Αφρική - στατιστικά
Ο αριθμός των αφρικανικών πρεσβειών της Άγκυρας αυξήθηκε από 10 το 2008 σε 37 το 2021, και πολλοί διορισμένοι πρέσβεις είναι ενεργοί ή απόστρατοι στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών αρχών, οι εξαγωγές άμυνας και αεροδιαστημικής της Τουρκίας στην Αφρική έφτασαν τα $460,6 εκατομμύρια το 2021, σε σύγκριση με $82,981 εκατομμύρια το 2020.
Οι Αμερικανοί έχουν πολλούς πυραύλους ATACMS - μέχρι το 2017 παρήχθησαν πάνω από 3,8 χιλιάδες μονάδες, ενώ μόνο κάπου 500 από αυτές καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάπου 3.000 μονάδες αυτών των πυρομαχικών, διαθέσιμες σε αποθήκες.
Από το 2023 θα πρέπει να ξεκινήσουν (μαζί με παραδόσεις ATACMS) οι παραδόσεις ενός νέου πυραύλου που καλείται PrSM. Θα χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους εκτοξευτές MLRS και HIMARS που διαθέτουν οι Αμερικανοί, αλλά με εντελώς νέες δυνατότητες όπως γράφουν. lockheedmartin.com/en-us/products…
Ο πύραυλος PrSM θα πετάξει προς τον στόχο με ταχύτητα μεγαλύτερη από 5 φορές την ταχύτητα του ήχου και θα είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους με όχι μικρότερη ακρίβεια από τον ATACMS, αλλά σε μια εμβέλεια 60 έως 500 χιλιομέτρων. Στα 500 χιλιόμετρα σε κάπου 5 λεπτά.
Kαύκασος και η επέμβαση της αμερικανικής αυτοκρατορίας
Η άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο Ερεβάν, συμβολική και ως προς τον εξοστρακισμό της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας των καγκελαριών της Ευρώπης από τον Καύκασο
2- Με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, στο Νότιο Καύκασο εισέρχεται μία δύναμη που είναι σε θέση να ασκήσει μόχλευση τόσο στο Μπακού, όσο και στο Ερεβάν. Ενα προνόμιο που μέχρι πρότινος κατείχε μόνο η Ρωσία.
3- Η επίσκεψη της Πελόζι συντελείται αφού η Αρμενία, η οποία έχει μια στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία, ζήτησε στρατιωτική βοήθεια μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην επικράτεια της Αρμενίας. Αλλά πέρα από μια αποστολής παρατήρησης στα σύνορα δεν συνέβη κάτι άλλο.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας για την επίθεσή της στην #Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει να βλάπτουν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας – δεν είναι σε θέση να παράγει εξελιγμένα όπλα. Αυτό είπε o επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.
Σημείωσε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ελλείψεις λόγω της έντασης των μαχών. «Από όσο γνωρίζουμε, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν σημαντική βιομηχανική βάση και είναι ικανοί να παράγουν πολλά πυρομαχικά. Και εξακολουθούν να έχουν πολλά πυρομαχικά», πρόσθεσε
Ο Μπάουερ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου το 85% του μάχιμου στρατιωτικού προσωπικού της στην Ουκρανία. Η αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μέσω επιστράτευσης.
Η σοβιετική εισβολή πριν από 83 χρόνια > 16 μέρες μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, εισέβαλε και ο ανατολικός γείτονάς της. Εκτοτε, η 17η Σεπτεμβρίου 1939 δηλητηριάζει τις Πολωνο-Ρωσικές σχέσεις. Τώρα με την εξέλιξη στην #Ουκρανία, μια συμφιλίωση δείχνει πλέον αδύνατη
2- Ήταν βέβαια ένας άνισος αγώνας, καθώς τα πολωνικά στρατεύματα ήταν σε μεγάλο βαθμό απασχολημένα με τους Γερμανούς, και ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Στάλιν έστειλε πάνω από 4000 τανκς κατά της Πολωνίας, περισσότερα και από τους Γερμανούς.
3- Τα σύνορα του κράτους της Πολωνίας το 1939 ήταν διαφορετικά από τα σημερινά. Η σημερινή δυτική Πολωνία ήταν μέρος του κράτους της Γερμανίας, και η σημερινή δυτική Ουκρανία και δυτική Λευκορωσία ήταν μέρος του κράτους της Πολωνίας.
Πριν την ρωσική εισβολή στην #Ουκρανία ερευνητές στο Πρίνσετον "διαμόρφωσαν" την πορεία του πολέμου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και κατέληξαν ότι μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί στο σενάριο των Τεσσάρων Ιπποτών.. Εσχατολογία⤵️
Mια 4λεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση από το 2017 με τίτλο "Plan A" προκαλεί και πάλι το φυσιολογικό ενδιαφέρον πολλών, μετά την ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην #Ουκρανία και την αποτυχία του ρωσικού στρατού να πετύχει τον στόχο του με συμβατικά μέσα.
Ενώ δεν είναι σαφές εάν το Κρεμλίνο θα φτάσει ποτέ στο σημείο να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, η κλιμάκωση της σύγκρουσης πυροδοτεί τις συζητήσεις για έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο.