Uns mesos abans, a l'abril de 1902, l'empresari italià Flaminio Mezzalama havia obert al carrer Escudellers, 8, el primer bar Torino. La decoració modernista d'aquest local va anar a càrrec de Ricard de Capmany.
Mezzalama, que era d'origen torinès, va introduir a Barcelona una beguda de la seva terra: el vermut Martini & Rosso. L'èxit va fer que l'empresari decidís obrir un segon local més gran.
El nou local, decorat amb gran luxe, es va situar al Passeig de Gràcia, 18, al xamfrà amb la Gran Via.
Ricard de Capmany també va dirigir els treballs, amb la participació dels millors arquitectes, decoradors i artistes del modernisme.
La façana exterior estava coronada per una marquesina de ferro i vidre, amb pinacles de forja, obra de Pere Falqués. Sobre el nom del local hi figurava l'escut de la ciutat de Torí, amb el "toro rampante".
Al costat de la porta sobresortia el relleu d'una figura femenina, una bacant amb una copa a la mà, a sota d'una parra, simbolitzant la verema. L'escultura era de Dídac Massana, tot i que algunes fonrs l'atribueixen a Eusebia Arnau.
Puig i Cadafalch es va encarregar del saló interior, on destacaven els sostres enteixinats. Era una decoració de luxe amb vidreres emplomades, pintures al fresc, tapissos de Ricard Urgell, llums de cristall de Murano, aranyes dels Masriera i mobiliari de casa vienesa Thonet.
El taulell estava decorat amb un mosaic dels germans Mussio de Venècia. Al fons es veuen les escales que duien al saló íntim.
El saló íntim o àrab va ser dissenyat per Antoni Gaudí. Destacava el sostre de llosetes hexagonals de catró premsat, que imitaven rajoles.
Tot aquell luxe va ser reconegut amb el premi al millor establiment del concurs anual d'edificis, que organitzava l'Ajuntament de Barcelona.
Malgrat ser un dels millors locals modernistes de la història de Barcelona, el Torino va desaparèixer l'any 1911, després de morir el seu fundador.
El 1933 Josep Lluís Sert va reformar completament el local per convertir-lo en la joieria Roca, actualment botiga Tous.
El local del carrer Escudellers, que també era conegut com el Petit Torino, va ser substituït l'any 1916 pel restaurant Grill Room, que ha conservat part de la decoració modernista, incloent el "toro rampante" de la façana
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
El 19 de febrer de 1913, en una torre del barri de #laSalut, moria la doctora Dolors Aleu, la primera dona que va exercir la medicina a Barcelona.
🧵 #FIL ⤵️
Dolors Aleu era filla d'una família acomodada de Barcelona.
L'any 1874, va decidir estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, en un temps on les dones estaven relegades a l’àmbit de domèstic.
Aleu va ser la primera dona a assistir presencialment a les aules de la Facultat de Ciències Mèdiques
El seu pare, Joan Aleu, cap de policia, li va posar dos escortes que l’acompanyaven en el trajecte de casa a la facultat, que aleshores era a l’Hospital de la Santa Creu.
Sembla que la nova plaça de les Glòries recuperarà el monument al Meridià.
Una obra que commemora una fita històrica, amb la ciutat de Barcelona com a protagonista: la creació del sistema mètric decimal.
🧵 #FIL ⤵️
Abans de la Revolució Francesa, coexistien diferents sistemes de mesura (peus, pams, braces, etc.).
Per acabar amb els conflictes que generava aquesta disparitat, l'any 1790 l'Assemblea Nacional va encarregar a l'Acadèmia de Ciències l'establiment d'un nou sistema de mesures.
Es va decidir que la nova unitat de longitud seria el metre, una fracció del meridià que passa per París.
Concretament, la 10 milionèsima part de la distància des de l'equador de la Terra al pol Nord.