Uns mesos abans, a l'abril de 1902, l'empresari italià Flaminio Mezzalama havia obert al carrer Escudellers, 8, el primer bar Torino. La decoració modernista d'aquest local va anar a càrrec de Ricard de Capmany.
Mezzalama, que era d'origen torinès, va introduir a Barcelona una beguda de la seva terra: el vermut Martini & Rosso. L'èxit va fer que l'empresari decidís obrir un segon local més gran.
El nou local, decorat amb gran luxe, es va situar al Passeig de Gràcia, 18, al xamfrà amb la Gran Via.
Ricard de Capmany també va dirigir els treballs, amb la participació dels millors arquitectes, decoradors i artistes del modernisme.
La façana exterior estava coronada per una marquesina de ferro i vidre, amb pinacles de forja, obra de Pere Falqués. Sobre el nom del local hi figurava l'escut de la ciutat de Torí, amb el "toro rampante".
Al costat de la porta sobresortia el relleu d'una figura femenina, una bacant amb una copa a la mà, a sota d'una parra, simbolitzant la verema. L'escultura era de Dídac Massana, tot i que algunes fonrs l'atribueixen a Eusebia Arnau.
Puig i Cadafalch es va encarregar del saló interior, on destacaven els sostres enteixinats. Era una decoració de luxe amb vidreres emplomades, pintures al fresc, tapissos de Ricard Urgell, llums de cristall de Murano, aranyes dels Masriera i mobiliari de casa vienesa Thonet.
El taulell estava decorat amb un mosaic dels germans Mussio de Venècia. Al fons es veuen les escales que duien al saló íntim.
El saló íntim o àrab va ser dissenyat per Antoni Gaudí. Destacava el sostre de llosetes hexagonals de catró premsat, que imitaven rajoles.
Tot aquell luxe va ser reconegut amb el premi al millor establiment del concurs anual d'edificis, que organitzava l'Ajuntament de Barcelona.
Malgrat ser un dels millors locals modernistes de la història de Barcelona, el Torino va desaparèixer l'any 1911, després de morir el seu fundador.
El 1933 Josep Lluís Sert va reformar completament el local per convertir-lo en la joieria Roca, actualment botiga Tous.
El local del carrer Escudellers, que també era conegut com el Petit Torino, va ser substituït l'any 1916 pel restaurant Grill Room, que ha conservat part de la decoració modernista, incloent el "toro rampante" de la façana
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
L'obertura de la Via Laietana, a principis del segle passat, va suposar l'enderroc d'uns 300 edificis i la desaparició de desenes de 85 carrers i places.
Voleu veure aquesta Barcelona desapareguda?
#FIL 🧵⤵️
Per començar, una mica de contex: l'origen de la Via Laietana es remunta a 1859, amb l'aprovació del Projecte de Reforma i Eixample d'Ildefons Cerdà.
El pla Cerdà no només preveia l'eixample de Barcelona, sinó també la reforma de l'antiga ciutat emmurallada.
L'objectiu d'aquesta reforma interior era sanejar la ciutat vella i millorar la seva comunicació amb el nou eixample.
Cerdà preveia obrir tres grans vies, destruint molts carrerons i edificis de la Barcelona antiga.
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀