La inauguració es va fer coincidint amb les Festes de #laMercè de 1962. El bisbe de Barcelona va beneir el nou edifici i es va celebrar un concert dels Cors de Clavé a la plaça Catalunya.
La primera ampliació va arribar només quatre anys després, amb un nou edifici als núms. 4 i 6 de la ronda Sant Pere, amb façana idèntica al de plaça Catalunya.
Entre aquests dos edificis de El Corte Inglés, al xamfrà de plaça Catalunya amb la ronda Sant Pere, hi havia la Casa Vicenç Ferrer, que durant molts anys va acollir l'Hotel Victoria.
Als baixos hi havia la farmàcia del Doctor Ferrer, obra de @ArqGairalt.
@ArqGairalt La Casa Vicenç Ferrer va caure el 1968, amb la segona gran ampliació dels magatzems.
@ArqGairalt El Corte Inglés, als anys '70 i '80, quan ja s'havia menjat la Casa Ferrer.
@ArqGairalt Fixem-nos ara en el costat sud. Contigu al primer edifici de El Corte Inglés hi havia la Casa Bonsoms (pl. Catalunya, 15), seu del Casino Militar.
@ArqGairalt Finalment, a la cantonada amb Fontanella, hi havia la magnífica Casa Sicart.
Obra de Pau Martorell, era un dels edificis més antics de la plaça Catalunya (1867). Posteriorment va ser reformada i ampliada per l'arquitecte modernista Antoni Maria Gallissà.
@ArqGairalt La darrera ampliació de El Corte Inglés, obra de l'estudi MBM arquitectes (Martorell, Bohigas i Mackay), es va realitzar entre 1986 i 1994 i va suposar la desaparició de les cases Bonsoms i Sicart.
@ArqGairalt Al carrer Fontanella, sobre la nova façana de granit, els arquitectes van col·locar una rèplica de l'antiga tribuna de la Casa Sicart, totalment descontextualitzada.
@ArqGairalt Aquesta última ampliació es va completar pel costat nord, amb la compra de dos edificis més a la ronda de Sant Pere (nums. 8 i 10).
L'obertura de la Via Laietana, a principis del segle passat, va suposar l'enderroc d'uns 300 edificis i la desaparició de desenes de 85 carrers i places.
Voleu veure aquesta Barcelona desapareguda?
#FIL 🧵⤵️
Per començar, una mica de contex: l'origen de la Via Laietana es remunta a 1859, amb l'aprovació del Projecte de Reforma i Eixample d'Ildefons Cerdà.
El pla Cerdà no només preveia l'eixample de Barcelona, sinó també la reforma de l'antiga ciutat emmurallada.
L'objectiu d'aquesta reforma interior era sanejar la ciutat vella i millorar la seva comunicació amb el nou eixample.
Cerdà preveia obrir tres grans vies, destruint molts carrerons i edificis de la Barcelona antiga.
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀