La inauguració es va fer coincidint amb les Festes de #laMercè de 1962. El bisbe de Barcelona va beneir el nou edifici i es va celebrar un concert dels Cors de Clavé a la plaça Catalunya.
La primera ampliació va arribar només quatre anys després, amb un nou edifici als núms. 4 i 6 de la ronda Sant Pere, amb façana idèntica al de plaça Catalunya.
Entre aquests dos edificis de El Corte Inglés, al xamfrà de plaça Catalunya amb la ronda Sant Pere, hi havia la Casa Vicenç Ferrer, que durant molts anys va acollir l'Hotel Victoria.
Als baixos hi havia la farmàcia del Doctor Ferrer, obra de @ArqGairalt.
@ArqGairalt La Casa Vicenç Ferrer va caure el 1968, amb la segona gran ampliació dels magatzems.
@ArqGairalt El Corte Inglés, als anys '70 i '80, quan ja s'havia menjat la Casa Ferrer.
@ArqGairalt Fixem-nos ara en el costat sud. Contigu al primer edifici de El Corte Inglés hi havia la Casa Bonsoms (pl. Catalunya, 15), seu del Casino Militar.
@ArqGairalt Finalment, a la cantonada amb Fontanella, hi havia la magnífica Casa Sicart.
Obra de Pau Martorell, era un dels edificis més antics de la plaça Catalunya (1867). Posteriorment va ser reformada i ampliada per l'arquitecte modernista Antoni Maria Gallissà.
@ArqGairalt La darrera ampliació de El Corte Inglés, obra de l'estudi MBM arquitectes (Martorell, Bohigas i Mackay), es va realitzar entre 1986 i 1994 i va suposar la desaparició de les cases Bonsoms i Sicart.
@ArqGairalt Al carrer Fontanella, sobre la nova façana de granit, els arquitectes van col·locar una rèplica de l'antiga tribuna de la Casa Sicart, totalment descontextualitzada.
@ArqGairalt Aquesta última ampliació es va completar pel costat nord, amb la compra de dos edificis més a la ronda de Sant Pere (nums. 8 i 10).
Aquest és el lloc on es va fundar el Barça, #TalDiaComAvui fa 125 anys: el Gimnàs Solé del carrer Montjuïc del Carme, 5.
Un local que moltes vegades (encara avui) s'ha ubicat erròniament.
#FIL 🧵⤵️
Avui, potser veureu circular aquesta imatge com el lloc fundacional del Barcelona.
Sí, és una foto del Gimnàs Solé, però no és el local on es va fundar el Barça.
De fet, la publicitat ja indica que el gimnàs s'havia traslladat.
El gimnàs estava, originalment, al carrer Montjuïc del Carme, 3-5. Just al costat dels famosos magatzems El Indio (ara tancats), que fan cantonada amb el carrer del Carme.
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.
Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?
#FIL 🧵⤵️
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.
L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica.
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó.
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓
Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.
Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada.
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra).