Putin jatkaa kovia #ydinase puheitansa. Penkasin Venäjän ydinasevarantoja yhden pitkäksi venyneen langan muodossa. ☢️🧵👇
1/
Ensalkuun on tunnustettava, että tämä oli opintomatka itsellennekin. Ydinaseille ei ole ilmatorjuntaupseerin perusopinnoissa ollut paljon tarvetta eikä sijaa. Onneksi. Mutta lisätieto ainakin omalla kohdalla selventää ajatuksia. Toivottavasti joku kokee tästä samalla tavalla.
2/
Twiittiketju perustuu pääosin tähän julkaisuun. Alkuun kuitenkin hieman yleisluontoisia nostoja.
Ydinaseet voidaan jakaa strategisiin tai taktisiin ydinaseisiin, olkoonkin että jako ei ole ollenkaan yksiselitteinen. Usein saattaa myös kuulla puhuttavan ydinasetriadista, millä viitataan laukaisujärjestelmien moninaisuuteen.
4/
Triadi muodostuu maasta, ilmasta ja sukellusveneistä laukaistavista ydinaseista. Monipuolisuus laukaisujärjestelmissä tekee ydinasesuorituskykyjen yllätyksellisen lamauttamisen käytännössä mahdottomaksi, joka tietysti on omiaan vahvistamaan ydinpelotetta.
5/
Eilisessä #yleastudio muun muassa @ristoej puhui venäläisestä ydinasedoktriinista. Siinä viitattiin siis venäläisten ajatukseen ydinaseiden käytöstä. Oheinen kuvakaappaus havainnollistanee. Keskustelussakin toki sivuttiin, että mikäänhän ei estä doktriinista poikkeamista.
6/
Tässä arvioidaan ydinkärkien lukumäärän kehitystä Venäjällä. Kolme käyrää, yksi kutakin triadin osatekijää kohden. ICBM maasta ja SLBM pinnan alta laukaistavat. Bomberilla tarkoitetaan tietty pommikoneita. Volyymia edelleen on, vaikka huiput onkin onneksi takanapäin.
7/
Erilaisia laukaisu- ja ohjusjärjestelmiä on kussakin triadin haarassa lukuisia, joita en kaikki tässä käsittele. Sen sijaan otetaan lähempään tarkasteluun kunkin triadin osa-alueen lukumäärältään yleisin järjestelmä.
8/
Rapsan mukaan maastalaukaistavissa järjestelmissä yleisin moklotin on SS-27 Mod 2. Hyvä kuva lavetista ohessa.
Vertailun vuoksi Hiroshimaan aikoinaan pudotettu pommi oli tyyliin 15 kilotonnia, voimakkuudeltaan siis vain noin 1/10 yhden ydinkärjen voimakkuudesta.
11/
Merillä SLBM:t (submarine launched ballistic missile) kulkevat useimmiten tällaisen Delta IV (667BDRM) sukellusveneen kyydissä.
Ja kuten siis jo mainitsinkin, edeltävä esitys ei ollut kattava. Sen lisäksi että näistä aseista ja laveteista on jos jonkinlaista varianttia ja modernisaatiota, niin venäläisillä on myös ihan muillakin nimillä kulkevia järjestelmiä.
17/
Keskeiset erot järjestelmien ja varianttien välillä liittyvät kärkien lukumäärään, tuhovoimaan ja kantamaan. Peltien allakin on tietty eroavaisuuksia, mutta ne eivät nyt tässä yhteydessä ole niin kiinnostavia.
18/
Kun puhutaan yhden ohjuksen useista ydinkärjistä, niin tällöin todennäköisesti törmää termin MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle). Tästä kuvasta ilmenee sellaisen toimintaperiaate. Yhdellä ohjuksella voi siis tavallaan ampua useaan eri kohteeseen.
Oli minkäkin variantin tarkka kantama mitä tahansa, riittäviä ne jokatapauksessa ovat. Ohessa havainnollistus 8000km kantamasta keskeltä Venäjää ammuttaessa. Näillä on myös muuten runsaanpuoleiset minimietäisyydetkin, että miten tahansa näitäkään ei voi käyttää.
20/
Entäs se tuhovoima? Se on tietysti järisyttävä. Ohessa havainnollistus 150kt kärjen mallinnetusta vaikutuksesta Helsingissä. Ei herättääkseen huolta, vaan lisätäkseen ymmärrystä.
21/
Nämä edellä mainitut olivat kaikki siis niitä niin kutsuttuja strategisia ydinaseita. Näiden lisäksi:
22/
Taktiset ja strategiset eroavat toisistaan pääosin kantaman ja tuhovoiman suhteen, vaikka selkeää rajaa näiden välillä ei taida ollakaan. Mutta niistä ns. taktisista joskus toiste.
23/
Samoin niistä modernisointihankkeista toisella kertaa enempi. Ei meinaan millään mahdu enää tähän samaan settiin.
24/
Tulipas tästä pitkä ja paljoakaan ei edes mahtunut. Kiitos kuitenkin mielenkiinnosta! Laita lanka tykätään ja retwiitaten sekä klikkaa @peterporkka seuraten, niin tulee seuraavatkin ketjut sitten feediin hetimmiten.
25/25
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ukraina🇺🇦 ei ole sodan ainut aseapua saanut osapuoli. Viime päivinä on puhuttu Iranin🇮🇷 aseellisesta tuesta Venäjälle🇷🇺. Käytännössä tämä on tarkoittanut ainakin erilaisia miehittämättömiä ilma-aluksia. Tarkastellaanpas niitä 🧵👇
1/
Erityisesti oheiset Shahed-136 lennokit ovat saaneet palstatilaa. Venäläiset kutsuvat samaa keksintöä Geran-2.
“As for Iran, there is evidence that the Russian army is indeed receiving and already using (Iranian UAVs – UNIAN). We have already seen one Shahed 136 shot down,”
Kyseessä on niin kutsuttu suicide/kamikaze drone. Jossain puhuttu myös vaanivasta (loitering munition) aseesta, mutta näihin nyt ei ehkä kannata sen tarkemmin takertua. Pointti on, että lennokki syöksyy päin kohdettaan räjähtäen tietysti itse taistelulatauksensa mukana.
3/
Muuan johtaja puhui vastikään kansalleen korostaen kotimaisten asejärjestelmiensä olevan länsimaisia verrokkejaan edistyneempiä. Kehräsin niistä langan.👇1/
Täsmäaseet ovat hyvä esimerkki. Paitsi että yleensä ne eivät toimi.
”Three U.S. officials said the United States estimated that Russia’s failure rate varied day-to-day, depended on the type of missile being launched, and could sometimes exceed 50%,” 2/
Spekulaatio uudesta Ukrainan saamasta aseistuksesta kiihtyy, kun twitterissä jaettiin kuvamateriaalia ilmapuolustuksen lamauttamiseen ja tuhoamiseen tarkoitetun AGM-88 tutkasäteilyyn hakeutuvan ohjuksen rippeistä. Lanka aiheesta 🧵1/
Huhut lähtivät liikkeelle kaiketi näistä kuvista, jossa väitetysti on on AGM-88 ohjuksen osia. 2/
AGM-88 HARM (High-speed anti-radiation missile) on siis tutkasäteilyyn hakeutuva ohjus. Ohjuksen ensisijaiset kohteet ovat vastustajan ilmapuolustuksen tutkakalusto. Siis kuten vaikkapa tämä Pantsir tässä. Ja miksei myös yhtälailla S-300, muttei toki tietenkään kuvan lavetti. 3/