1️⃣ Durum:
🔸#Türkiye ile #Yunanistan arasındaki meseleler bellidir ve çözülebilir.
🔸#ABD ve #Fransa gibi ülkeler, kendi çıkarları gereği, Yunanistan’ı bugüne dek çözülmemiş meseleleri üzerinden provoke etmektedir.
2️⃣🔸#Yunanistan politikacıları tarihsel bir hataya düşmek yerine, bağımsız bir ülke olarak, #Türkiye ile anlaşabileceği bir masaya gelmelidir. Görüşmede samimiyet ve ciddiyet ile sorumluluk esas olmalıdır.
3️⃣ Eğer #Yunanistan politikacıları, “Lozan&Paris Andlaşmaları sabit, sonuç belli, bunlar genişleme ideallerime ters, bugün Lozan öncesi şartları ABD ve diğer ortaklarımla beraber Türkiye’ye karşı zorlarım, bu daha iyi” deniyorsa, bu baştan barışı istemeyen bir niyet anlamı taşır.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/Vaktiyle ABD'nin Ulusal Güvenlik Stratejisi'ni incelerken gerçekten elle tutulur konular üzerinde durulduğunu düşünürdüm, onaylamak onaylamamak ayrı tabii. Fakat bu kez farklı hislerim oldu, 48 sayfalık demokrasi soyutlaması yazılmış, sözcükler aranmış ve bulunmuş, strateji bu!
2/Bu strateji dokümanında Amerikan hayat tarzı diye bir olgu var. Bunu filmlerde seyrederdik, Nye buna Yumuşak Güç demişti, bunun bir strateji olması da normaldi. Ancak demokrasi eşittir Amerikan hayat tarzı yaklaşımı biraz abes değil mi?
3/Küresel çapta yer altı ve yer üstü kaynaklarının kontrolünü ABD yapacak, piyasalarını belirleyecek, arz-talep, finansman hep onların elinde olacak, bunun işletildiği rejime demokrasi denecek, hayat tarzı olarak bu sistem sorunsuz benimsenecek. O halde çok ülkeye gerek yok!
İstihbarat üretiminde tasnif, kayıt, kıymetlendirme, analiz, sentez, yorum basamakları vardır. Kaynak ve vasıtalardan haberler toplanır çarkın bu basamaklarından geçirilir. Açık kaynak bilgileri de buna tabidir.
2️⃣Haberin kıymetlendirilmesi; kaynağın güvenirliği ve haberin doğruluğu şeklinde A-1’den F-6’ya kadar altışar basamakla irdelenir. İstihbarat istihsalinde yalan haber de bir anlam taşır, bir kaynakça değersiz haberin ileri sürülmesinde de bir mana vardır. Hepsi düşünülür.
3️⃣Örneğin The Sun güvenirliği düşük, bazen kasıtla dahi yalan veya sansasyonel haber yapan bir organ olabilir. Haberinde Putin’e suikast girişimi der geçer. Sıradan bir okuyucu ile istihbarat çalışanı olaya nasıl bakar? Okuyucu yalan der veya kendince çıkarımda bulunabilir.
Elimizde ne tür sonuçlarımız var, sıralayalım:
🔸Barıştayken rekabet edilir.
🔸Ülkelerin bir barış stratejisi olmak zorundadır.
🔸Savaş biliminde olduğu gibi barış biliminde de gelişmeyenin işi zordur.
🔸Savaştaki gibi barış için de güçlü ittifaklar ve ortaklıklar gerekir.⤵️
🔸Ateşkesler kolay bozulabilir.
🔸Yeni statüko yeni şartlardır.
🔸Adil barış yoksa savaş kapıdadır, ama kimin için adil?
🔸Politikacılar ve liderler belirleyicidir.
🔸Gri alanlarda rekabet süreklidir.
🔸Barışın kıymetini bilen liderler ve politikacılar var olmalıdır.⤵️
12 Eylül 2022 tarihinde gece geç saatlerde başlayan Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birlikler, Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Taşkasan, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı provokasyonlar düzenledi.
2️⃣Ermenistan sabotajcıları dağlık bölgeyi mayınladı. Azerbaycan Ordusu'nun Daşkasan, Kelbecer ve Laçın bölgelerindeki mevzilerine havan da dahil olmak üzere farklı türde silahlarla yoğun ateş açtı. Ordumuzda kayıplar meydana geldi, askeri altyapıya zarar verildi.
3️⃣Ermenistan provokasyonlarını ve ülkemizin topraklarına ve egemenliğine yönelik askeri tehditleri önlemek, sivilleri korumak için Kelbecer ve Laçın’de Azerbaycan Ordusu birlikleri tarafından kesin misilleme önlemleri alındı. Ayrıca Ermeniler dezenformasyonun başladı.