(1) Het is onjuist te stellen dat #wolven geen #mensen aanvallen, en dat hebben ze in het verleden ook veelvuldig gedaan.
Tegenwoordig is het echter een vrij zeldzaam fenomeen en in Europa komt dat eigenlijk niet meer voor, omdat er beperkte #populaties wolven zijn.
(2) Dat is echter bij groeiende populaties wolven wel anders:
In Frankijk werden tussen 1580 en 1830 3272 mensen gedood door wolven. Ongeveer 1200 mensen daarvan werden gedood door wolven die de ziekte #hondsdolheid hadden. Wolven verspreiden dus ook hondsdolheid.
(3) Veel mensen zijn gedood door wolven die deze ziekte hadden.
Een #hondsdolle#wolf is een #moordmachine en valt in NL niet uit te sluiten, noch te voorkomen. Ook na 1830 zijn nog veel mensen gedood, maar het aantal nam sterk af. (Rond 1830 werd NL vrij van wolven).
@GRotgers De schatting van de stikstofdepositie in natuurgebieden wordt zeer complex gemaakt met allerlei modellen, Aerius voorop.
Belangrijk: Deze modellen zijn niet gevalideerd. Dus weinig meer dan piskijken of gebakken lucht. Kennis die we WEL hebben wordt genegeerd. Aan de hand van (2)
@GRotgers (2) kennis die we wel hebben, weten we dat NH3 zich zeer lokaal verspreid. In principe tot 1 km vanaf de bron in de richting waarin de wind waait. Dus in NL grofweg ten oosten van een veebedrijf of een met natuurmest bemeste akker. Aerius komt tot totaal andere inschattingen.(3)
@GRotgers (3) De kennis over de verspreiding van ammoniak hebben we gekrefen aan de hand van pinguin kolonies aan de rand van de zuidpool. Pinguins produceren enorme hoeveelheden mest en NH3. Dat heeft daar geleid tot de groei van stikstofminnende planten wind afwaarts. (4)