Yedidya 🇬🇧 Profile picture
Oct 19 17 tweets 5 min read
ביקשתם, קיבלתם! שרשור חגיגי לרגל 35 שנים ל"יום שני השחור" #blackmonday

איפה הייתם ב-19 באוקטובר, 1987? אני הייתי עולל בן שנתיים וחצי וכנראה ישנתי בזמן שמדד הדאו ג'ונס איבד 22.6% מערכו ביום אחד, והשאיר משקיעים רבים ברחבי העולם עם פה פעור וחור עצום בחשבון המסחר. אז מה גרם לזה?
/1
קודם כל, צריך להבין את הרקע ומה קדם לאותו יום. שוק המניות האמריקאי עלה כמעט 44% מתחילת 1987 ועד לאוגוסט של אותה שנה, ובסוף הקיץ החלו המשקיעים לתהות אם השוק הגיע למחיר בועתי.
/2
בתחילת אוקטובר פורסם גירעון מסחרי גדול מהצפוי בארה"ב שהחליש את הדולר, ומתיחות גיאופוליטית באזור המפרץ הפרסי העלתה את סף החרדה של המשקיעים.

ביום שישי, ה-16 באוקטובר אותה שנה, חל ה"Triple Witching" – פקיעה סימולטנית של אופציות על מניות, אופציות על מדדים וחוזים עתידיים על מדדים
/3
כיום אירוע כזה מתרחש אחת לרבעון ולא ממש מזיז את השוק, אבל ב-1987 שוק הנגזרים היה עדיין מקום חדש ולא מוכר, והפקיעה בחוזים והאופציות יצרה תנודתיות יתר. באותו יום איבד הדאו ג'ונס 4.6% והשלים רצף של שלושה ימי ירידות חדות.
/4
המשקיעים יצאו לסוף השבוע עם לב כבד מהפסדים, ורבים ציפו שהירידות ימשכו גם בשבוע שלאחר מכן.
באותו סוף שבוע עלה לשידור שר האוצר האמריקאי, ג'יימס בייקר, ואיים לבצע פיחות בדולר כדי לצמצם את הגירעון המסחרי. זה כמובן לא עזר לסנטימנט של המשקיעים.
/5
הפחד החל כמה שעות לפני הפתיחה בניו יורק. שוק המניות במזרח אסיה איבדו עשרות אחוזים מערכם – שוק המניות הניו זילנדי הגדיל לעשות וירד ב-60% באותו יום!
/6
יום המסחר של ה-19 באוקטובר נפתח בארה"ב עם קריסה של 9% במדד הדאו, וככל שהיום התקדם כך התגברו הירידות. בשלב מסוים במהלך היום נרשמה ירידה של 25% במדד, אבל בסיומו הראו המסכים ירידה של 22.6% "בלבד".
/7
התנודתיות החריפה נמשכה גם בימים שלאחר מכן. ב-20 באוקטובר הדאו פתח בעלייה של כ-7%, עבר במהלך היום לירידה של 7% וגם עלה במהלך אותו יום ב-18%. יום לאחר מכן רשם המדד עלייה של 10%, והתנודות החדות נמשכו גם בשבוע שלאחר מכן. לשוק המניות לקח כמעט שנתיים לחזור לרמת השיא של אוגוסט 1987
/8
אז מה גרם לאותה התרסקות? לפי ניתוח שכתב רוברט שילר (אז חוקר ב-NBER, הניתוח המלא כאן: nber.org/system/files/c…) האשם העיקרי בהתרסקות היה מוצר חדשני בשם "ביטוח תיקי השקעות" שהיה נפוץ באותה תקופה. בגדול, ביטוח תיקי השקעות כלל שימוש בחוזים עתידיים כהגנה לתיק במקרה של ירידות חדות >>
/9
איך זה עבד? נניח שקרן פנסיה גדולה רוצה להגן על תיק המניות שלה, בשווי מיליארד דולר. הקרן הגדירה ראש רף מסוים של הפסד שאותו היא מוכנה לסבול, נניח 7%, וכאשר הוא נפרץ הקרן מתחילה למכור חוזים עתידיים במטרה להגן על התיק הקיים מבלי שתצטרך למכור מניות.
/10
ברגע שקרן אחת עושה את זה לא אמורה להיות בעיה, אבל כאשר רוב השוק מבצע את אותה אסטרטגיה זה הופך לכדור שלג.

המכירות האוטומטיות של החוזים העתידיים יצרו פערי ארביטראז מול שוק המניות, מה שהביא קרנות גידור למכור מניות בחסר כדי לסגור את הפער, מה שהעצים את הירידות.
/11
הירידות הביאו לביצוע של פקודות סטופ לוס במניות רבות, מה שהגביר את האפקט וגרר את המניות כלפי מטה גם כן. ככל שהירידות התעצמו, כך מכרו המחשבים האחראיים על "ביטוח תיקי ההשקעות" עוד חוזים ורק העצימו את הפאניקה.
/12
באותה תקופה לא היו מנתקי זרם בבורסות, ולכן לא היה מנגנון שיעצור את הקריסה אפילו לדקה. הסוחרים בפיט של ניו יורק לא הספיקו לצעוק את פקודות המכירה לפני שהמניות ירדו למחירים נמוכים יותר ויותר, ורבים מהם לא שוכחים את הפחד של אותו יום מסחר עד היום.
/13

barrons.com/articles/tears…
האם זה יכול לקרות גם כיום? אפשר להאשים את הטכנולוגיה שהיתה חדשה יחסית אז, או את היצר האנושי של פחד מהפסד וניסיון "לעצור את הדימום" בכל מחיר, אבל להערכתי השווקים כיום יציבים ובוגרים הרבה יותר. אחת התגובות המרכזיות לאירועי "יום שני השחור" היא הכנסת מנתקי זרם במקרה של ירידות חדות >>
וכיום ניתן למצוא מנתקי זרם כמעט בכל בורסה.
השוק האמריקאי הספיק לעבור עוד כמה וכמה משברים ב-35 השנים האחרונות, כולל משבר LTCM ב-1998, התפוצצות בועת הדוט קום ב-2000, המשבר הפיננסי הגדול ב-2008 וכמובן משבר הקורונה במרץ 2020.
/15
מה שמשותף לכל המקרים הללו הוא הפחד ששלט בטווח הקצר, אבל בכל פעם מחדש הכלכלה ורווחי החברות ניצחו בסופו של דבר, גם אם הדרך חזרה מההפסד ארכה זמן רב.

יש מי שטוען שהגידול המטאורי בתעשיית ה-ETF עלול להביא לקריסה הבאה בוול סטריט, אבל הקריסה של מרץ 2020 הוכיחה אחרת.
/16
אם אהבתם מוזמנים לרטווט את הציוץ הראשון כאן בשרשור, ואם ממש אהבתם אתם מוזמנים לערוץ הטלגרם שלי שם הסיפור הזה עלה לראשונה.
t.me/+FO21a5PGAtQyY…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Yedidya 🇬🇧

Yedidya 🇬🇧 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @YeAfek

Oct 20
מוכנים לשרשור חגיגי על הדוח של $TSLA?

אני אתחיל ואציין שטסלה היא המניה הגדולה ביותר בתיק האישי שלי ולכן אני כותב פה מפוזיציה, אבל אשתדל להתייחס לדברים בצורה עניינית כמה שיותר.

יאללה, נתחיל >>>
מבט מהיר בתוצאות של טסלה סיפק לי מספר תובנות. הראשונה חייבת להיות התזרים מפעילות והתזרים החופשי שהולכים ומתחזקים מרבעון לרבעון. החברה רשמה תזרים מפעילות שוטפת של כ-5 מיליארד דולר (23.8% מההכנסות) ותזרים חופשי (FCF) של 3.3 מיליארד דולר. הסיבה לשיפור - עלייה ברווח וקיטון בהון החוזר Image
תובנה שניה נוגעת לשיעור הרווחיות התפעולית, שעלה ל-17.2% וגבוה כעת משיעור הרווחיות הממוצע במדד S&P 500. זה לא רע, בהתחשב בכך שעד לפני שלוש שנים החברה עדיין הפסידה כסף.
/3 Image
Read 16 tweets
Oct 18
עונת הדוחות כבר כאן וזה הזמן לשרשור ראשון - לקראת הדוח של $NFLX. זה יהיה ארוך אבל מעניין (לפחות אותי).

אז בין אם אתם בעלי מניות נטפליקס או אולי מחכים לרגע הנכון לקנות, זה בשבילכם. טו דום!
/1
נתחיל עם המספרים היבשים – האנליסטים מצפים לרווח של 2.17 דולר למניה והכנסות בסך 7.84 מיליארד דולר. אם אלו יהיו המספרים בפועל זו תהיה הפעם הראשונה מזה הרבה מאוד זמן שההכנסות של NFLX יורדות מרבעון לרבעון, כנראה בגלל השפעת הדולר החזק (עוד על זה בהמשך)
/2
בוול סטריט כמו בוול סטריט, מה שיותר משנה זה הצפי שתיתן החברה להמשך הדרך. לQ4 הקונצנזוס מצפה לרווח של 1.22$ למניה (ברבעון הרביעי יש לחברה יותר הוצאות בדרך כלל) והכנסות של 8 מיליארד $. הצפי הזה כבר כולל הכנסות אפשריות מהמסלול המוזל החדש שמציעה החברה הכולל פרסומות שיושק בנובמבר
/3
Read 17 tweets
Oct 2
ספטמבר נגמר, וזה הזמן לבחון את נתוני "הכסף החכם" של הבורסה. אספתי לכם כאן קולקציה מיוחדת של מיטב הגרפים עם המגמות המעניינות ביותר שהצלחתי למצוא. שום דבר שתראו פה הוא לא המלצת השקעה כמובן.

שרשור גרפים - מתחילים >>>
נתחיל עם קניות של מק"מ על ידי תושבי חוץ. בספטמבר היו קניות שיא מתחילת השנה על ידי הזרים, וזה לא מפתיע בהתחשב בהעלאת הריבית כאן. זה לא מנע מהשקל להיחלש לשפל של יותר משנתיים מול הדולר.
/2
מי שעוד קנו מק"מים בכמויות היו מנהלי תיקים, שהחלו לקנות מק"מ ביתר שאת ככל שהריבית בארץ עלתה בחודשים האחרונים ובחודש ספטמבר רכשו כמעט מיליארד שקלים נטו.
/3
Read 10 tweets
Sep 30
בעקבות פרסום הדוחות של $MU ו- $NKE אמש התמקדתי ברמות המלאי שלהן כדי להבין את מצב הביקוש בענפים של שתי החברות.
למרות שאין ממש קשר בין תחום שבבי הזיכרון ותחום ההנעלה, בשני המקרים אפשר לבחון את רמות המלאי, או יותר נכון את רמת המלאי הקיים ביחס למלאי שנמכר, כדי להבין את המגמה כרגע
/1 Image
שתי החברות דיווחו על עלייה משמעותית בנתון ימי המלאי (נתון שמנטרל את גודל החברה ונפח הפעילות שלה ומאפשר השוואה הוגנת בין חברות שונות). עלייה בנתון זה יכולה להצביע על ביקוש חלש ביחס להיקף הייצור של החברה, וירידה יכולה להצביע על גידול בביקושים או התאמת הכמות המיוצרת לביקוש הקיים
/2
בדוח של MU ראינו זינוק מ-109 ימי מלאי ל-139, שנבע מגידול במלאי ומקיטון בכמות הנמכרת. בדוח של NKE ראינו עלייה מ-109 ימי מלאי ל-116, רבעון שלישי ברצף של גידול ברמות המלאי. בחברה טוענים שמדובר בעלייה ברמת המלאי בדרכים בגלל בעיות בשרשרת האספקה
/3
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(