@ValldeBoi 1/ Pilarin Bayés. 'Les 7 meravelles del món antic, les noves del món i les de Catalunya triades per la Pilarin', exposició a la Sala Rusiñol (2021). Imatges de Vic i Besalú.
10 curiositats dels Reis d’Orient. Seguiu l'estrella!
FIL 💫🧵👇
𝟭. Qui són? La Bíblia (Mateu 2, 1-12) no diu que siguin reis, ni que siguin tres, ni n’esmenta els noms. Es parla de l’arribada d’uns savis o mags (‘magoi’ en grec) que es presenten a Jerusalem buscant un rei, sota el guiatge d’una estrella.
📸Frontal d'Espinelves @mevmuseu
El rei de Judea, Herodes el Gran, prova de manipular els savis per saber on naixerà aquest monarca rival i matar-lo. Els àngels, però, avisen Josep i els Mags. Després de l’adoració, la família fuig a Egipte i Jesús se salva de la Matança dels Innocents.
Aquest munt de pedres no sembla res especial. Però, i si us dic que formaven part d'una església romànica que podria tornar a veure la llum? 😮
FIL 🧵👇🏻
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Així era la bonica església de Santa Maria de la Baells (Berguedà), esmentada ja a començaments del segle XI i desmuntada l'any 1975, pedra a pedra, per la imminent construcció del pantà. L'Estat es va comprometre a refer l'edifici en un nou emplaçament.
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Santa Maria de 'pedres belles' (en llatí vulgar, 'Lapides Bellos' o 'Labidellum', d'on ve 'La Baells', per la riquesa cromàtica dels guixos de la zona) era de nau rectangular, coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls i, sobretot, comptava amb una valuosa façana decorada
"Catalunya és la regió més occidental d'Itàlia", deia Josep Pla, i així semblen pregonar-ho els seus meravellosos campanars romànics.
FIL 🧵👇
La modalitat clàssica del nostre romànic és una torre de planta quadrada, amb una sèrie de pisos i les corresponents fileres de finestres de mig punt. Sovint arrenca amb una o cap finestra, i cap amunt se'n van obrint de geminades i de trigeminades.
📸 Sant Miquel de Fluvià
El campanar més famós del romànic català és el de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, característicament esvelt. El formen sis pisos i s'arramba a una modesta església rural.
Ben semblants són les torres veïnes de Santa Maria de Taüll i Santa Eulàlia d'Erill la Vall.
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Magius o Maius fou un monjo actiu al regne de Lleó entre 926 i 968. La seva producció revolucionà la il·lustració medieval, fins al punt que l'historiador de l'art John Williams el compara amb el rupturisme creatiu de Pablo Picasso.
Però, què va fer?
@RomanicoEspana @CantRomanica @cylromanica Essencialment, Magius va ser l'il·luminador més influent dels Beatus, uns còdexs de temàtica apocalíptica sorgits a l'Alta Edat Mitjana als regnes cristians hispànics.
Se'n feren quasi una trentena de còpies arribant àdhuc a França, Itàlia i Portugal.
Coneixes les catedrals de Catalunya? Saps què hi ha de romànic, en cadascuna? Aquí va el nostre 1x1!
FIL ✨🧵👇
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa 𝟭. Santa Maria de la Seu d'Urgell
És l'única catedral íntegrament romànica del Principat. Cal parar atenció a les seves dimensions, a la decoració de cuny italià, al Beatus mossàrab i al @MuseuSeuUrgell, amb destacats fons medievals.
📸Fotos arquitectura fil: @JoanPauInarejos
@CatedralGirona @CatedralTGN @museusolsona @MuseuSeuUrgell @catedralbcn @mevmuseu @TuroSeuVella @Tortosa @bisbatsantfeliu @BisbatTerrassa @JoanPauInarejos 𝟮. Santa Maria de Solsona
Romanicogòtica amb elements barrocs, el museu té esplèndides peces com l'Orant de Pedret o els laterals del frontal de Sagàs. A més, custodia l'escultura mariana més bella del romànic català: la Mare de Déu del Claustre, de Gilabert de Tolosa.❣️
Coneixes la 'màquina de la veritat' 🧐🗣️🔥 dels temps del romànic? Saps que el polígraf ja estava inventat?
FIL🧵👇
Aquesta il·lustració del manuscrit de Lambach (Àustria, segle XII) ens mostra una ordalia.
Un moment.
Ordaquè?
'Ordalia', de l'anglosaxó 'Ordeal' o 'Ordäl' (res a veure amb el poble del Penedès i els seus deliciosos préssecs 🍑) vol dir originalment 'judici, prova' i s'aplica a certs procediments de l'Edat Mitjana diguem-ne que... paralegals.