@ValldeBoi 1/ Pilarin Bayés. 'Les 7 meravelles del món antic, les noves del món i les de Catalunya triades per la Pilarin', exposició a la Sala Rusiñol (2021). Imatges de Vic i Besalú.
"La pintura romànica no existeix: és un invent dels antiquaris".
FIL 🧵👇🏻
Aquesta cita lapidària és d’Ángel Samblancat (1885-1963), fundador d’Extrema Esquerra Republicana durant la II República. Conegut pel sobrenom de ‘El Jabalí’, destacà pel seu fort activisme anarcosindicalista, anticlerical, federalista i nacionalista aragonès.
Nascut a Graus, a la Ribagorça aragonesa, Samblancat s’establí a Barcelona i visqué de prop la febre per l’art medieval del primer terç del segle XX, que portà a la recuperació del romànic i la creació del @MuseuNac_Cat.
Guia bàsica sobre les pintures de la sala capitular de Sixena.
FIL 🧵👇
𝟭. D’on venen. les pintures? 👉 Procedeixen del monestir femení de Santa Maria de Sixena, als Monegres (Osca, l’Aragó).
𝟮. Per què es van traslladar? 👉 El temple va ser incendiat per milícies anarquistes a la Guerra Civil (1936) i les monges van autoritzar el trasllat del conjunt pictòric, en dipòsit, al @MuseuNac_Cat.
📸Com era (aquarel·la Carderera, s. XIX) / com va quedar (foto Gudiol)
Menyspreu i protestes: quan el romànic no era benvingut a Barcelona.
FIL 🧵👇🏻
Ni la burgesia ni les classes populars foren gaire unànimes en la recepció de les obres d’art romàniques del Pirineu i altres contrades a principis del segle XX.
📸Fotomuntatge de @JoanPauInarejos
Com explica Gemma Ylla-Català, la irrupció a Barcelona de murals llampants, crucifixos de mirades desafiadores, marededeus hieràtiques i altres peces xocants fruit de les operacions de compra o espoli, deixaren unes quantes arrufades de nas; i paraules grosses.
Cavaller a l’estil medieval, màrtir paleocristià, heroi mitològic, sant islàmic, matadracs: què en sabem, de Sant Jordi? 🏴🌹⚔️🐉📖
FIL 🧵👇🏻
Sant Jordi és una de les figures más fascinants i polièdriques del folklore de totes les èpoques: la seves aventures enllacen Orient amb Occident, l’islam amb el cristianisme, les mitologies antigues amb les religions del llibre.
El possible personatge històric en què es basa el culte a Sant Jordi és Georgios (‘pagès’), un soldat romà dels segles III-IV originari de Capadòcia (sí, la regió dels passejos en globus de l’actual Turquia 🙃).
10 curiositats dels Reis d’Orient. Seguiu l'estrella!
FIL 💫🧵👇
𝟭. Qui són? La Bíblia (Mateu 2, 1-12) no diu que siguin reis, ni que siguin tres, ni n’esmenta els noms. Es parla de l’arribada d’uns savis o mags (‘magoi’ en grec) que es presenten a Jerusalem buscant un rei, sota el guiatge d’una estrella.
📸Frontal d'Espinelves @mevmuseu
El rei de Judea, Herodes el Gran, prova de manipular els savis per saber on naixerà aquest monarca rival i matar-lo. Els àngels, però, avisen Josep i els Mags. Després de l’adoració, la família fuig a Egipte i Jesús se salva de la Matança dels Innocents.
Aquest munt de pedres no sembla res especial. Però, i si us dic que formaven part d'una església romànica que podria tornar a veure la llum? 😮
FIL 🧵👇🏻
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Així era la bonica església de Santa Maria de la Baells (Berguedà), esmentada ja a començaments del segle XI i desmuntada l'any 1975, pedra a pedra, per la imminent construcció del pantà. L'Estat es va comprometre a refer l'edifici en un nou emplaçament.
@diariRegio7 @tvbergueda @ccbergueda @berguedaturisme @PCercs @aigua_cat @patrimonigencat @cultura_cat Santa Maria de 'pedres belles' (en llatí vulgar, 'Lapides Bellos' o 'Labidellum', d'on ve 'La Baells', per la riquesa cromàtica dels guixos de la zona) era de nau rectangular, coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls i, sobretot, comptava amb una valuosa façana decorada