@ValldeBoi 1/ Pilarin Bayés. 'Les 7 meravelles del món antic, les noves del món i les de Catalunya triades per la Pilarin', exposició a la Sala Rusiñol (2021). Imatges de Vic i Besalú.
És un dels exiliats més importants de Catalunya i, malauradament, no pas l'únic. Guia del romànic expatriat. 👇🏻🧵🌍
A banda de les obres catalanes i andorranes traslladades a museus com el @MuseuNac_Cat o el @mevmuseu, també n’hi ha que han creuat fronteres cap als EUA, França o Suïssa
📸 "Gregori segueix desaparegut". Paròdia de l'espoli a Sta. Coloma d'Andorra, foto @bondia / @MuseusAndorra
@MuseuNac_Cat@mevmuseu@bondia@MuseusAndorra El rei de l'exili sens dubte és el conjunt de l'absis de Santa Maria de Mur. Les formidables pintures de la canònica del Pallars Jussà van ser venudes l'any 1919... per 7.500 pessetes.
Al romànic hi ha diferents pistes per indicar que algú no és de fiar: que no porti nimbe o aurèola al cap (no és sant), que s'assegui amb les cames creuades (gest de poder mundà), que sigui de tonalitat fosca (el Dimoni, l'Anticrist) o una de ben curiosa: que aparegui de perfil.
Els personatges benèvols van de cara: la frontalitat, molts cops estricta, els és reservada. En canvi, les cares de costat denoten una minva de dignitat, una condició intrigant i falsària. Són, literalment, uns caragirats.
@MuseuNac_Cat A les lapidacions es veu ben clarament. Els agressors es posen de perfil, en turba, per evidenciar la seva maldat davant del primer màrtir, Sant Esteve.
📸 Sant Joan de Boí @MuseuNac_Cat i Sant Esteve de Llanars
Sabíeu que a l'Hospitalet de Llobregat hi ha unes pintures romàniques del segle XXI fetes amb aerosols? En coneixeu la història? FIL 👇
La pensada fou de Ramon Mor, aleshores vicari de Santa Eulàlia de Provençana. El gran temple neoromànic, ben visible pels veïns de l'àrea metropolitana, destaca per l'alçada de les dues torres. Fou edificat durant el segle XX al darrere d'una ermita romànica dels segles XI-XIII.
El mossèn volia decorar el quart d'esfera de l'absis modern, tal com es feia a l'Edat Mitjana, per revitalitzar la parròquia. Va decidir, amb encert, seguir amb la línia neoromànica de l'edifici, en aquest cas rendint homenatge a les grans pintures murals catalanes del segle XII.
↔️'Maiestas Mariae' de Santa Maria de Taüll (cap a 1123) / ‘Parvati i Ganesha’ de l'artista indi Jamini Roy (1887-1972)
✨Roy fou un artista plàstic neofolk, alumne de Tagore, que homenatjà la iconografia religiosa hindú amb la seva particular reinterpretació moderna. En destaquen els colors esclatants i la línia gruixuda i esquemàtica. 👇
✨Aquests elements, juntament amb el hieratisme, la tendència a formes de màndorla (inclòs el disseny dels ulls), els marcs arquitectònics de les figures humanes i les decoracions amb patrons i sanefes fan pensar en el nostre romànic, a 10.000 km i 9 segles de distància. 👇
Sí: també el #BaixLlobregat, una de les comarques més industrials i urbanitzades del país, compta amb un patrimoni romànic gens menyspreable. Avui escombrem cap a casa (#AmuntElBaix) i us convidem a descobrir 7 perles medievals escampades entre l’aeroport i Montserrat. 👇 FIL
1/ Sant Ponç de Corbera (📍Cervelló). En una clariana de les Muntanyes d’Ordal s’alça un dels temples romànics més imponents de l’àrea metropolitana. D'un antic priorat benedictí, s’adscriu clarament a l’estil del primer romànic, amb bandes i arcuacions cegues als exteriors.
🔎Fixeu-vos en la seva acumulació d’elements monumentals, que li donen un aire quasi totèmic, de piràmide:
✔️És una església amb creuer, inusual en el romànic no urbà (formava part d'un monestir). En aquest cas el transsepte està arrambat a la zona de l'absis i l'engrandeix.