#TalDiaComAvui de 1984 la policia clausurava la Vaqueria Calvet, al carrer Torrijos de #Gràcia, una de les últimes que mantenia estable amb vaques a #Barcelona (📽️ TV3)
FIL 👇👇👇
Les vaqueries urbanes van aparèixer a Barcelona al segle XIX. Es van popularitzar especialment als anys de postguerra, quan es calcula que n'hi havia prop de 700 a la ciutat.
Amb les neveres domèstiques i el consum de llet envasada va començar el declivi de les vaqueries urbanes.
L'estocada final va ser una llei de 1961 (Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas) que prohibia les vaques a grans ciutats per motius higiènics
Alguns vaquers van resistir a Barcelona fins als anys '80. Segons una inspecció municipal, l'any 1983 encara funcionaven sis vaqueries a la ciutat.
Una d’aquestes era la del carrer Torrijos, 5-7 (foto), que regentava la família Calvet des dels anys '30.
La vaqueria Calvet va ser de les últimes a vendre llet fresca acabada de munyir.
La seva clausura fou dramàtica: el propietari s'hi va atrinxerar a l'interior durant 12 hores, fins que la policia va aconseguir desallotjar-lo, juntament amb una vintena de vaques.
Uns dies després, l’Ajuntament anunciava el tancament de la darrera vaqueria de la ciutat, al passatge d’Aymà del #Poblenou.
Tot i això, el 21 de novembre de 1984 "La Vanguardia" es feia ressò de la descoberta de dues vaqueries clandestines més, que també serien clausurades.
La vaqueria del carrer Torrijos va mantenir l'activitat, com a lleteria convencional, fins a l'any 2009, quan es va jubilar en Joan Calvet, fill del fundador.
📷Ricard Fernández Valentí
L’edifici de Torrijos, 5-7 va ser reconvertit en un bloc de pisos de luxe. La rehabilitació va tenir el detall de conservar el rètol de l'antiga vaqueria.
FI 🐮
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
L'obertura de la Via Laietana, a principis del segle passat, va suposar l'enderroc d'uns 300 edificis i la desaparició de desenes de 85 carrers i places.
Voleu veure aquesta Barcelona desapareguda?
#FIL 🧵⤵️
Per començar, una mica de contex: l'origen de la Via Laietana es remunta a 1859, amb l'aprovació del Projecte de Reforma i Eixample d'Ildefons Cerdà.
El pla Cerdà no només preveia l'eixample de Barcelona, sinó també la reforma de l'antiga ciutat emmurallada.
L'objectiu d'aquesta reforma interior era sanejar la ciutat vella i millorar la seva comunicació amb el nou eixample.
Cerdà preveia obrir tres grans vies, destruint molts carrerons i edificis de la Barcelona antiga.
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀