#TalDiaComAvui de 1984 la policia clausurava la Vaqueria Calvet, al carrer Torrijos de #Gràcia, una de les últimes que mantenia estable amb vaques a #Barcelona (📽️ TV3)
FIL 👇👇👇
Les vaqueries urbanes van aparèixer a Barcelona al segle XIX. Es van popularitzar especialment als anys de postguerra, quan es calcula que n'hi havia prop de 700 a la ciutat.
Amb les neveres domèstiques i el consum de llet envasada va començar el declivi de les vaqueries urbanes.
L'estocada final va ser una llei de 1961 (Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas) que prohibia les vaques a grans ciutats per motius higiènics
Alguns vaquers van resistir a Barcelona fins als anys '80. Segons una inspecció municipal, l'any 1983 encara funcionaven sis vaqueries a la ciutat.
Una d’aquestes era la del carrer Torrijos, 5-7 (foto), que regentava la família Calvet des dels anys '30.
La vaqueria Calvet va ser de les últimes a vendre llet fresca acabada de munyir.
La seva clausura fou dramàtica: el propietari s'hi va atrinxerar a l'interior durant 12 hores, fins que la policia va aconseguir desallotjar-lo, juntament amb una vintena de vaques.
Uns dies després, l’Ajuntament anunciava el tancament de la darrera vaqueria de la ciutat, al passatge d’Aymà del #Poblenou.
Tot i això, el 21 de novembre de 1984 "La Vanguardia" es feia ressò de la descoberta de dues vaqueries clandestines més, que també serien clausurades.
La vaqueria del carrer Torrijos va mantenir l'activitat, com a lleteria convencional, fins a l'any 2009, quan es va jubilar en Joan Calvet, fill del fundador.
📷Ricard Fernández Valentí
L’edifici de Torrijos, 5-7 va ser reconvertit en un bloc de pisos de luxe. La rehabilitació va tenir el detall de conservar el rètol de l'antiga vaqueria.
FI 🐮
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
El 19 de febrer de 1913, en una torre del barri de #laSalut, moria la doctora Dolors Aleu, la primera dona que va exercir la medicina a Barcelona.
🧵 #FIL ⤵️
Dolors Aleu era filla d'una família acomodada de Barcelona.
L'any 1874, va decidir estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, en un temps on les dones estaven relegades a l’àmbit de domèstic.
Aleu va ser la primera dona a assistir presencialment a les aules de la Facultat de Ciències Mèdiques
El seu pare, Joan Aleu, cap de policia, li va posar dos escortes que l’acompanyaven en el trajecte de casa a la facultat, que aleshores era a l’Hospital de la Santa Creu.
Sembla que la nova plaça de les Glòries recuperarà el monument al Meridià.
Una obra que commemora una fita històrica, amb la ciutat de Barcelona com a protagonista: la creació del sistema mètric decimal.
🧵 #FIL ⤵️
Abans de la Revolució Francesa, coexistien diferents sistemes de mesura (peus, pams, braces, etc.).
Per acabar amb els conflictes que generava aquesta disparitat, l'any 1790 l'Assemblea Nacional va encarregar a l'Acadèmia de Ciències l'establiment d'un nou sistema de mesures.
Es va decidir que la nova unitat de longitud seria el metre, una fracció del meridià que passa per París.
Concretament, la 10 milionèsima part de la distància des de l'equador de la Terra al pol Nord.