#TalDiaComAvui de 1984 la policia clausurava la Vaqueria Calvet, al carrer Torrijos de #Gràcia, una de les últimes que mantenia estable amb vaques a #Barcelona (📽️ TV3)
FIL 👇👇👇
Les vaqueries urbanes van aparèixer a Barcelona al segle XIX. Es van popularitzar especialment als anys de postguerra, quan es calcula que n'hi havia prop de 700 a la ciutat.
Amb les neveres domèstiques i el consum de llet envasada va començar el declivi de les vaqueries urbanes.
L'estocada final va ser una llei de 1961 (Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas) que prohibia les vaques a grans ciutats per motius higiènics
Alguns vaquers van resistir a Barcelona fins als anys '80. Segons una inspecció municipal, l'any 1983 encara funcionaven sis vaqueries a la ciutat.
Una d’aquestes era la del carrer Torrijos, 5-7 (foto), que regentava la família Calvet des dels anys '30.
La vaqueria Calvet va ser de les últimes a vendre llet fresca acabada de munyir.
La seva clausura fou dramàtica: el propietari s'hi va atrinxerar a l'interior durant 12 hores, fins que la policia va aconseguir desallotjar-lo, juntament amb una vintena de vaques.
Uns dies després, l’Ajuntament anunciava el tancament de la darrera vaqueria de la ciutat, al passatge d’Aymà del #Poblenou.
Tot i això, el 21 de novembre de 1984 "La Vanguardia" es feia ressò de la descoberta de dues vaqueries clandestines més, que també serien clausurades.
La vaqueria del carrer Torrijos va mantenir l'activitat, com a lleteria convencional, fins a l'any 2009, quan es va jubilar en Joan Calvet, fill del fundador.
📷Ricard Fernández Valentí
L’edifici de Torrijos, 5-7 va ser reconvertit en un bloc de pisos de luxe. La rehabilitació va tenir el detall de conservar el rètol de l'antiga vaqueria.
FI 🐮
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Aquest és el lloc on es va fundar el Barça, #TalDiaComAvui fa 125 anys: el Gimnàs Solé del carrer Montjuïc del Carme, 5.
Un local que moltes vegades (encara avui) s'ha ubicat erròniament.
#FIL 🧵⤵️
Avui, potser veureu circular aquesta imatge com el lloc fundacional del Barcelona.
Sí, és una foto del Gimnàs Solé, però no és el local on es va fundar el Barça.
De fet, la publicitat ja indica que el gimnàs s'havia traslladat.
El gimnàs estava, originalment, al carrer Montjuïc del Carme, 3-5. Just al costat dels famosos magatzems El Indio (ara tancats), que fan cantonada amb el carrer del Carme.
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.
Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?
#FIL 🧵⤵️
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.
L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica.
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó.
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓
Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.
Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada.
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra).