#TalDiaComAvui de 1984 la policia clausurava la Vaqueria Calvet, al carrer Torrijos de #Gràcia, una de les últimes que mantenia estable amb vaques a #Barcelona (📽️ TV3)
FIL 👇👇👇
Les vaqueries urbanes van aparèixer a Barcelona al segle XIX. Es van popularitzar especialment als anys de postguerra, quan es calcula que n'hi havia prop de 700 a la ciutat.
Amb les neveres domèstiques i el consum de llet envasada va començar el declivi de les vaqueries urbanes.
L'estocada final va ser una llei de 1961 (Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas) que prohibia les vaques a grans ciutats per motius higiènics
Alguns vaquers van resistir a Barcelona fins als anys '80. Segons una inspecció municipal, l'any 1983 encara funcionaven sis vaqueries a la ciutat.
Una d’aquestes era la del carrer Torrijos, 5-7 (foto), que regentava la família Calvet des dels anys '30.
La vaqueria Calvet va ser de les últimes a vendre llet fresca acabada de munyir.
La seva clausura fou dramàtica: el propietari s'hi va atrinxerar a l'interior durant 12 hores, fins que la policia va aconseguir desallotjar-lo, juntament amb una vintena de vaques.
Uns dies després, l’Ajuntament anunciava el tancament de la darrera vaqueria de la ciutat, al passatge d’Aymà del #Poblenou.
Tot i això, el 21 de novembre de 1984 "La Vanguardia" es feia ressò de la descoberta de dues vaqueries clandestines més, que també serien clausurades.
La vaqueria del carrer Torrijos va mantenir l'activitat, com a lleteria convencional, fins a l'any 2009, quan es va jubilar en Joan Calvet, fill del fundador.
📷Ricard Fernández Valentí
L’edifici de Torrijos, 5-7 va ser reconvertit en un bloc de pisos de luxe. La rehabilitació va tenir el detall de conservar el rètol de l'antiga vaqueria.
FI 🐮
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Les restes arqueològiques aparegudes al carrer Jonqueres durant les obres de la Via Laietana (que no es conservaran) i que corresponen a l'antic monestir de Santa Maria de Jonqueres.
Santa Maria de Jonqueres té el seu origen en un monestir femení, fundat al Vallès l'any 1214. Com que es trobava en una zona pantanosa i insalubre, l'any 1273 la comunitat es va traslladar a Barcelona.
El 1293 van iniciar la construcció d'un nou monestir, a tocar de la muralla.
La majoria de les monges de Jonqueres eren noies de bona família, que no feien vot de pobresa ni de castedat.
S'explica que se les podia veure al pati festejant amb nois, d'aquí que fossin popularment conegudes com les "monges casadores" de Jonqueres.
La inauguració es va fer coincidint amb les Festes de #laMercè de 1962. El bisbe de Barcelona va beneir el nou edifici i es va celebrar un concert dels Cors de Clavé a la plaça Catalunya.
La primera ampliació va arribar només quatre anys després, amb un nou edifici als núms. 4 i 6 de la ronda Sant Pere, amb façana idèntica al de plaça Catalunya.
Uns mesos abans, a l'abril de 1902, l'empresari italià Flaminio Mezzalama havia obert al carrer Escudellers, 8, el primer bar Torino. La decoració modernista d'aquest local va anar a càrrec de Ricard de Capmany.
Mezzalama, que era d'origen torinès, va introduir a Barcelona una beguda de la seva terra: el vermut Martini & Rosso. L'èxit va fer que l'empresari decidís obrir un segon local més gran.
#TalDiaComAvui de 1929 s'inauguraven els Jardinets de Gràcia, amb la desapareguda Font de l'Aurora, obra de Joan Borrell i Nicolau.
La font, desmuntada només dos anys després, va acabar repartida per tot Barcelona.
👇 FIL
Presidint el conjunt hi havia una escultura de marbre de la deessa Minerva, que després de passar pel parc de la Ciutadella, avui és a la seu de l'Institut Cartogràfic @ICGCat, a Montjuïc.
@ICGCat Al costat de Minerva hi havia un parell de bigues (carros de dos cavalls), conduïdes per Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna).
Rubió i Tudurí, que als anys '30 estava enjardinant el Turó Park, va aprofitar per col·locar-hi el carro d'Hèlios.
Aquest 2022 es celebra el centenari del naixement de Francesc Català-Roca. Un fotògraf extraordinari, que va captar com ningú l'essència de Barcelona entre els anys 50 i 70.
Aquí teniu un fil de fotos meravelloses👇
Català-Roca va retratar de manera extraordinària els canvis del seu temps. Una ciutat on els cotxes desplaçaven als carruatges.
Aquesta foto (i l'anterior) són de la Via Laietana.
De quan els infants jugava a bales, enmig del carrer.