Històries de Barcelona Profile picture
Nov 17, 2022 21 tweets 10 min read Read on X
Barcelona dedicarà un parc a Margaret Michaelis, una de les fotògrafes que millor va retratrar el barri Xino durant els anys de la República.

FIL 👇
Michelis, d'origen jueu polonès i casada amb un anarquista, va arribar a Barcelona el 1934, fugint del Berlín de Hitler. 

Aquell mateix any el GATCPAC li va encarregar un fotoreportatge sobre la realitat social i arquitectònica del barri Xino.
L'encàrrec formava part del Pla Macià, un projecte d'urbanisme racionalista que tenia en marxa el GATCPAC (Grup d'Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), que previa sanejar i esponjar la part sud del Districte V (l'actual #Raval).
Seguint les directrius higienistes del GATCPAC, Michelis va retratar activitats com els mercats de carrer, on els aliments es posaven directament a les voreres. 

Com aquestes parades al carrer de l'Om.
Tot i l'encàrrec del GATCPAC, sovint la mirada de Michelis se centraria més en la gent del Xino que no pas en l'urbanisme o l'arquitectura.

Una bona mostra és aquesta foto d'uns infants al carrer Sant Rafael.
Un altre exemple és aquesta instantània, al carrer Arc del Teatre. Michelis es va aturar per captar un nen creuant amb un gos en braços.

A la dreta hi apareixen Josep Lluís Sert i Antoni Bonet Castellana, dos arquitectes del GATCPAC que acompanyaven la fotògrafa a la seva ruta.
Michaelis va saber guanyar-se la confiança dels veïns, que li obrien les portes de casa seva. D'aquesta manera, va retratar una Barcelona que sempre havia quedat fora de les càmeres.

Carrer Arc del Teatre, 41.
Pati de llums del mateix edifici d'Arc del Teatre, on es veuen unes aigüeres que permetien l'abastiment de les cases, davant la manca d'aigua corrent.

Una imatge que resumeix la insalubritat i la precarietat dels habitatges del barri Xino.
Letrines i corrals al pati interior d'una finca del carrer d'en Robador, 5.
Al terrat del mateix edifici, Robador, 5.
Interior d'un habitatge al carrer de Sant Rafel, 24. Cuina, dormitori i el que la fotògrafa defineix com el "menjador d'estiu".
Dues fotos al pati interior de la finca del carrer Sant Oleguer, 20. Els nens miren amb curiositat a la fotògrafa.
Canalla, probablement sense escolaritzar, al carrer de les Tàpies, al costat d'una botiga de gomes i clínica venèria. Un establiment habitual del barri Xino, on es tractaven les malalties de transmissió sexual.
Una de les fotos més emblemàtiques del reportatge és aquesta de la Rosita, una prostituta (o potser una madame), a la porta d'una pensió, al número 1 del carrer de la Cadena.
Una altra imatge del carrer de la Cadena, desaparegut amb l'obertura de la Rambla del Raval.
En aquesta fotografia, presa des d'un terrat del carrer Cid, s'hi veu La Criolla, el cabaret més canalla i transgressor de la Barcelona dels anys vint i trenta.
Dues imatges del carrer de l'Est. A l'esquerra, un negoci recurrent al barri. A la dreta, l'aprofitament màxim de les finestres.
Moguda per la seva curiositat, Michaelis va fer algunes fotografies pel seu compte, que no va lliurar al GATCPAC. 

Com aquestes de Cal Peret, coneguda popularment com la Taverna dels Tenors, al carrer Robador.
El juliol de 1934 les fotografies del barri Xino es van exposar al subsòl de la plaça Catalunya, dins la mostra "La Nova Barcelona".

Michelis va continuar col·laborant amb el GATCPAC, fent fotografia d'arquitectura, fins a 1936. A més, va obrir el seu estudi a #Vallcarca.
Amb l'esclat de la Guerra Civil, Michelis va treballar pel Comissionat de Propaganda i per la CNT-FAI. També aniria al front com a reportera gràfica.

L'any 1937 va marxar per establir-se a Austràlia. A Barcelona la seva figura va caure en l'oblit durant molts anys.
Gràcia estrenarà el parc d'Anna Piferrer honorant Michaelis, la fotògrafa de la Guerra independent.cat/noticia/78934/… a través de @indepe_gracia

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Històries de Barcelona

Històries de Barcelona Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @historiesdebcn

Oct 29
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.

Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?

#FIL 🧵⤵️ Image
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.

L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica. Image
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó. Image
Read 16 tweets
Aug 20
Fil de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia als anys trenta #VilaDeGràcia #FMGràcia

🧵👇 Image
Un dimoni a l'entrada del carrer Ramon y Cajal, 1930.

📷 Gabriel Casas i Galobardes / ANC Image
Fèlix el Gat al carrer Bruniquer, 1931.

📷 Gaspar-Sagarra-Torrents Image
Read 14 tweets
Jul 23
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓 

Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️ Image
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.

Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada. Image
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra). Image
Read 12 tweets
Jul 11
Noves restes de la muralla medieval de la Rambla, aparegudes davant del carrer Escudellers.

Corresponen a l'antic portal de Trentaclaus. Image
Hi havia una muralla a la Rambla?

Doncs sí, on ara hi ha el passeig, hi passava l'antiga muralla medieval, que es va construir resseguint el curs d'una riera. Antoon Van den Wijngaerde
De fet, el febrer passat, a la part de baixa de la Rambla, ja va sortir a la llum un altre tram d'aquesta muralla. Image
Read 6 tweets
Jun 10
#TalDiaComAvui de 1926 s'inaugurava el Metropolitano Transversal, l'actual línia 1 del metro. 

Us explico 10 curiositats que potser no coneixíeu de la línia vermella.

🧵 #FIL ⤵️ Image
1️⃣ Originalment, la línia 1 s'anomenava Metro Transversal, perquè el seu traçat creuava la ciutat enllaçant les línies de tren de diferents companyies ferroviàries (MZA, Nord, etc.). Image
2️⃣ Malgrat la numeració, l'L1 no va ser la primera línia de metro de Barcelona.

Un any i mig abans, el desembre de 1924 (enguany farà un segle) ja s'havia inaugurat el Gran Metropolitano, entre Lesseps i Catalunya (l'actual línia 3).

Read 12 tweets
Jun 2
Avui s'ha celebrat la processó de #CorpusBCN. I va ser en una processó de Corpus però de 1424, ara fa 600 anys, quan va desfilar a Barcelona el primer gegant de la història. #Gegants600

🧵 #FIL ⤵️ Image
La processó de Corpus és una tradició d'origen medieval. La de Barcelona, celebrada almenys des de l'any 1320, és una de les més antigues d’Europa.

Antigament, era una gran desfilada i se la considerava la festa més important de la ciutat.

📷 Frederic Ballell Image
Per tal d’acostar els textos sagrats al poble, majoritàriament analfabet, a la processó de Corpus s’hi van incorporar petites representacions de passatges bíblics i de les vides de sants. Image
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(