چند نکته درباره #ابرآروان برای آنهایی که صرفاً اخبار و نوشتههای فعالان سیاسی را خوانده اند. از دید فرد فنی و بی طرف اما منتقد این شرکت
۱.آیا ابرآروان نقشی در فیلترینگ دارد؟
جواب منفی است. ابرآروان اصولا در جایگاهی که امکان فیلتر روی ترافیک اینترنت بطور کل را داشته باشد نیست.
/۱
۲.آیا ابرآروان نقشی در امان قطعی اینترنت و ترافیک بین الملل دارد؟
هم خبر و هم بله... از دید فنی آنها در چنین جایگاهی نیستند اما برخی منتقدان ایران شرکت معتقد هستند با میزبانی سایتها و خدمات بیشتر در کشور امکان قطع ترافیک بین الملل برای حکومت راحتتر و کم هزینهتر است
/۲
این شاید گزاره درستی باشد اما با همین استدلال هر شرکتی که در ایران دیتاسنتر زده (آسیاتک، پارسآنلاین )، هر شرکت میزبانی وب با سرور در ایران و حتی هر سرویس و سایتی که سرورهایش داخل کشور است مثل کافه بازار، آپارات و ... میتوانند همین کارکرد رو داشته و کمک به قطعی اینترنت کنند
/۳
۳. پس چرا مدیر آن گفته قطعی اینترنت خط قرمز ماست؟
خب، حقیقتاً این حرف مفتی است که برای ژست با مردم بودن و ... گرفته بودند همانطور که اشاره شد و خودشون هم بعدها گفتند اصولا در چنین جایگاهی نیستند و شبیه آن است که صندوق دار بانک بگوید خط قرمز من قطعی اینترنت است!
/۴
۴. قضیه آبان ۹۸ و اعتراضات به ابرآروان چیست؟
وقتی در آبان آن سال اینترنت بینالملل کاربران قطع شد، دیتاسنترها هنوز وصل بودند. اهل فن شروع به ایجاد سرور مجازی و .. در این دیتاسنترها کردند که به نوعی واسط و پروکسی برای اتصال به اینترنت بینالملل باشد.
/۵
در آن زمان که تقاضا برای ایجاد و گرفتن سرور مجازی زیاد شد ابرآروان ناگهان و موقت قیمتها را چند برابر کرد و گویا به برخی کاربرانی که از سرور برای VPN استفاده میکردند هشدار داده بود که در صورت ادامه ممکنه سرورشون قطع بشه...
همین اعتراض گستردهای را بین اهل فن ایجاد کرد
/۶
از طرفی باید گفت اخطاری از طرف مراکز امنیتی به چندین دیتاسنترها برای چنین کارکردی از سرورها هشدار داده بودند و در برخی دیتاسنترها نیز سرور مشتریانی که کاربرد VPS داشتند قطع شده بود اما مشتریان این دیتاسنترها با مشتریان سرورهای مجازی ارزان قیمت ابرآروان فرق داشت.
/۷
۵. یعنی همه نقدهابه این شرکت محدود به همینها است؟
خیر. در واقع انتقاد اصلی از زمانی شروع شد که افشا شد ابرآروان یک قرارداد چندین میلیاردی با نهاد زیر مجموعه وزارت ارتباطات بسته و طبق آن، دهها میلیاردها تومان هم وام کم بهره و ... دریافت میکند(علاوه بر یک وام کم بهره دیگر)
/۸
در این قرارداد بندی برای امکان فراهم نمودن شرایط شنود اطلاعات بود که آنهم حساسیتزا بود.
از آنجایی که این شرکت ژست همراهی با مردم و استارتاپ بودن و بخش خصوصی و ... داشت این همکاری اختیاری با دولت و وزارتخانهای که باعث قطعی اینترنت بود در تعارض با حرفها و ژستهایش بود.
/۹
بنابراین و بطور خلاصه میتوان گفت این شرکت نقشی در فیلترینگ و قطعی اینترنت بطور مستقیم ندارد اما به هر دلیلی (از جمله منافع مالی یا توسعه کسب و کار) با دولتی که مشخصاً طرفدار اینترنت و دسترسی آزاد به اطلاعات نیست در قالب قراردادهای تجاری همکاری میکند.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
تحریم ابرآوران چه تاثیری میتواند روی این شرکت داشته باشد؟
گ همانطور که این چند روز نیز شاهد بودید اولین تاثیر حذف خدمات سرویسهای ابری و عدم امکان اجاره سخت افزار در دیتاسنترهای اروپا است
البته دور زدن تحریم با ثبت شرکت دیگر یا حتی اجاره سرور با نام فرد حقیقی ممکن خواهد بود
/۱
اما مشکل این خواهد بود که ممکن است همچنان ارتباط آن خدمات با ابرآروان معلوم شود و بطور مشخص شاید نتوانند بصورت گسترده مثلا ماشین مجازی با آی پی یا موقعیت اروپا در وب سایت و پنلهای مشتریات شرکت ارائه کنند.
(شاید این خدمات را به شرکتی با نام جدید منتقل کنند)
/۲
اما یک خدمات کلیدی این شرکت است که اتفاقاً از آلمان شروع شده است. قدیمیترها به خاطر دارند که آی پی های اولیه ابرآروان به نام فردی ایرانی در آلمان ثبت شده بود (حتی اگر خود سرور ایران بود). ابرآروان از BGP anycast آن رنج آی پس با هدف خدمات CDN و مبارزه با DDOS استفاده میکرد
/2
یک روش ساده برای حل مشکل Safe Search تحمیلی روی گوگل که به ذهنم رسید تغییر فایل hosts روی کامپیوتر است. من این روش را روی اینترنت ADSL مخابرات چک کردم و جواب داد. دوستان هم اگر چک کنند و نتیجه را بگویند کمک خواهد کرد.
روش کار :
بطور ساده فایل hosts را تغییر میدهیم
/۱
فایل hosts شبیه یک dns server اولیه برای سیستم عامل است. این فایل در شاخه ویندوز است
c:\windows\system32\drivers\etc
حالا کافیست در اینجا یک یا دو خط اضافه کنید که که شامل دامنه گوگل و IP گوگل در حالت غیر Safe Search است.
/۲
البته که اینکار به دلیل تنظیمات امنیتی ویندوز ساده نخواهد بود و برای تغییر این فایل نیاز به اجرای ویرایشگر فایل بصورت administrator دارید. برای اینکار مثلا اسم ویرایشگر اینجا notepad را در ویندوز جستجو و روی آن کلیک چپ کرده و گزینه run as administrator را اجرا میکنید
/۳
استراتژی مایکروسافت هر چند در زمینه خدمات ابری در این سالها موفق بوده اما عملاً به اکوسیستم توسعه نرمافزار تحت محصولات مایکروسافت لطمه زده است .
چرا؟
اول آنکه نیارهای توسعه دهندگان تحت ویندوز را نادیده گرفت است و مشوق خاصی فراهم نکرده است.
/۱
مایکروسافت هنوز راهکار ساده و کم هزینه (یا حتی رایگان) برای سرورهایی تک کاربرد مثل dns server یا ایمیل سرور یا صرفا storage یا پروکسی ارائه نداده است.
عملاً در حال هل دادن توسعه دهندگان به استفاده از لینوکس است.
/۲
مایکروسافت در حال ارائه دات نت و حتی ms sql server در لینوکس است. حقیقت اینه برای توسعه دهندگان تحت لینوکس محصولات و راهکارهای مایکروسافت چندان جذاب نیست. فرستادن توسعه دهندگان تحت ویندوز به لینوکس هم آنقدرها هوشمندانه نیست!
/۳