1/Ο γνωστός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, που ζει υπό αστυνομική προστασία λόγω των αποκαλύψεών του για την #Καμόρα, κατηγορείται από τη #Μελόνι για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω σχολίων του.
Η ίδια είχε δηλώσει πως τα πλοία που διασώζουν πρόσφυγες θα πρέπει να βυθίζονται.
2/ Σε μια συναισθηματικά έντονη στιγμή, αποκρινόμενος κατά τη διάρκεια εκπομπής σε πλάνα που έδειχναν μια μητέρα να πενθεί το νεκρό της βρέφος από ναυάγιο, ο Σαβιάνο είχε πει:
«Θέλω απλώς να πω στην Μελόνι και στον Σαλβίνι: Μπάσταρδοι! Πώς μπορέσατε;».
3/ Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Σαλβίνι εισήγαγε πρόβλεψη για πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ στα διασωστικά σκάφη που αποβιβάζουν τους διασωθέντες στην Ιταλία.
Ο Σαβιάνο είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για παροχή βοήθειας σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
4/ Ο #Σαβιάνο κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να ανέχονται υψηλότερα επίπεδα κριτικής & ελέγχου, δεδομένης της δημόσιας θέσης τους.
2/ Δεν πρόκειται για την μόνη υπογραφή στο manifesto που προξενεί ενδιαφέρον.
Τον Αύγουστο είχαμε αποκαλύψει @we_are_solomon πως ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας υπογράφει διθυράμβους για την κυβέρνηση, δίχως να ενημερώνει πως είναι διορισμένος στο Μαξίμου. wearesolomon.com/mag/logodosia/…
3/ Η εφημερίδα δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι ο κ. Καρύδας, που ενίοτε έδινε στα άρθρα του τίτλους από αυτούσιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήκει στο προσωπικό επιτελείο του πρωθυπουργού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα 304.000 ευρώ στις εταιρείες κέτερινγκ ΠΟΤ & ΠΑΝ, ΤΖΑΝΕΤΟΣ, ΣΑΛΑΣ, και ΠΛΕΙΑΔΕΣ, οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες σίτισης σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Οι εταιρείες παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε "οριζόντια καρτελική σύμπραξη".
Τη δραστηριότητα των εταιρειών είχαμε εξετάσει το 2017 και 2018 στο @insidestory_gr, όπου εργαζόμουν, στο πλαίσιο σειράς ρεπορτάζ για την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση σε δομές φιλοξενίας.
Μοιράζομαι τα τρία ρεπορτάζ για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται:
1)
Απροσδόκητες συνάψεις συμμαχιών ανάμεσα σε ανταγωνιστές. Εικονικές συμπράξεις. Και μοιράσματα:
πώς οι μεγάλοι παίκτες εξασφάλισαν τη σίτιση των δομών του Αιγαίου και δεκάδες εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.
Σήμερα αποκαλύπτουμε βήμα-βήμα πώς ευρωπαϊκά χρήματα για τη στέγαση προσφύγων καταλήγουν μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης σε δύο εταιρείες real estate...
1/ Ένα σύντομο thread για την διαφάνεια, τη δημοσιογραφία, και... ένα κανάλι στο Youtube.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο το @we_are_solomon και το @reporters_gr τρέχουν μια δημοσιογραφική έρευνα για τα εκατ. κοινοτικών πόρων που διατίθενται για την στέγαση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
2/ Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον για την ΜΚΟ #Hopeten (πρώην #Hopeland) είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο:
η νεοσύστατη ΜΚΟ, δίχως καμία σχετική εμπειρία, εξασφάλισε 7+ εκατ. ευρώ για 15 μήνες.
3/ Το @reporters_gr και @we_are_solomon έθεσαν συγκεκριμένα δημοσιογραφικά ερωτήματα δημοσίου ενδιαφέροντος στην ΜΚΟ.
Δεχθήκαμε ένα εξώδικο, δέκα ημέρες μετά την συνάντησή της Hopeten με τους συναδέλφους @kkoukoumakas@fanis_kollias, και χωρίς να έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Με την @IPapangeli είχαμε προσπαθήσει αρκετές φορές να κλείσουμε μια συνέντευξη μαζί της, στα πλαίσια ενός πρότζεκτ μηνών για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε - για την ακρίβεια δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση στα αιτήματά μας.
Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα πράγματα, συνάδελφοι ιδιωτικών καναλιών, που όταν ήρθε η ώρα δεν της έκαναν ούτε μισή «δύσκολη» ερώτηση, δεν αντιμετώπισαν την ίδια δυσκολία.
Η Αγαπηδάκη διορίστηκε Ειδική Γραμματέας προτού ακόμη οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και οριστεί το προσωπικό της Γραμματείας.
Σε συνέντευξη στο @we_are_solomon ο τέως πρόεδρος του ΕΚΚΑ δήλωνε πως, όταν ανέλαβε καθήκοντα, «η κα. Αγαπηδάκη δεν διέθετε ούτε καρέκλα για να καθίσει».
Έρευνες έδειχναν ότι ο κίνδυνος να νοσήσουν από κορονοϊό οι αιτούντες άσυλο στα camps ήταν έως και τρεις φορές υψηλότερος από ότι για τον γενικό πληθυσμό.
Αλλά, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διευκρίνιζε ότι ο εμβολιασμός τους «δεν αποτελεί προτεραιότητα».
Όταν επισκέφθηκαν την Χίο, στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκαν «εντυπωσιασμένοι» με τους ρυθμούς του εμβολιασμού των προσφύγων.
Ένα μήνα μετά έχουν εμβολιαστεί λιγότερα από 1.000 άτομα.