En una setmana com aquesta, el fil no podia ser un altre: ponts aqüeductes de Barcelona 👇
Comencem amb el més antic de tots: l'aqüeducte romà de Barcino (segle I).
A la plaça Vuit de Març de #CiutatVella en podeu veure un tram autèntic en tot el seu esplendor, a diferència de l'arcada de l'avinguda Catedral, que és una recreació "fake".
Força ocult a #Horta trobem el singular pont d'aqüeducte de Can Quintana, que creuava el torrent del mateix nom.
És el vestigi més visible que queda de l'aqüeducte de Dosrius, construït a mitjans del segle XIX per dur aigua des del Maresme.
De l'aqüeducte del Baix Vallès, en canvi, en tenim molts més vestigis. Com el pont del Torrent del Bosc Llarg, al carrer de les Agudes, entre #CiutatMeridiana i #CanCuiàs.
El flamant Parc de l’Aqüeducte, també a #CiutatMeridiana, on podem contemplar un altre tram del mateix aqüeducte del Baix Vallès.
L'aqüeducte de #TorreBarró, que també formava part de l'aqüeducte del Vallès. Construït sobre l'antic torrent de la Font d’en Magués, recentment també s'ha transformat en un parc.
Molt més discret es conserva aquest altre tros de l'aqüeducte del Vallès al carrer Llerona, també al barri de #TorreBaró.
Molt a prop, un altre tram difícil de veure entre els matolls, a la confluència del carrer Martorelles amb Palau-solità.
I a la #laGuineuta tenim aquestes arcades, integrades al Parc de Nou Barris, que probablement formaven part de l'aqüeducte del Baix Vallès.
Amagades al Bosc de Can Turull, a #Vallcarca, es conserven les restes de l'aqüeducte que abastia a la #ViladeGràcia amb les aigües d'una font del Mas Falcó.
També a #Gràcia, l'aqüeducte desaparegut que creuava els terrenys Cal Santpere, la masia on posteriorment es va aixecar el camp de futbol de l'Europa.
I per acabar, l'espectacular Pont del Tres Ulls, a la #TrinitatNova. Formava part de l'aqüeducte alt de Montcada, però mai va entrar en servei. Avui encara es conserva, mig enterrat.
Bon aqüeducte!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
L'obertura de la Via Laietana, a principis del segle passat, va suposar l'enderroc d'uns 300 edificis i la desaparició de desenes de 85 carrers i places.
Voleu veure aquesta Barcelona desapareguda?
#FIL 🧵⤵️
Per començar, una mica de contex: l'origen de la Via Laietana es remunta a 1859, amb l'aprovació del Projecte de Reforma i Eixample d'Ildefons Cerdà.
El pla Cerdà no només preveia l'eixample de Barcelona, sinó també la reforma de l'antiga ciutat emmurallada.
L'objectiu d'aquesta reforma interior era sanejar la ciutat vella i millorar la seva comunicació amb el nou eixample.
Cerdà preveia obrir tres grans vies, destruint molts carrerons i edificis de la Barcelona antiga.
Les obres als Jardins del Doctor Fleming, al #Raval, han deixat al descobert les restes del Corralet, l'antic cementiri i dipòsit de cadàvers de l'Hospital de la Santa Creu.
De fet, a l'anterior intervenció en aquesta plaça, l'any 2014, ja van aparèixer algunes restes òssies 💀