En una setmana com aquesta, el fil no podia ser un altre: ponts aqüeductes de Barcelona 👇
Comencem amb el més antic de tots: l'aqüeducte romà de Barcino (segle I).
A la plaça Vuit de Març de #CiutatVella en podeu veure un tram autèntic en tot el seu esplendor, a diferència de l'arcada de l'avinguda Catedral, que és una recreació "fake".
Força ocult a #Horta trobem el singular pont d'aqüeducte de Can Quintana, que creuava el torrent del mateix nom.
És el vestigi més visible que queda de l'aqüeducte de Dosrius, construït a mitjans del segle XIX per dur aigua des del Maresme.
De l'aqüeducte del Baix Vallès, en canvi, en tenim molts més vestigis. Com el pont del Torrent del Bosc Llarg, al carrer de les Agudes, entre #CiutatMeridiana i #CanCuiàs.
El flamant Parc de l’Aqüeducte, també a #CiutatMeridiana, on podem contemplar un altre tram del mateix aqüeducte del Baix Vallès.
L'aqüeducte de #TorreBarró, que també formava part de l'aqüeducte del Vallès. Construït sobre l'antic torrent de la Font d’en Magués, recentment també s'ha transformat en un parc.
Molt més discret es conserva aquest altre tros de l'aqüeducte del Vallès al carrer Llerona, també al barri de #TorreBaró.
Molt a prop, un altre tram difícil de veure entre els matolls, a la confluència del carrer Martorelles amb Palau-solità.
I a la #laGuineuta tenim aquestes arcades, integrades al Parc de Nou Barris, que probablement formaven part de l'aqüeducte del Baix Vallès.
Amagades al Bosc de Can Turull, a #Vallcarca, es conserven les restes de l'aqüeducte que abastia a la #ViladeGràcia amb les aigües d'una font del Mas Falcó.
També a #Gràcia, l'aqüeducte desaparegut que creuava els terrenys Cal Santpere, la masia on posteriorment es va aixecar el camp de futbol de l'Europa.
I per acabar, l'espectacular Pont del Tres Ulls, a la #TrinitatNova. Formava part de l'aqüeducte alt de Montcada, però mai va entrar en servei. Avui encara es conserva, mig enterrat.
Bon aqüeducte!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Aquest és el lloc on es va fundar el Barça, #TalDiaComAvui fa 125 anys: el Gimnàs Solé del carrer Montjuïc del Carme, 5.
Un local que moltes vegades (encara avui) s'ha ubicat erròniament.
#FIL 🧵⤵️
Avui, potser veureu circular aquesta imatge com el lloc fundacional del Barcelona.
Sí, és una foto del Gimnàs Solé, però no és el local on es va fundar el Barça.
De fet, la publicitat ja indica que el gimnàs s'havia traslladat.
El gimnàs estava, originalment, al carrer Montjuïc del Carme, 3-5. Just al costat dels famosos magatzems El Indio (ara tancats), que fan cantonada amb el carrer del Carme.
El 28 d'octubre de 1848, va sortir d'aquesta estació el primer tren de la història de Catalunya: el ferrocarril de Barcelona a Mataró.
Sabeu on era aquella primera estació de la ciutat? En queda alguna cosa?
#FIL 🧵⤵️
L'any 1848, quan es va inaugurar el ferrocarril a Mataró, Barcelona encara era una ciutat emmurallada.
L'estació terminal es va construir a la Barceloneta, fora de les muralles, per facilitar el transport de mercaderies que arribaven al port des d'Amèrica.
La ubicació actual correspondria, aproximadament, a la confluència del carrer Doctor Aiguader / Ronda Litoral amb el passeig Joan de Borbó.
Als que som una mica frikis de l'urbanisme i la història de Barcelona, ens encanta quan un enderroc qualsevol deixa al descobert el passat amagat de la ciutat 🤓
Són detalls que sovint passen desapercebuts... #FIL 🧵⤵️
Fa uns dies, es va enderrocar aquest edifici del carrer Sardenya, 239, a la frontera entre els barris del #Fortpienc i la #SagradaFamília.
Segons el cadastre, la finca datava de 1890. Per tant, era de les més antigues de la zona, però feia anys que estava deshabitada.
El solar buit, després de l'enderroc, va fer molt visible l'alineació obliqua de la paret mitgera de la casa veïna, Sardenya, 241 (un edifici que, per cert, també va a terra).