Jouduttiin sähköpula-aikaan - miten tässä nyt näin kävi? Venäjä. Totta, mutta juurisyy on, että me itse luotimme tavattoman vahvasti energian monipuoliseen tuontiin Venäjältä. Itse ajoimme itsemme, kuten muukin Eurooppa, vaikeaan riippuvuussuhteeseen Venäjästä. #sähköpula (1/8)
Perusteluita venäläiseen energiaan tukeutumiseen oli varmasti monia: helppoa, halpaa, turvallisuus ja ympäristöhuolet jäivät Venäjälle, kauppasuhteet, sitoutetaan Venäjä taloudellisella riippuvuudella jne. Mutta Venäjä toimii kuten se toimii, ei kuten me toivomme ja uskomme.(2/8)
Riippuvuuden seuraukset koemme nyt. Venäjä ei sinänsä yllättänyt, se toimi kuten se on tavannut toimia pitkässä juoksussa, yllättävästi ja ilkeästi.
Huoltovarmuussuunnittelussa tähänkin oli varauduttu, mutta lähtökohtana on perinteisesti ollut, että (3/8)
energiatuonnin tyrehtyminen liittyisi tilanteeseen, jossa Suomi olisi sodassa tai sen kaltaisissa olosuhteissa. Silloin koko yhteiskunta olisi poikkeustilassa, kaikki resurssit keskitettäisiin maanpuolustukseen ja kaikki joutuisivat kiristämään vyötä osana sotaponnisteluita.(4/8)
Silloin käytettäisiin polttoaineiden varmuusvarastoja, päästökysymyksiä ei pohdittaisi ja energian käyttöä rajoitettaisiin rankasti viranomaistoimin. Mutta nyt energiapula onkin käsillä vaikka Suomeen ei kohdistu sotilaallista hyökkäystä, joten sitoumuksista pidetään kiinni.(5/8)
Energiamarkkina on muuttunut pysyvästi eikä palaa entiselleen. Kyseessä on järjestelmätason shokki ja muutos.
Sähköä säästämällä voimme kaikki auttaa tilannetta, mutta tarvitaan järjestelmätason toimia, jotta sähköä riittää tulevinakin talvina kun on tyyni pakkaspäivä. (6/8)
Pelkkä puhe ja politikointi ei muutu megawattitunneiksi. Tarvitaan nopeasti lisää sääriippumatonta tuotantokykyä tuulivoiman keveriksi sekä menettely, jolla se liitetään sähkömarkkinaan. Muutoin elämme sähköpulan kanssa pitkälle tulevaisuuteen. (7/8)
Sähköpulasta on helppo syyttää muita. Mutta kuten Tuntemattomassa sotilaassa everstiluutnantti Karjula kirosi: ”Missä oli miehen reservi”, pätee myös suomalaiseen sähkökeskusteluun. Peiliin katsomisen paikka! #sähköpula#huoltovarmuus#sähköntuotanto (1/6)
Suomessa tehtiin ennen Ukrainan sotaa kovalla vauhdilla ja toinen toistaan kirittäen poliittiset ja liiketaloudelliset päätökset luopua hiilen ja turpeen polttamisesta. Taustalla ovat hyvät tavoitteet, siitä varmasti kaikki ovat yhtä mieltä. (2/6)
Jokainen sähköntuottaja tekee omat ratkaisunsa poliittisista, taloudellisista, lainsäädännöllisistä ja imagosyistä. Valtakunnan sähköhuollon järjestelmätason kokonaiskoordinaatio kuitenkin puuttuu. Markkinoiden yksin piti olla riittävä ohjauskeino. Nyt ollaan vaikeuksissa. (3/6)
Koko Eurooppaa kerralla uhkaava energiapula yllätti. Samaan aikaan olemme päättäneet erittäin nopealla aikataululla luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä energiantuotannossa. Sähkön osalta olemme myös riippuvaisia tuonnista ja viennistä naapurimaihin. 2/
Suomessa on nojattu siihen, että siirtoyhteydet tuovat meille vaivattomasti halpaa sähköä - vesivoimalla tuotettua Ruotsista ja ydinvoimalla tuotettua Venäjältä. Nyt Venäjän suunta on ja pysyy kiinni. 3/