Herkese Benden Kahve! Bir Kahvenin 40 Yıl Hatırı Vardır Deyiminin Hikâyesi #Pabucumunİktidarı
Türkçemizde günlük hayatta sık kullandığımız birçok deyimin hikayesi var. 'Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır' deyimi de bunlardan biri. Bu yazıda kahvenin neden 40 yıl hatırı vardır onu size aktardım.
Günlük hayatta çok sık kullandığımız bir deyim "Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır". Anlamı yaptığın iyilikler ne kadar küçük olsa bile gün gelir iyilik yaptığın kişiden iyilik bulabileceğindir. Peki neden 10, 20, 30 değil de 40 yıl?
1895 yılında İstanbul’un Eminönü semtinde bulunan yemiş iskelesinde kahve yapan Üsküdarlı bilge Yusuf adında bir adam vardı. Adamın mekânına her inanıştan insan gelirdi. Gelenler hem kahve içmek hem de onun hoş sohbetini dinlemek için uğrarlardı.
Günlerden bir sabah kahvehaneye yeniçeri gelir ve etrafı dikkatle inceler. İçeride müşteriler vardır ve bunlardan birisi de Rum bir kaptandır. Yeniçeri kahveciye seslenerek "Herkese benden kahve ikram edin yalnız şu Rum kaptan hariç" der.
Kahveci, yeniçerinin bu sözünü duymazdan gelir. Herkese yeniçerinin kahvesini ikram ederken iki kahve daha yapıp Rum kaptanın yanına oturur. Bu duruma hiddetlenen yeniçeri, #Pabucumunİktidarı
"Ona vermeyeceksin demedim mi?" der. Kahveci de "Bu senin değil benim ikramım" diyerek karşılık verir ve kaptanla muhabbet etmeye devam eder.
Bu olayın üstünden tam tamına 40 yıl geçer. 1905 yılında Osmanlı'nın hâkimiyetindeki Sisam Adası'nda büyük Rum isyanı patlak verir ve Rumlar, isyanlarda eline geçirdikleri insanları esir pazarında satarlar.
Üsküdarlı kahveci de bu insanlar arasındadır ve yaşlı bir Rum tarafından satın alınır. Adamın kendisini öldüreceğini düşünen kahveci, yaşlı Rum’a bakar ama gözündeki merhameti hisseder.
Yaşlı Rum, kahveciyi serbest bırakır ve ona der ki; "Bana 40 yıl önce bir kahve ikram ettin ve ben o kahveyi de seni de unutmadım."
Rum kaptan Üsküdarlı Yusuf'u serbest bırakır ve İstanbul'a geri dönmesine yardımcı olur. İşte hep duyduğumuz bu güzel deyimin arkasında böyle bir hikâye var. Siz bu hikâyeyi biliyor muydunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Osmanlı'da Yetiştirilirken Günah Sayıldığı İçin Ağaçları Yakılan Avokado Meyvesinin Hikâyesi
Merhabalar. Avokadoyu daha yeni Türkiye topraklarında yetişiyor zannederiz hepimiz. Ama yaklaşık 300 sene önce bunu Yalova'da başaran bilim adamlarımız olmuş. Bu yazıda sizi 1720 yılına götürüyor ve avokadonun Osmanlı'daki yolculuğuna çıkarıyorum.
İyi okumalar dilerim.
Avokadonun anavatanı Meksika'dır ve tarihi MÖ. 10 bin yıllarına kadar dayanır. Timsah armudu da denen bu meyve oval şeklindedir ve armuta benzer.
Türkiye Tarihinden Daha Önce Hiç Görmediğiniz Fotoğraflar
Bu eski fotoğraflarla geçmişe kısa bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Bu fotoğrafların bazıları birçok tarih kitabının anlattığından daha çok şey anlatıyor.
1. Türk askerleri Yunanları dinlemek için telefon hattı çekerken.
2. Çalıyla kamuflaj yapmış Türk keskin nişancı, iki Anzak tarafından yakalanmış. Gelibolu, 1915.
Tüm hayatını Kuran-ı Kerim'i anlamaya ve anlatmaya adamış, bir çok sosyal bilim disiplininde akademik çalışmaları olan; yazar, akademisyen, siyasetçi Yaşar Nuri Öztürk 71 yaşında hayatını kaybetti. Uzman olduğu her konuda ülkemizde büyük kitleleri etkileyen Öztürk'
22 Haziran 1945 tarihinde Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu.
Her fırsatta memleketi ile gurur duyduğunu söyleyen Yaşar Nuri Öztürk, çok büyük bir tesadüf ki, doğduğu tarihten tam 71 yıl sonra doğum gününde hayata gözlerini yumdu.
Atatürk'ün Tüylerinizi Diken Diken Edecek ve Gururla Okuyacağınız Az Bilinen Anıları''Beni görmek demek, behemehal yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.'' - M.Kemal ATATÜRK
1. ''Sizin kendinize mi itimadınız yok, Türk hanımının faziletine mi?''Muallimler Ankara'da bir toplantı yapmışlar, bu içtimaya iki-üç muallim hanım da iştirak ederek salonda ayrı bir yere oturmuşlardı.
Kış Aylarının Kurtarıcısı: Şifa Dolu Sinir Otu Hakkında Bilmeniz Gereken Her ŞeySinir otu, hemen hemen her yerde yaygın olarak yetişen ve doğada çok sık rastlanan bir bitki.
Şifalarını bilmeyenler bu bitkinin üstünden basıp geçerken bilenler ise topluyor, kurutuyor ve çayını bile yapıyor. Son derece faydalı otlar arasında yer alan sinir otu, şifalı özellikleri ile tıpta da kullanılabiliyor.
Sinir Otu Nedir?
Sinir otu, Plantaginaceae familyasına bağlı bir bitki cinsi olarak biliniyor. Bilimsel adı Plantago'dur. Hemen hemen her yerde kendine yetişme şansı bulabilen bu bitki, bahçelerde zararsız olarak görülür.