Nieuwe locaties met besmettingen: 46
Huidig aantal locaties met besmettingen:* 708
*Locaties waar in de afgelopen 28 dagen minstens één COVID-19 besmetting is gemeld.
Nieuwsupdate: vanaf vandaag worden sterfgevallen door covid niet meer doorgegeven aan het RIVM. Er worden dus geen nieuwe sterfgevallen meer gemeld in de dagelijkse update.
Extra update: er wordt niet meer uitgevraagd of iemand verpleeghuisbewoner is. Dit kenmerk wordt nu alleen bepaald op basis van postcode, waardoor de aantallen besmettingen (en locaties) onder verpleeghuisbewoners lager zullen uitvallen.
Let op: sterfgevallen door covid worden niet meer door het RIVM gepubliceerd. Het CBS zal dit wel vermelden in de doodsoorzakenstatistiek, maar daar zit een vertraging in van vier maanden. De info komt uiteindelijk dus wel beschikbaar maar het duurt veel langer dan gebruikelijk.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Advies van Raad van State over een financiële regeling voor zorgmedewerkers die longcovid hebben opgelopen in de eerste golf.
Samengevat: RvS adviseert om een financiële regeling te treffen voor deze groep maar adviseert om het juridische kader goed uit te werken 🧵
Advies RvS:
- Het treffen van een financiële regeling is zeer zeker te overwegen.
- Wees heel precies in het formuleren van het doel van de regeling, in verband met precedentwerking en omdat het om belastinggeld gaat.
- 'Erkenning van leed' als grondslag is risicovol (vanuit gelijkheidsbeginsel) omdat ook personeel in andere sectoren (bijv. onderwijs) dat is getroffen door longcovid vergelijkbaar ernstig leed kan ondervinden.
- Hoogte van het bedrag mag je zelf doorrekenen: hier zijn tips.
CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 20 van dit jaar. In dit draadje combineer ik de grafieken over sterfte per week (gesplitst op leeftijdscategorie, geslacht, en totaal) met een analyse van de oversterfte. Ik kijk ook naar Europa (data van EuroMOMO).
De data komt hier vandaan: cbs.nl/nl-nl/cijfers/…. Ik heb de data gebruikt van 2000-2020. Week 1, 52, en 53 zijn eruit gehaald omdat dit regelmatig halve weken zijn en dat creëert enigszins ruis. Data die ik gebruik voor de analyses vind je hier: surfdrive.surf.nl/files/index.ph…
Ik verwijs voor de uitleg van deze analyses even naar mijn draadje over week 14:
CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 17 van dit jaar. In dit draadje combineer ik de grafieken over sterfte per week (gesplitst op leeftijdscategorie, geslacht, en totaal) met een analyse van de oversterfte.
De data komt hier vandaan: cbs.nl/nl-nl/nieuws/2…. Ik heb de data gebruikt van 2000-2020. Week 1, 52, en 53 zijn eruit gehaald omdat dit regelmatig halve weken zijn en dat creëert enigszins ruis. Data die ik gebruik voor de analyses vind je hier: surfdrive.surf.nl/files/index.ph…
Ik verwijs voor de uitleg van deze analyses even naar mijn draadje uit week 14:
CBS heeft het aantal overlijdensgevallen bijgewerkt t/m week 15 van dit jaar. In dit draadje combineer ik de grafieken over sterfte per week (gesplitst op leeftijdscategorie, geslacht, en totaal) met een analyse van de oversterfte. Deze behandel ik daarna ook Europees breed.
De data komt hier vandaan: opendata.cbs.nl/statline/#/CBS… Ik heb de data gebruikt van 1995-2020. Week 1, 52, en 53 zijn eruit gehaald omdat dit regelmatig halve weken zijn en dat creëert enigszins ruis. Data die ik gebruik voor de analyses vind je hier: surfdrive.surf.nl/files/index.ph…
Ik verwijs voor de uitleg van deze analyses even naar mijn draadje van vorige week:
@raymondpeil@OlifaNT@JosVrbk Je vraag was over die z-scores in de grafiek die @SBergsma deelde toch? Ik probeer het zoveel mogelijk vrij te waren van statistisch jargon :) Z-scores zijn een gestandaardiseerde maat van hoeveel afwijking er in bepaalde data is tov wat je mag verwachten op basis van andere data
@raymondpeil@OlifaNT@JosVrbk@SBergsma 1) Bij sterftecijfers in Nederland verwachten we gemiddeld ongeveer 3000 per week, maar daar zitten afwijkingen in. Dat komt bijvoorbeeld door seizoen (winter meer sterfte) en externe invloeden (zoals een griepvirus of coronavirus).
@raymondpeil@OlifaNT@JosVrbk@SBergsma 2) Die afwijking van het gemiddelde kun je berekenen op basis van historische data en dit noemen we de standaard-deviatie. Daarna neem je een nieuwe observatie (bijv, de sterfte in de laatste week) en je berekent hoe extreem die observatie afwijkt van het gemiddelde.