Tässä ajassa tarvitaan hyviä uutisia, kuten uutinen mittavasta teollisuusinvestoinnista. Mutta maltti on valttia. Uutisesta on vielä kovin pitkä matka edes varsinaiseen investointipäätökseen. Alla muutama huomio, jotta pysyy jalat maan pinnalla. (1/9) hs.fi/talous/art-200…
Hanke on monilta osin toiveiden tynnyri. Yritys aloittaa nollasta. Puuttuu: toimiva teknologiaratkaisu, rahoitus, luvitus, energiaratkaisu ja raaka-aine. Hankkeen esitetty aikataulu on epärealistinen - alle 2 vuotta päätöksestä tuotannon aloittamiseen. (2/9)
Vetytalouden tiellä on vielä monta muttaa. Prosessin hyötysuhde on huono. Vedyntuotantoon tarvitaan hurjasti sähköä. Sen tulee olla päästötöntä ja hyvin edullista. Suuri määrä ylimääräistä tuulisähköä sopii tähän. (3/9)
Mutta prosessista ei ole vielä teollisen mittakaavan sovellusta. Sääolosuhteiden tasoittamista varten tarvitaan myös vedylle teollisen mittakaavan varastointijärjestelyt, sellaisia ei vielä ole. (4/9)
Uuden laitoksen sijainti korostaa edelleen sähkönkäytön keskittymistä eteläisimpään Suomeen. Tehdas tarvitsee paljon sähköä silloinkin kun ei tuule. Ja tähän tarpeeseen ei riitä enää vastaukseksi #OL3. (5/9)
Inkoon satama on pieni ja ahdas. Sataman parhaalle paikalle rakennettiin juuri kymmenen vuoden sopimuksella paikka kaasuterminaalilaiva Exemplarille. Terästehtaan logistiikka vaatisi infrarakentamista. (6/9)
Hanke tulee julkisuuteen sopivasti vaalien alla. Poliitikot pääsevät keräämään pisteet. Samalla mitataan myös se, kuinka paljon Suomen valtio, valtiolliset toimijat ja kunnat laitetaan tukemaan hanketta, jotta se toteutuisi. (7/9)
On syytä muistaa, että tälläkin hetkellä Suomen suurimman sähkönkäyttäjän, Outokummun Tornion terästehtaan yksi kolmesta ferrokromiuunista on poissa käytöstä, koska sähkön hinta on liian korkea/heiluu. (8/9)
Mutta pidetään peukut pystyssä. Kansantalouden kannalta teolliset investoinnit tuovat pitkäaikaista hyvää. Ne tarvitsevat ympärilleen monenlaista elinkeinotoimintaa, mistä tulee monelle hyvää. #teollisuuspolitiikka#investoinnit (9/9)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Jouduttiin sähköpula-aikaan - miten tässä nyt näin kävi? Venäjä. Totta, mutta juurisyy on, että me itse luotimme tavattoman vahvasti energian monipuoliseen tuontiin Venäjältä. Itse ajoimme itsemme, kuten muukin Eurooppa, vaikeaan riippuvuussuhteeseen Venäjästä. #sähköpula (1/8)
Perusteluita venäläiseen energiaan tukeutumiseen oli varmasti monia: helppoa, halpaa, turvallisuus ja ympäristöhuolet jäivät Venäjälle, kauppasuhteet, sitoutetaan Venäjä taloudellisella riippuvuudella jne. Mutta Venäjä toimii kuten se toimii, ei kuten me toivomme ja uskomme.(2/8)
Riippuvuuden seuraukset koemme nyt. Venäjä ei sinänsä yllättänyt, se toimi kuten se on tavannut toimia pitkässä juoksussa, yllättävästi ja ilkeästi.
Huoltovarmuussuunnittelussa tähänkin oli varauduttu, mutta lähtökohtana on perinteisesti ollut, että (3/8)
Sähköpulasta on helppo syyttää muita. Mutta kuten Tuntemattomassa sotilaassa everstiluutnantti Karjula kirosi: ”Missä oli miehen reservi”, pätee myös suomalaiseen sähkökeskusteluun. Peiliin katsomisen paikka! #sähköpula#huoltovarmuus#sähköntuotanto (1/6)
Suomessa tehtiin ennen Ukrainan sotaa kovalla vauhdilla ja toinen toistaan kirittäen poliittiset ja liiketaloudelliset päätökset luopua hiilen ja turpeen polttamisesta. Taustalla ovat hyvät tavoitteet, siitä varmasti kaikki ovat yhtä mieltä. (2/6)
Jokainen sähköntuottaja tekee omat ratkaisunsa poliittisista, taloudellisista, lainsäädännöllisistä ja imagosyistä. Valtakunnan sähköhuollon järjestelmätason kokonaiskoordinaatio kuitenkin puuttuu. Markkinoiden yksin piti olla riittävä ohjauskeino. Nyt ollaan vaikeuksissa. (3/6)
Koko Eurooppaa kerralla uhkaava energiapula yllätti. Samaan aikaan olemme päättäneet erittäin nopealla aikataululla luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä energiantuotannossa. Sähkön osalta olemme myös riippuvaisia tuonnista ja viennistä naapurimaihin. 2/
Suomessa on nojattu siihen, että siirtoyhteydet tuovat meille vaivattomasti halpaa sähköä - vesivoimalla tuotettua Ruotsista ja ydinvoimalla tuotettua Venäjältä. Nyt Venäjän suunta on ja pysyy kiinni. 3/