הצמח הזה הוא אולי לא הצמח היפה ביותר שנתקלתם בו, אבל הוא כנראה אחד המרשימים שבהם. הכירו את הוולוויצ'יה, צמח שחי במדבר נמיב ב #נמיביה וב #אנגולה, #אפריקה. #שרשור
למה הוא מרשים כל כך? קודם כל, כי הוא היה פה לפנינו, הרבה לפנינו. צמחי הוולויצ'יה הראשונים כנראה התפתחו בעידן היורה, לפני 200 מיליון שנה. כלומר, הוולוויצ'יה היא אחד ממיני הצמחים העתיקים ביותר על פני כדוה"א שעדיין קיימים היום, מה שנקרא מאובן חי.
הפרטים של הצמח הזה חיים לאורך תקופה ארוכה. הפרט הזקן ביותר המתוארך הוא בן 3,000 שנה, כלומר, הוא התחיל לצמוח קצת אחרי תחילת תקופת הברזל, קצת לפני הקמת ספרטה, ובערך כשהיפנים התחילו לגדל אורז. אבל הוא באמת זקן השבט, צמחי וולוויצ'יה אחרים צעירים בהרבה ומרביתם בני 500 שנה בלבד.
קצב הצמיחה של הוולוויצ'יה נמוך מאד, כ-13 ס"מ בשנה. הם כמעט לא צומחים לגובה, ומרביתם מגיעים לגובה של 50 ס"מ, אם כי יש יוצאי דופן שצומחים לגובה של 1.8 מ'.
אבל הוולוויצ'יה כן צומחת לרוחב. אם נמתח את העלים שלה נראה שהם יכולים להגיע לאורך של יותר מ-8 מ'. שלושת המטרים הצעירים יותר נותרים ירוקים, בעוד שהחלק הוותיק שלהם קמל בהדרגה. אבל מה שמעניין בעלים זה שלמרות שנראה שיש הרבה מאד מהם, לוולוויצ'יה יש רק שני עלים.
לאורך מאות ואלפי השנים שוולוויצ'יה חיה, היא נתונה לתנאים קשים מאד – רוחות חזקות מנשבות במדבר, חול משפשף את העלים ובעלי חיים מנסים לאכול אותה או פשוט דורכים עליה. וכך, לאט לאט, העלים מתחילים להישחק ולהתפצל, עד שמתקבלות הרצועות הרבות שרואים כאן, אבל בבסיסן הן עדיין אותם שני עלים.
ואיך הוולווי'ציה שורדת את המחסור במים? ראשית, יש לה שורשים עמוקים, אבל הם מספקים רק כמות מעטה מתצרוכת המים שלה. את עיקר המים היא מקבלת מהלחות שבאוויר.
מדבר נמיב נמצא ממש לחופי האוקיאנוס האטלנטי שנושא איתו זרמים קרים מאנטרקטיקה. המפגש בין האויר החם המדברי לזרמים האוקיאניים הקרים יוצר רצועת ערפל שמכסה מדי בוקר את המדבר. הערפל מתעבה על גבי העלים וטיפות המים נושרות לשורשים.
המים מאוחסנים בשורש הראשי שאורכו 3 מ' ושהוא גם אחראי לעגן את הוולוויצ'יה לאדמה.
זו גם הסיבה שבתקופות בצורת בעלי חיים רבים לועסים את עלי הוולוויצ'יה, כדי לקבל לחות.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
מכירים את המיתוס על הפילים שמשתכרים מפירות עץ המרולה, זה שמפירותיו מכינים את ליקר האמרולה ב #דרום_אפריקה, #אפריקה?
האם זה הגיוני בכלל?
ובכן, לא. קודם כל, הפילים ממש אוהבים את פירות המרולה הטריים ונוהגים לקטוף אותם ישירות מהעצים, כך שאין שום סיבה הגיונית שהם יחכו שהפירות ינשרו מהעץ ויתססו לפני שהם יאכלו אותם.
חוץ מזה, פילים הם חיה גדולה. כדי להשתכר מפירות המרולה, פיל צריך לאכול 1,400 פירות מותססים בפרק זמן מאד קצר, וגם אז הוא לא צפוי להישאר שיכור למשך זמן ארוך.
1/7 אלה ה-Sapeurs, אנשים שחיים ב #קונגו וב #קונגו_ברזוויל, #אפריקה ומשתייכים ל'אגודת האנשים האלגנטיים שיוצרים אוירה [נעימה]'. #שרשור
2/7 הכיבוש הצרפתי בקונגו ברזוויל הביא למפגשים בין גברים צרפתים שהיו לבושים במיטב האופנה הפריזאית של תחילת המאה ה-20 לבין קונגולוזים שלטשו אליהם עיניים ורצו גם. הם התחילו לרכוש פרטי אופנה עדכניים מפריז בעזרת המשכורות הזעומות שלהם.
3/7 האופנה התפשטה לאליטה האינטלקטואלית של קונגו ברזוויל, אחר כך לסצינת המוזיקה ולבסוף גם הגיעה למדינה השכנה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.