۱- در مورد آبشیرینکنها:
در تابستان ۲۰۱۹ از بزرگترین آبشیرین کن اسرائیل در نزدیکی تل آویو بازدید کردم. یکی از مسوولان ارشد نهاد آب اسرائیل میزبانم بود و در باره روند کار توضیح داد.
در سفر قبلی مسوول سابق آبشیرینکنهای اسرائیل در باره سیاست کلی اسرائیل توضیح داده بود.
۲- آبراهام تنه برایم گفت که نمکزدایی از آب دریا به خاطر دلایل مختلف از جمله هزینه، آخرین راهکار و گزینه است نه اولین. به عبارتی اگر مدیریت آب و کاهش مصرف و روشهای دیگر جمعآوری و تامین آب جواب نداد، از این گزینه استفاده میشود که نیاز به انتقال به ارتفاعات بسیار بلند هم ندارد.
۳- چند فعال محیط زیست در اسرائیل برایم تشریح کردند که ضمن اینکه قدر تلاشهای مدیران آب را میدانند، اما به آثار محیط زیستی پروژهها ایراد دارند. اثری که آبشیرینکنها بر اکوسیستمهای دریایی میگذارند را نباید نادیده گرفت. در حوضچهها، ماهیهایی را دیدم که از دریا آمده بودند.
اکثرا سکوت میکنم، چرا؟ چون حرفی میزنم که الان درکش نمیکنند و با من دشمن میشوند، اما چند سال بعد میگویند ببخشید...زیادهروی کردیم
هشدار نسبت به بیآبی از دهه هفتاد
مسائل دهه شصت و اعدامها و سکوت میرحسین موسوی
رسیدگی به فساد مالی/رشوهخواریهای و نقض حقوق بشر خاندان رفسنجانی
نقش اصلاحطلبان در فساد و تخریب محیط زیست و همدستیشان با سپاه.
سدسازیهای بیرویه.
دزدی مدرک حسن روحانی.
فساد لابی جمهوری اسلامی و سند وزارت خارجه برای حمایت از لابیها و گروههای به ظاهر ضد جنگ و ضد تحریم...
بهنودیسم رسانهای و شبکه بایکوت کننده منتقدان...
اگر دهها کاریکاتور در نقد و هجو خامنهای و احمدینژاد و رئیسی و بقیه بکشی، فقط میخندند، اما اگر عیوب جناح مقابل را بیاوری، میشوی همدست طائب!
اگر از فساد پروژههای گروههای نزدیک به تیم روحانی چیزی بگویی، میشوی طرفدار تحریم و دشمن مردم، اما همانها این روزها حامی تحریمند!
- از فردای سقوط رژیم، خیلی کار داریم.
- امنیت مردم با تامین آب، غذا و انرژی بهدست خواهد آمد.
- از فردای سقوط رژیم، باید ۲۴ ساعت در روز و هفت روز در هفته بدون وقفه تلاش کنیم.
- دهه هشتادیها نقشی در نابودی سرزمین نداشتهاند. این جلوداران و رهبران مبارزه با حکومت را یاری کنیم!
- باید میان بخشهای مختلف کشور که منابع آب و خاک مشترک دارند(استانهایی که درون حوضههای مشترک قرار گرفتهاند) یک نوع همکاری همراه با درک مشترک ایجاد کنیم.
- باید تا جایی که میتوانیم آب را به شکلی پایدار ذخیره کنیم.
- باید حواسمان هم همسایهمان باشد تا گرسنه و تشنه نماند!
- بیش از هر زمانی به درک مشترک واقعیتها و شرایط نیاز داریم. همهمان با هم در یک کشتی هستیم. باید این کشتی را با هم به سرمنزل مقصود برسانیم.
- بخشی از بیعدالتی حاکم، ناشی از نبود عدالت محیط زیستی است. ناشی از بیتوجهی به حق بشری آب مناطق محروم مثل سیستان و بلوچستان است...
ثمره مدیریت از بالا...
زمانی تصمیم میگرفتند که سد بسازند و مردم قدرتی نداشتند. بله، در همین ایالات متحده، گروه بزرگی از مردم نتوانستند مقابل ساخت این سد (گلن کنیون) بایستند.
حالا دریاچه پشت سد آب رفته، سطح آب پایینتر آمده و بسیاری نگران آینده حوضه رودخانه کلرادو هستند.
هفت ایالت و البته بخشهایی از مکزیک دلنگران روزگار این رود هستند. جمعیت زیاد شده، مصرف بالاتر رفته، ذخیره برفی فلات کلرادو هم کاهش یافته...
برای آینده ایران، باید به سمت تصمیمگیری همراه با مشارکت مردم و تغییر ساختار مدیریت و حکمرانی برویم با مقرراتی بسیار سفت و سخت برای عدم تخریب محیط زیست با ضمانت اجرایی حداکثری، نه اینکه سریع برویم سراغ انتقال آب و آبشیرین کردن بدون حساب و کتاب و تکرار روشهای غلط و دزدی.
#مدیریت_ضعیف_آب یعنی اینکه بدانی بیشترین سهم آب از سفره آب زیرزمینی است، تخلیهاش کنی و به جایش سد بیخود بسازی و بگذاری طبیعت آسیب ببیند. مانع رسیدن آب رودها به سفرههای آب زیرزمینی بشوی و وقتی دشتها دچار فرونشست شدند، شانههایت را بیاندازی بالا و از مسوولیت فرار کنی!
#مدیریت_ضعیف_آب یعنی اینکه بدانی میتوانی با تصفیه فاضلاب شهری بخشی از آب لازم برای آبیاری فضاهای سبز و حتی تغذیه سفره آب زیرزمینی را تامین کنی، اما باز از آب چاه و یا آب انتقالی برای آبیاری چمن و کاج و دیگر گیاهان نامربوط به مناطق خشک بهره ببری.
#مدیریت_ضعیف_آب یعنی اینکه بدون توجه به ارزش آب، در مناطقی با تبخیر بسیار بالا برنج بکاری. یعنی برای صادرات ۳۰ میلیارد دلار پسته، ۸۰ میلیارد دلار آب مصرف کرده باشی.
نگویید کسی قبلا نگفت و هشدار نداد! وقتی مدیر اطلاعات ملی آمریکا میگوید که ایران در دهههای آینده احتمالا با خشکسالی، موجهای گرما و بیابانزایی شدیدتری مواجه خواهد شد که این مشکل در کنار #مدیریت_ضعیف_آب به بیثباتی، مناقشههای محلی و آوارگی جمعیت میانجامد، ماجرا جدی است!
۳۳ سال پیش بر اساس این گزارش به دولتمردان ایران هشدار داده شد که وضعیت آب خاورمیانه در آینده خراب خواهد بود. بارها به مقامهای جمهوری اسلامی گفته شد که باید سیاست مدیریت و جمع آوری آب و همچنین آبیاری متناسب با شرایط اقلیمی تغییر کند! گوش شنوایی نبود!
به جماعت گفته شد که با توجه به افزایش جمعیت و کاهش منابع آب وضعیت خطرناکی خواهیم داشت! گوش ندادند! گفته شد که بیش از نیمی از آب از سفره آب زیرزمینی میآید و باید آبخوانها را تغذیه کرد و زنده نگاه داشت نه آنکه خالیشان کرد تا زمینها نشست کنند. گوش نکردند!