Siły UA na północ od Sołedaru utrzymują się we wsiach Wesełe, Rozdoliwka, Mykołajiwka, Krasnopoliwka. Miejscowości te są już bardzo mocno zniszczone. Większość domów to gruzy między którymi UA zbudowało szereg umocnień. 1/
Mimo to, wspomniane miejscowości, wraz z biegnącymi w tym regionie ciekami wodnymi, linią kolejową, wzgórzami po jej zachodnie i wschodniej stronie stronie są bardzo ważnym elementem blokującym postępy RUS na zachód i północ. 2/
Dla UA obecnie ważne jest utrzymanie regionu wsi Wesełe (i wzgórz w tym regionie) oraz Rozdoliwka ponieważ ich upadek otworzy RUS bezpośrednią drogę na Siewiersk i Spirne od południa. Upadek Jakowliwki nie był tragedią, kiedy Sołedar był w rękach UA. Teraz jest niebezpiecznie. 3/
Na zachód od Sołedaru siły UA obecnie (raczej) bronią się wzdłuż linii kolejowej, na zachodnich krańcach Sołedaru oraz we wsi Krasna Hora, gdzie obecnie trwają najmocniejsze walki.
Sołedar jest jeszcze na oko w 15% w rękach Ukraińców, którzy muszą utrzymać ten teren. 4/
Wojska UA zaciekle bronią się pod Krasną Horą oraz w zachodnim Sołedarze ponieważ utrata tych terenów doprowadzi do tego, że północna droga zaopatrzeniowa do Bachmutu ze Słowiańska będzie pod bezpośrednim ostrzałem RUS. Nie jest to na szczęście jedyna droga zaopatrzeniowa. 5/
Na północ od Bachmutu RUS prawdopodobnie opanowali całą wieś Pidhorodne ale po tym sukcesie zostali zatrzymani na rzece Bachmutka, na południe od wsi Krasna Hora i na północnych podejściach do Bachmutu. Trwają tutaj ciężkie walki. 6/
Wschodni Bachmut. Bez większych zmian. RUS żołnierze byli widziani dziś w zaznaczonym na żółto miejscu, ale spadł na nich ogień artylerii. Na tym prawdopodobnie ten wypad się skończył. Główna bitwa o Bachmut dopiero przed nami - takie mam wrażenie. 7/
Opytne. Siły UA mogły odbić kilka budynków, aczkolwiek sytuacja jest tutaj dynamiczna i nie widzę sensu rozpisywania się w którym budynku są jeszcze żołnierze UA, a gdzie RUS bo pewnie sami mają problem aby się na polu walki połapać. 8/
Kliszczijiwka. RUS próbowali tutaj wczoraj ponownie dostać się do południowej Kliszczijiwki oraz wyprowadzili atak na wsie Biła Hora i w kierunku wsi Predteczne. Wojska UA odparły te ataki. Sytuacja obecnie jest stabilna. 9/
Kolejna aktualizacja map. Na północ do Hulajpołe Rosjanie zajęli małą wieś Hai zbliżając się do miasta Pokrowśke na około 6 kilometrów. 1/
Bliżej miejscowości Hulajpołe Ukraińcy zdołali odbić kilka pozycji wzdłuż drogi prowadzącej na północ. Trasa jeszcze 15 listopada była przejezdna. Dziś już tak nie jest. Ukraińcy w ciągu ostatnich 24 godzin skierowali tutaj do walki dodatkowe 3 bataliony. 2/
Mała Tokmaczka - najnowsze informację wskazują na to, że Ukraińcy nadal jednak kontrolują zachodnią część wsi a walki mają miejsce w jej "centrum". Dziś siły ukraińskie skierowały tutaj spore odwody w celu wyparcia Rosjan z regionu. 3/
Aktualizacja mapy przebiegu frontu na Ukrainie w oparciu o najnowsze potwierdzone, jak i nie do końca jeszcze potwierdzone materiałem filmowe. Konkluzja sytuacji na wstępnie jest jednak zła dla strony ukraińskiej. Rosjanie ewidentnie rzucili do walki szereg nowych sił. 1/
Stepnohirśk - do akcji w tym regionie weszły elementy ukraińskiego oddziału Kraken. Skutek jest taki, że elementy rosyjskich trzech brygad zaczynają tracić teren. Jeśli Ukraińcy odbiją region węzła drogowego i kolejowego to będzie to istotny sukces. 2/
Mała Tokmaczka - wiarygodne źródła rosyjskie informują, że siły ukraińskie zostały wyparte z tej miejscowości. Według Rosjan, siły ukraińskie nie były liczne i opierały się głównie o żołnierzy WOT. Dziwi mnie to bardzo, że tak ważny kierunek nie był dobrze chroniony. 3/
Na północ od Dworicznej powiększyłem obszar szarej strefy. Rosjanie prowadzą tutaj coraz bardziej intensywne działania polegające na zdobywaniu kolejnych obszarów wzdłuż granicy. 1/
Na wschód od Kupiańska również zwiększyłem obszar szarej strefy. Wielką tajemnicą jest dla mnie brak rosyjskich sukcesów na tym odcinku frontu pomimo faktu, iż Ukraińcy wycofali sporo sił z tego obszaru (na wschód od Kupiańska). 2/
Nowoseliwka - siły ukraińskie w ciągu ostatnich dni odbiły tutaj kilka zajętych wcześniej przez Rosjan pozycji. Są to jednak działania na podłożu wyłącznie taktycznym. 3/
Nowopawliwka - aktualizacja mapy za ostatnie 3 tygodnie. Rosjanie zajęli duży obszar terenu oraz około 1/3 miejscowości Nowopawliwka gdzie trwają intensywne walki. Jej upadek (bliski) doprowadzi do podejścia Rosjan pod Meżową. 1/
Stepnogorsk - Rosjanie opanowali spory fragment miejscowości z wyjątkiem osiedla wysokich bloków mieszkalnych. Te są intensywnie bombardowane przez rosyjskie bombowce Su-34 i artylerię. Sytuacja na tym odcinku ulega pogorszeniu. 2/
Biłohirja na wschód od Orichiw. Rosjanie lokalnie podjęli małe działania ofensywne zajmując obszar szarej strefy i uderzając na wieś Biłohirja. Obecnie trwają tam walki. Miejscowość jest dobrze broniona przez Ukraińców. 3/
Hulajpołe - aktualizacja mapy za ostatnią dobę. Rosjanie zajęli Wesełe oraz pokonali prawie 3 kilometry w kierunku drogi Hulajpołe - Pokrowśke. Sytuacja jest bardzo zła i zapowiada się, że w ciągu najbliższych dni Rosjanie dojdą do tej drogi. 1/
Na zachód od Pokrowska Rosjanie w ciągu ostatnich dni opanowali całą wieś Molodetske i podeszli pod pierwsze zabudowania wsi Novopidhorodne, gdzie trwają już walki. Głównym celem Rosjan jest Meżowa - będzie to główny punkt natarcia po opanowaniu Pokrowska i jego okolicy. 2/
Biorąc pod uwagę nagrania jakie pokazały się ze strony ukraińskiej i rosyjskiej zmieniam mapę na południe od Konstantynówki. Kłeban-Byk i Ołeksandro-Kałynowe oraz tereny między nimi na południe od jeziora są pod kontrolą Rosjan. Ukraińcy wycofali się za zbiornik wodny. 3/
Wołczańsk - pierwsza aktualizacja mojej mapy w tym regionie od prawie miesiąca czasu. Zaznaczyłem zmiany w posiadaniu terenów na korzyść Rosji. Niestety, ale Rosjanie pomimo podtopień spowodowanych atakiem na tamę nadal zdobywają tutaj teren. 1/
Aktualizacja linii frontu na północ od Dworicznej. Kolejny region, gdzie Rosjanie odnotowali w ciągu ostatnich tygodni małe postępy terenowe. W mojej ocenie, z końce grudnia 2025 r. możliwe jest podejście sił rosyjskich pod Wełykyj Burłuk z tego kierunku i Wołczańska. 2/
Kupiańsk. Ukraiński kontratak na północy zakończył się tylko małym sukcesem jakim było odbicie wsi Rad´kiwka. W samym mieście Ukraińcy ustabilizowali front i lokalnie próbują kontratakować. Spotyka się to jednak z intensywnymi bombardowaniami ze strony rosyjskich samolotów. 3/